Categorie: Moorse wijn- en tapasbar

Keuken: 6,5

Decor: 7,5

Comfort: 6,5

Service: 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

De eerste Moorse tapasbar van ons land bevindt zich sinds enkele maanden in een monumentaal pakhuis op het Antwerpse Zuid, in de buurt van de Waterpoort. Cordoba’r is in de markt gezet naar het voorbeeld van El Moro in Londen. Op de menukaart van beide tapasbars staan Spaans-Andalusische gerechten en bereidingen uit de islamitische landen rond de Middellandse Zee. Het zijn gebieden die zowel cultureel als culinair verbonden zijn door de zevenhonderdjarige Moorse bezetting van Spanje.

Cordoba’r heeft niet de pretentie een restaurant te zijn. Het is in de eerste plaats een sfeervolle plek om iets te komen drinken. In het vroegere ‘zoutmagazijn’ werden eertijds specerijen opgeslagen en als je diep ademhaalt, ruik je koloniale tijden. Het is er schemerig en de muziek voert je mee. Voor de plots opstekende kleine of langzaam groeiende honger is er een gevarieerd repertoire aan Moorse hapjes, bereid door de Spaanse kok Said. Jamal ontvangt en bedient.

Je kunt hoog of laag zitten, dicht bij elkaar op een kruk rond de toog, of met twee of vier in een zetel aan een laag tafeltje. Het volk dat over de vloer komt, verandert met het uur : in de vooravond zijn het vooral ouderen, van 20 tot 23 uur is het publiek gemengd en na 23 uur is het jong en hip. Soms wordt er gedanst, want Cordoba’r houdt niet op als om 24 uur de keuken dichtgaat.

Om de maag te ‘openen’ begonnen wij de avond met een glaasje beendroge sherry Palomino Fino, Valdivia (4,50 euro). Toen de honger begon te knagen bestelden wij drie gerechtjes, die door hun royale formaat meer op een ración leken dan op een tapa : briwat van kip met sjalotjes en koriander in filodeeg (6,50 euro), pinchos de carne of lamsvlees aan spies (6,50 euro) en zaâlouk van auberginecrème met knoflook en koriander (5 euro). Het glas werd gevuld met een Tempranillo Crianza Alex 2005 uit Navarra, een wat harde en nerveuze rode die voor 20 euro van onder de kurk kwam.

Omdat het gezellig was en er nog wat gaatjes waren te vullen, bestelden wij een tweede ronde : calamares Moruno met koriander, knoflook en tomatensaus (6,50 euro), taboulé bahri of koude couscoussalade met halfrauwe roze garnalen (5 euro) en touareg van kikkererwten met kip en komijn (7,50 euro). Wij gingen voor het dansen naar huis.

Drankjes en hapjes van 12 tot 24 uur. Maandag gesloten. In de zomer gaat de voorgevel open.

CORDOBA’R

Wijnbar en Moorse tapas

Kasteelstraat 3

2000 Antwerpen

03 294 95 56.

www.cordobar.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content