:: Hotel des Saints-Pères,

65 Rue des Saints-Pères, 75006 Parijs,

+33 145 44 50 00, fax +33 145 44 90 83,

www.esprit-de-france.com,

hsp@espritdefrance.com.

Hôtel des Saints-Pères is niet alleen een favoriet van vele auteurs, de zeventiende-eeuwse charme is er op verscheidene plaatsen intact gehouden. Het huis dat Daniel Gittard, architect van Lodewijk XIV, in 1658 in hartje van Parijs voor zichzelf liet optrekken, is sinds een kleine eeuw een hotel. Zijn huidige vorm kreeg het vooral aan het begin van de jaren tachtig, toen Christophe Paluel-Marmont, een bankierszoon die in immobiliën zat, het kocht. Eerst dacht hij eraan het in appartementen op te delen, maar uiteindelijk won zijn liefde voor authenticiteit het. In zoverre zelfs dat hij nog enkele andere hotels in Parijs kocht en Esprit de France oprichtte, een vereniging die hotels met eenzelfde aandacht voor charme, gastvrijheid en spirit bijeenbracht.

Bij de herinrichting in 1983 werd de oude keuken omgebouwd tot patio en werd het binnenterras aangelegd. Drie liften bedienen de verschillende delen, en vooraan kwam er een ruime lounge met bar. De kamers verschillen sterk van elkaar, zowel qua grootte als qua inrichting. Zelf overnachten we in nummer 110, een kleine kamer op de derde verdieping met uitzicht op de binnentuin. Er staan een prachtige antieke secretaire in notelaar en oude nachttafeltjes, maar ook de klassieke, lelijke minibar. Boven het bed hangt een fraai portret in pastel van een jongeman. De badkamer met ligbad is mooi en functioneel.

Het paradepaardje van de Saints-Pères is kamer 100, waar een zeventiende-eeuws fresco het plafond siert en tegen-over het bed onder een soortement baldakijn een heus ligbad staat. Zodat men vanuit het bed uitkijk heeft op de bader. De 100 is één van de zeven Grand Luxe-kamers waarvoor 325 euro wordt gevraagd. Maar er is ook een kleine single waar Japanners dol op zijn en enkele duplexen, altijd voorzien van een fraai stuk antiek meubilair en een oud schilderij. Bijna alle kamers zien op de binnentuin uit, en de isolatie was een prioriteit bij de verbouwing.

Het ontbijt wordt in een kleine, gezellige ruimte opgediend en apart aangerekend. Het bestaat uit vers fruitsap, een croissant, een Frans broodje en een kleine appelflap. Naar Franse normen is dat meer dan in orde. Maar er is nog een troef : doordat het hotel tussen de uitgeverijen Fayard en Grasset is gelegen, gebeurt het niet zelden dat auteurs het ontbijt in het hotel nemen of er langskomen voor een interview. Tot verbazing van de gasten, die dan oog in oog staan met Umberto Eco of Bernard-Henry Lévy.

Hotel des Saints-Pères telt 39 kamers die verhuurd worden tegen prijzen tussen 125 en 325 euro. Het ontbijt kost 12,50 euro per persoon.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content