niet-frans
Wijnliefhebber Frank Matthys uit Brugge had in het begin van de jaren ’90 veel verkoop- en marketingopdrachten in Londen. Daar zag hij hoeveel niet-Franse wijnen er overal te koop waren. Vandaag heeft hij in zijn eigen wijnbedrijf het grootste en ruimste niet-Frans wijnassortiment van het land.
Santa Julia, Torrontes 1996, Mendoza Argentina
Torrontes is de lokale courante druivensoort voor de grote dorst, te vergelijken met de sauvignon-wijn in de Parijse bistro’s. De moderne oenologie en technologie hebben echter ook deze wijn op internationaal niveau getild. De Santa Julia werd gemaakt met voorafgaand schilcontact bij lage temperatuur, waarna de zuivere most ingezaaid werd met geselecteerde gistsoorten en bij 16 graden vergist. Mendoza is de naam voor een Zona Vitivinicola in het centraal-westelijke gebied van Argentinië. De 400 ha wijngaarden van de Zuccardi-familie liggen tegen de uitlopers van de Andes, op 650 m hoogte.
Deze Torrontes vertoont een gezonde, bleke kleur en een presente exotische neus die aan lychees en granaatappel doet denken. Frisse, eenvoudige smaak die voortgaat op een zuur-bitter accent. Eenvoudige wijn die echter niet vlug verveelt. (175 fr.)
Sauvignon Blanc, Marlborough 1996
en Riesling, Hawkes Bay 1996,
van Coopers Creek Winery in Nieuw-Zeeland.
Nieuw-Zeeland is een apart wijnland: een lange, uitgerekte noord-zuidvorm die in Europa zou reiken van de Rheingau tot Rioja. Er worden dan ook haast alle mogelijke soorten druiven gekweekt: de “warmste”, zoals cabernet en merlot in het noorden (Auckland), en de witte, zoals sauvignon blanc en riesling, meer naar het zuiden in het centraal gelegen Marlborough en Hawkes Bay. Coopers Creek is de naam van het wijnbedrijf van de familie Hendry. Haar Sauvignon Blanc, Marlborough ’96, heeft een frisse bleke kleur en een neus van ontwikkelde, niet agressieve sauvignon maar wel iets grasachtig vegetaal. Frisse, mooi zure smaak, maar wat kort (en wat duur, 360 fr.).
De Riesling, Hawkes Bay ’96, heeft een gevulde, goede kleur met zelfs een kleine gele toets. Een neus van kwaliteitsriesling met een rijp accent. Mooie zure smaakopstoot, die zich goed doorzet in structuur en eindigt met een bittertoets. Kurkdroog. Wijn die er “is”. (360 fr.)
Marsanne 1995, South Eastern Australia.
Mitchelton Winery, Victoria, Australia
Marsanne is samen met roussanne en viognier ook in de Rhône-vallei aan een renaissance begonnen, vooral door de stijgende belangstelling voor “ernstig” wit. De traditionele witte druiven uit de warmere gebieden zijn allemaal gekenmerkt door mooi structuurzuur en door een zekere stevigheid. De besproken Marsanne heeft een frisse, gevulde kleur en een traag opkomende neus met een nuance van ernst (niet van zwaar), vooral in de onderbouw. Zuiver fruit zonder hout. De smaak is stevig tot zeer stevig, met veel aanspraak en wat bovendrijvend zuur. (280 fr.)
Invoer: Frank Matthys in Brugge
Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier