In deze onzekere tijden wordt ook in de keuken bespaard. Dat betekent niet dat uw dagelijkse maaltijd hieronder moet lijden. Wat fantasie, enkele tips en je eet heerlijk. Wij presenteren u twee driegangenmenu’s voor 15 euro.

Koken met een strikt budget vergt enige creativiteit en inspanning. Vooral planning is belangrijk. Je kunt niet zomaar, onvoorbereid, naar de supermarkt trekken en daar alles wat uw hart (of maag) begeert in het winkelkarretje gooien. Een doordachte maaltijdplanning en doelgericht shoppen zijn de pijlers van een geslaagde budgetkeuken. Meer dan ooit is het belangrijk gebruik te maken van seizoenproducten. Dan zijn ze goedkoper dan als je ze buiten het seizoen zou kopen. Aardbeien in de winter zijn een mooi voorbeeld. Maar het loont ook de moeite een blik te werpen in de voorraadkast : deze bevat vaak basisproducten zoals deegwaren, rijst en peulvruchten die maaltijden meer substantie geven.

Ook de moestuin is, nu de lente weer in het land is, een dankbare bron van inspiratie en bovendien helemaal gratis. Wie geen tuintje heeft, kan een kruidenperkje aanleggen. Een paar bloempotten op het terras of zelfs op de vensterbank zijn al voldoende. De zaadjes die u nu zaait, zullen u de hele zomer lang voorzien van verse kruiden om uw maaltijden op te fleuren.

Doelgericht shoppen

Als de maaltijdplanning opgesteld is, maakt u een boodschappenlijstje en gaat winkelen. Bedenk echter dat u meerdere plaatsen zult moeten aandoen. Een onestopshop in een en dezelfde super- of hypermarkt is uit den boze. De supermarkt is wel geschikt voor niet-bederfbare waren en basisproducten, maar, als u echt budget wilt koken, te duur voor verse groenten en fruit. Daarvoor trekt u beter naar de markt. Voor exotische ingrediënten zijn er Chinese, Griekse of Indiase kruideniers. Eventueel kunt u zich ook daar bevoorraden voor rijst en deegwaren. Sommige (niet-bederfbare) voedingswaren zijn alleen verkrijgbaar in grotere hoeveelheden. Dat hoeft geen probleem te zijn ; de producten kunnen later nog dienen voor andere gerechten. De kostprijs van de hierbij gepresenteerde recepten werd overigens op deze manier berekend : een halve liter olijfolie neemt wel een flinke hap uit uw budget, maar kan gespreid worden over meerdere gerechten. Wat de gemiddelde prijs per gerecht flink doet zakken.

Creatieve flexibiliteit

De situatie is enigszins anders voor bederfbare producten. Kunt u een bundel selderij bijvoorbeeld niet in een keer opgebruiken, dan komt de derde pijler van de budgetkeuken goed van pas : flexibiliteit. Met andere woorden : gooi niets weg, maar wees creatief. Hebt u maar enkele stengels selderij nodig voor een gerecht, maak dan soep met de rest en vries deze in. Of maak er een slaatje mee voor de lunch van de volgende dag.

Voldoening

Wie een moestuin heeft, weet hoe belangrijk het is om creatief te koken. Flexibiliteit heeft overigens ook voordelen tijdens het winkelen. Het is uiteraard belangrijk om een boodschappenlijstje op te stellen, zo vermijdt u impulsieve – vaak kostelijke – aankopen. Maar wees niet te rigide en sta open voor andere mogelijkheden. Misschien is een ingrediënt op uw lijst niet voorradig. Of ziet u een afgeprijsd product dat net zo goed de rol van een ander ingrediënt kan invullen. Afgeprijsde voedingswaren vormen sowieso een dankbare manier om uw uitgaven te beperken, maar koop ze alleen als u ze nog de dag zelf kunt verwerken. Die paar eurocenten minder zijn geen voedselvergiftiging waard !

U merkt het : budgetkoken vergt meer inspanning dan een kant-en-klare maaltijd opwarmen. Maar de voldoening is des te groter.

Door Veerle de Pooter Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content