De kunstzinnige zussen Silbermann houden van het leven, and it shows. Al op de drempel van het statige herenhuis is het voor de bezoeker duidelijk dat er een ziel huist in het pand dat ze bewonen. De zussen zijn vaak onderweg, en vanuit hun teleurstelling over de troosteloze anonimiteit van kamers in grote hotels groeide het plan om het beter te doen. Op die manier zouden ze ook de dode momenten in hun jobs wat eleganter opvangen. Anderhalve maand geleden gooiden ze drie verdiepingen van hun huis open voor gasten, en op elke etage komt een ander aspect van de ziel van het huis aan bod. Op de eerste verdieping ademt de Blauwe Kamer een lichtvoetige spontaneïteit, die nog versterkt wordt door de witbetegelde badkamer, de houten vloer en het terrasje dat op de tuin uitgeeft en waar een druivelaar zijn weg zoekt. In de hoek staat een deel van de bibliotheek van de zussen ter beschikking van leesgraag bezoek, terwijl de ontmantelde gaskachel als een proefstuk van Panamarenko oogt. We sliepen er heerlijk maar werden wel vroeg gewekt door een haan met een fors stemgeluid.

De L-vormige suite op de tweede verdieping, die de hele voorgevel in beslag neemt en over de totale lengte van het huis loopt, heeft een ietwat strenger karakter, met veel horizontale lijnen en een sérieux die zakenlui weten te waarderen. De muren zijn wit, de zitbanken ook, met daaronder het parket in couleur nature. Net als we denken dat we met de suite de mooiste kamer van het huis hebben ontdekt, klimmen we naar de loft die toen op weg was naar voltooiing, en nu ongeveer klaar moet zijn.

De eerste aanblik is overweldigend, we lopen door een lichte ruimte, met een gigantische glazen wand aan de westkant, waar de daken van de stad en de toren van de kathedraal te zien zijn. Achteraan, waar de oudste zus zo vaak naar sterrenhemels en ondergaande zonnen heeft gekeken, wordt een terras gebouwd.

De loft beslaat 92 m² en is een droom van een atelier waar het vrij ademen is. Verrukkelijk ruim en luchtig. Het soort loft waar iedereen tegenwoordig naar op zoek is, om er op gezette tijden zichzelf te kunnen zijn en de beklemmende eisen van deze tijd van zich af te schudden.

Er is een keukentje, net zoals in de suite, maar veel wordt het niet gebruikt. Dat komt ook door de zorgzaamheid van de zussen, die het ontbijt op de kamer brengen, compleet met croissants en pistolekes, kaas, een eitje en nog veel meer; overweldigend in omvang. En de krant die de gast het liefst leest. De zussen zijn niet vergeten wat gastvrijheid betekent.

Elke kamer beschikt over televisie, hifi-installatie, minibar, telefoon, internetaansluiting en badkamer. Ontbijten kan tot zes uur ’s avonds.

Silbermann’s Guesthouse, Maarschalk Gerardstraat 28, 2000 Antwerpen. Tel. (0486) 30.66.29. Voor de Blauwe Kamer wordt 4500 fr. gevraagd, voor de suite 5500 fr., voor de loft 6500 fr. – voor twee personen, ontbijt inbegrepen.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content