Een horloge met maanfase of een juweel dat een bijzonder facet van je persoonlijkheid in de verf zet? Dit najaar is er geen gebrek aan originele geschenken voor mannen.

PLANETARIUM

Naast de algemeen bekende chronograaf is de maanfase een complicatie die meer en meer haar intrede doet, ook in het betaalbare gamma. Wie liever de piloot in zich laat ontwaken, kan dat met een ruime keuze aan pilotenhorloges.

Oris (1) ontwikkelde voor de automatische Big Crown ProPilot GMT (45 mm) in staal een geheel nieuw GMT-gangwerk. De tweede tijdzone wordt aangeduid door een centrale wijzer met gele punt. 1950 euro.

De volledige kalender (dag, datum, maand) met maanfase is sinds jaar en dag dé complicatie uit de Villeret-collectie van Blancpain (2). De nieuwe Villeret Complete Calendar (40 mm) laat toe elke indicatie zelf in te stellen zonder risico voor het gangwerk en dat is uniek. 16.300 euro.

De DS 8-Moonphase Chronograph (42 mm) in staal van Certina (3) kreeg ook een maanfase-indicator mee. 795 euro.

De gestreepte, stoffen polsband van de horloges uit de Alan-collectie (43 mm) van Esprit (4) wissel je met één klik voor een effen grijs of zwart exemplaar. 139 euro.

Vooral de display met de weekdag valt op bij de IWC (5) Pilot’s Watch Double Chronograph Edition ‘Le Petit Prince’ (44 mm). Elke dag licht één van de sterren in de middelste cirkel op in goud en symboliseert zo het bezoek van de kleine prins aan een andere planeet. 12.400 euro.

De automatische Montblanc (6) Heritage Chronométrie Quantième Complet in staal (40 mm) beschikt over een volledige kalender en een maanfase-complicatie. 4700 euro.

Naar aanleiding van Spectre, de nieuwe 007-film, introduceert Omega (7) de Seamaster Aqua Terra 150M (41,5 mm). Deze limited edition heeft een wijzerplaat met daarop het wapenschild van James Bond als patroon en een antimagnetische capaciteit van maar liefst 15.007 gauss. Beperkt tot evenveel exemplaren. 5800 euro.

Pequignet (8) stelt met de Aviateur (42 mm) zijn eerste pilotenhorloge voor in de collectie Homme. Het grote datumvenster op drie uur van dit automatische horloge in staal verwijst naar de oude luchtvaartinstrumenten uit de jaren ’30. 990 euro.

Roamer (9) rustte zijn Superior Moonphase (43 mm) met kwartsgangwerk in staal uit met de zo trendy maanfase. 399 euro.

Ook het Seiko (10) Premier horloge (41,5 mm) kreeg een maanfase mee. Het kinetic horloge heeft oplaadbare batterijen die milieuvriendelijker zijn dan die in standaard kwartshorloges. 895 euro.

HERFSTPALET

Hoewel polsbanden in stof of Milanese mesh bijzonder trendy zijn, evenals de kleuren grijs en blauw, gingen wij op zoek naar enkele pareltjes met andere kleuren.

De automatische L.U. C XPS Fairmined (39,5 mm) van Chopard (1) is de opvolger van de L.U. C Tourbillon QF Fairmined, ’s werelds eerste horloge in fairmined(lees : ethisch verantwoord) goud dat vorig jaar op de markt kwam. 15.760 euro.

Deze Grande Reverso Ultra Thin 1931 Special London Flagship edition met manueel gangwerk is alleen te verkrijgen in de nieuwe boetiek van Jaeger-LeCoultre (2) in Londen. 6800 Engelse pond.

Perrelet (3) introduceert voor het eerst goud in zijn First Class collectie. Deze skeletversie in roze goud (42,50 mm) is uitgerust met een automatisch kaliber. 12.450 euro.

Nu het Belgische Lebeau-Courally (4) sponsor is van de Zoute Grand Prix, het oldtimerevent dat in oktober plaatsvindt in Knokke, mocht een Zoute Grand Prix horloge niet uitblijven. 8750 euro.

Ook Rolex (5) toont zich meester in het zetten van stenen. Met deze Oyster Perpetual Datejust Pearlmaster (39 mm) bezet met een dégradé van 48 saffieren in baguetteslijp bijvoorbeeld. 68.000 euro.

De Breitling (6) Bentley B06 S is een speciale dertigsecondenchronograaf met een kleinere kast van 44 mm en een ‘variabele snelheidsmeter’ met draaiende glasrand om de gemiddelde snelheid te meten over om het even welke tijdsduur en afstand. Een wereld- première! Prijs 9620 euro.

De automatische Limited Edition Rado (7) HyperChrome Automatic Chronograph Tachymeter combineert een matbruine keramische kast (45 mm) met een gepolijste lunet met tachymeterschaal. 999 genummerde exemplaren. 4600 euro.

