Najaarswerken

Dit is de tijd om buxus te stekken. Neem met een vlijmscherp mesje afgerijpte scheuten van ongeveer 10 cm, ontblader de onderste helft en duw ze op een schaduwrijk plekje voor de helft in grond die u met grof metselzand luchtig hebt gemaakt.

Poot nu lentebloeiende bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, tulpen, fritillaria’s, hyacinten, Hollandse irissen.

Klimrozelaars hebben volop ranken gemaakt. Vooral liaanrozelaars moeten nu aan steunen worden gebonden. Knip ook klimop en andere gevelklimmers bij.

Camelia, Pieris, Hulst, sierconiferen, jeneverbes, taxus en vele andere evergreens moeten nu de grond in. In de warme bodem zullen ze snel aanslaan. U koopt deze planten best in container of met ingepakte wortelkluit.

Op het einde van de maand kunt u de voorjaarsbloeiende vaste planten, bijvoorbeeld Aubrieta en voorjaarsmargriet, scheuren en uitplanten. En merk dan ook de bloeiende dahlia’s met een etiketje, zodat u bij het rooien en opnieuw planten in het voorjaar heel precies weet over welke kleur het gaat.

Plant uw vaste planten nu

Veel tuinliefhebbers zijn er maar moeilijk toe te bewegen al vlug in het najaar doorlevende planten te planten. En toch plant u vaste kruidachtige planten beter nu:

1. U kunt nog nagaan wat waar groeit. Over enkele weken is dat niet meer het geval en na de winter hebt u vaak niet eens het flauwste vermoeden.

2. Wanneer u na de winter grote werkzaamheden in de border uitvoert, hebt u alle kans dat u planten die pas laat boven de grond komen ernstig verstoort of er de knoppen van stuk trapt.

3. In september en oktober staan de kwekerijen op hun mooist. De jonge planten zijn in prima conditie. De potjes zijn perfect geworteld zodat de wortels in één beweging kunnen doorgroeien.

4. De najaarsgrond is relatief warm en vochtig. Oktober is altijd warmer dan mei! In de lauwe aarde zullen vooral de wortels groeien en zich voor de winter verankeren.

5. Als de winter lang is, is de plantperiode in het voorjaar erg kort. Bovendien is het op alle vlakken een drukke plantperiode.

Een aparte herfstbloeier

Prachtig hemelsblauw zijn de bloemtrossen van de struik Caryopteris x clandoniensis ‘Heavenly Blue’. En bovendien geuren de bladeren heel aromatisch. Wrijf maar eens een blaadje tussen de vingers. De struik wordt slechts 60 cm hoog, maar wel een meter breed en u kunt hem soms tot eind november zien bloeien. Ook voor herfstboeketten zijn de bloeiende takken heel geschikt. De struik voldoet het beste als randbeplanting langs de struikenborder. U kunt Caryopteris als containerplant vinden en hem nu nog planten of hem nog een tijdje als potplant op het terras houden. Geef hem in november een winterbeschutting door een laagje stro of dorre bladeren op de wortelhals aan te brengen want in een strenge winter vriest hij wel eens in. Omdat hij op het eenjarige hout bloeit, snoeit u deze fraaie herfstbloeier in het prille voorjaar tot op het hout.

Tekst en foto’s Ivo Pauwels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content