Jan Cools is 35 jaar, werkt deeltijds en heeft vier kleine kinderen. Zijn vrouw heeft momenteel loopbaanonderbreking genomen. Hun gezamenlijk inkomen bedraagt ongeveer 40.000 frank. Samen met het kindergeld volstaat dat om rond te komen. Er worden zelfs bouwplannen gemaakt. Eerder dit jaar nam Jan Cools het initiatief om naar analogie met de Nederlandse Vrekkenkrant De Vlaamse Vrek uit te geven. Hij noemt zichzelf spaarzaam.

?Je kan ook met weinig een normaal leven leiden. Ik ben altijd tevreden geweest met dingen die minder duur of tweedehands waren. Dat is mij met de paplepel ingegeven. Met naoorlogse zuinigheid spaarde mijn moeder op alles en nog wat. Van fruit dat opgeraapt werd na de markt, maakte zij een lekkere fruitsalade.?

Ook ten huize van Jan Cools is men creatief in de keuken. ?Tijdens een wandeling vind je altijd wel een verwaarloosde fruitboom. Als je op het goede moment gaat plukken of rapen, kan je een hele voorraad confituur maken. We kopen ook altijd seizoenproducten. Als je nu, in de winter, een witte kool koopt, kost dat 20 of 30 frank en kan je daar 3 à 4 keer van eten. Ook brood is een bron van inspiratie : zelf bakken of aan de bakker brood van de vorige dag vragen, dat is goedkoper, soms zelfs gratis en nog perfect lekker. Je kan ook de afwas een paar keer laten staan : besparing op warm water en zeep.?

Zuinigheid betekent niet dat hij zich alle comfort ontzegt. Ook in zijn huis ontbreken computer en video niet. ?Je kan de zaken combineren : zowel ambachtelijk bezig zijn bijvoorbeeld door zelf brood te bakken, wat ook nog plezierig is en gebruikmaken van de moderne technieken en snufjes. Maar je hoeft de mode niet achterna te lopen. De computer die vandaag supersnel is, zal binnen twee jaar alweer te traag zijn en kan je dan voor veel minder kopen. En misschien is de video een zotte aankoop geweest, want we gebruiken die toch maar zelden.?

Zuinigheid betekent bij hem ook niet dat hij de reclamefolders uitvlooit op zoek naar het goedkoopste. ?Voor basisproducten kopen we wel merkloze producten en als een product dat ons goed van pas komt in aanbieding is, kopen we het ook. Onlangs werden hier pampers aan de oude prijs verkocht. Dat loonde dan wel de moeite om er ineens een hele voorraad van te kopen. Maar verschillende adressen aflopen op zoek naar het goedkoopste, doen we niet. We hechten ook belang aan kwaliteit. Beter een dure fiets die een tijdje meegaat dan een goedkopere die het na een jaar begeeft. Maar dan moet je wel over de luxe beschikken wat reserve te hebben. Gelukkig hebben wij indertijd toen we alletwee gingen werken, wat kunnen sparen waardoor we ons niet echt kopzorgen hoeven te maken. Als de koelkast kapotgaat, weten we dat we een nieuwe kunnen kopen. Dat is een verschil met mensen die het constant met weinig moeten doen.?

Volgens Jan Cools is het grote voordeel van zijn levensstijl dat het niet nodig is om altijd met twee te gaan werken. Eerder nam hijzelf twee jaar loopbaanonderbreking, momenteel is zijn vrouw thuis en misschien komt er daarna weer voor hem ruimte om minder te werken. Sinds ze niet meer alletwee gaan werken, is er niet veel in hun levensstijl veranderd. ?We sparen momenteel niet, maar ontzeggen ons niks. Een half jaar geleden ben ik met een boekhouding gestart, gewoon om er wat meer zicht op te krijgen. Omdat er nogal veel naar dure bieren bleek te gaan, beperken we die nu tot het weekend en drinken we tijdens de week een pintje of wijntje. Het enige wat we in vergelijking met vroeger echt niet meer kunnen, is uit eten gaan, want dan ben je meteen 2000 of 3000 frank kwijt. Maar friet met de hele familie is ook weer een beetje feest. Zolang de kinderen klein zijn, zijn hun behoeften beperkt. Later zien we wel weer. Geborgenheid komt toch nog altijd op de eerste plaats. Als je eten hebt, een dak boven het hoofd en wat ontspanning, heb je eigenlijk toch niks te kort ??

Informatie over De Vlaamse Vrek : tel. (014) 55.30.45.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content