Ice-Watch (8) doste zijn Ice-Carbon chrono uit met een wijzerplaat in carbonvezels en een kast in carboncomposiet. Vederlicht en stevig. 109 euro voor de Big (48 mm) en 159 euro voor de Big Big (53 mm).

KLASSIEK VERSUS HIGHTECH

Je hartslag meten, je telefoon bedienen of cyberaanvallen afweren ? Een horloge kan tegenwoordig veel meer dan alleen maar het verstrijken van uren en minuten bijhouden.

Fans van smartwatches kunnen nu al sparen voor de Diagono ‘E’ Magnesium (41 mm) van Bvlgari (1), die dankzij de WISeKey-technologie al uw onlinegegevens behoedt voor cyberaanvallen. Pas begin volgend jaar te koop.

De WW2 Regulateur Officer (47 mm) in staal van Bell & Ross (2) is uitgerust met een automatisch gangwerk. 4900 euro.

Calvin Klein (3) gaat de designtoer op met de Highline Design Version. Het kwartsuurwerk in staal maakt het uur aflezen tot pure fun. 245 euro.

Een geheel nieuwe vorm, gebaseerd op een cirkel : dat was het uitgangspunt van de Clé de Cartier (4). Dit exemplaar in grijs goud (40 mm) is uitgerust met een automatisch kaliber. 36.300 euro.

De Gucci (5) Handmaster-modellen (40 mm) met automatisch gangwerk zijn verkrijgbaar in staal en roze goud. Respectievelijk 6500 en 14.000 euro.

Met de Longines (6) Pulsometer Chronograph (40 mm), geïnspireerd op doktershorloges uit de jaren ’20, meet je ook je hartslag. 3720 euro.

Het forum www.paneristi.com is al vijftien jaar dé ontmoetingsplaats voor bewonderaars van Officine Panerai (7). Dat wordt nu in de verf gezet met de Luminor Base Logo Acciaio (44mm), waarvan de achterkant de gegraveerde inscriptie ‘Paneristi.com 15th Anniversary’ kreeg. 500 stuks, 4100 euro.

Piaget (8) introduceert voor het eerst een gouden polsband in zijn gamma ultradunne uurwerken Altiplano. De unisekscollectie speelt met roze en wit goud in twee verschillende diameters (34 en 38 mm). 30.900 euro.

SIERRADEN VOOR HEM

1. Met ‘Version Masculine’ is de eerste mannencollectie van de Brusselse juwelenontwerpster Sara Esther een feit. Geel en grijs goud of zilver werden sober bewerkt om zo de natuurlijke schoonheid van de (half)edelstenen in de verf te zetten. Prijs van deze Unicorn manchetknopen in zilver en onyx: 590 euro.

2. Twice as Nice koos voor roestvrij staal met een opdruk van een barcode. Een rijtje cijfers met mysterieuze betekenis… 12,95 euro.

3. Juwelen in goud met motief in gebakken, kleurrijk email : Denis Van Esser bouwde zijn Clipper-collectie op rond het systeem van seinvlaggen met hun betekenis. Ideaal om een geheime boodschap rond je pols te dragen. Vanaf 3500 euro.

4. Less is more. Deze zilveren manchetknopen van Ole Lynggaard Copenhagen passen helemaal in de traditie van puur Deens design. 365 euro.

5. Stoer staal, dat was het uitgangspunt voor deze ‘Velt ID’-armband van Storm. 69 euro.

6. De Magnet ring van Calvin Klein combineert mat geborsteld staal en mat PVD voor een tactiel effect. 70 euro.

7. De juwelen van goudsmid Wim Meeussen worden met de hand gemaakt in zijn atelier. Kenmerkend is het contrast tussen blinkende en matte partijen of tussen grove en fijne structuren. Zilveren manchetknopen: 150 euro.

8. De handgemaakte collectie ‘Masculin’ combineert de strakke lijnen van Lore Van Keer met de verfijnde ledertechnieken van Mieke Dierckx. 175 euro voor de XL Structure Block 1 met

cognackleurig bandje, 195 euro in het zwart. Ook verkrijgbaar in goud.

9. Met de ‘Karma beads’-collectie van Thomas Sabo kies je kralen en opschrift die jou op het lijf geschreven zijn. Deze armband in zwart zilver met kralen in mat gepolijst obsidiaan staat symbool

voor wijsheid en expressiviteit. 198 euro.

10. Juwelier De Greef pakt uit met een karaktervolle juwelencollectie ‘Designed for Men’ in keramiek, wit en roze goud, nautisch koord en edelstenen. Sober en extravagant vormen ring of armband het perfecte accessoire voor jeans of maatpak. 900 euro voor de ringen.

Anja Van Der Borght

Partner Content