LICHTBRUIN GEBAKKEN

CATEGORIE BISTRONOMIE – KEUKEN 7 – DECOR 7 – COMFORT 6 – BEDIENING 6,5 –PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU 7

Er gebeurt in Brussel culinair zo weinig, dat elk initiatief dat inspeelt op nieuwe tendensen collectieve bijval krijgt. Vandaag is bistronomie hot. Om even op te frissen : het woord staat voor ontmantelde gastronomie, opgediend in bistroambiance. De formule wordt verondersteld goedkoper en minder stijf te zijn dan gastronomie. Bistronomie vraagt een goede opleiding en ervaring in betere eethuizen, wat wel eens wordt vergeten. Een van de vaandeldragers is Grégoire De Backer. Beurre Noisette is de naam van zijn bistro ; ze refereert aan lichtbruin gebakken geklaarde boter (dus geen boter met hazelnoten). Wij reserveerden onder een andere naam, maar toen wij voor de deur stonden, bleek die op slot. De zaak was toe wegens problemen met het fornuis. Dat was pech. Wij reserveerden een week later opnieuw en er werd in het Frans verzocht vroeg te komen, waarschijnlijk om de druk op de keuken te verlichten.

Beurre Noisette heeft een prettige, retromoderne inrichting in zwart en wit, met natuurhout en replica Eamesstoeltjes. Aan de muur hangen lijstjes met zwart-witfoto’s en spiegels, die de ruimte vergroten. De plaatsen op de houten muurbank met de dunne kussentjes zijn hard. De glazen komen van Ikea en de onderleggers zijn van pakpapier. De spijskaart vermeldt voorgerechten van 11 tot 16 euro en hoofdgerechten van 24 tot 30 euro. De lunch kost 18 euro. Het visitekaartje is het menu Bazar van drie gangen met omlijsting, dat maandelijks verandert en 38 euro kost. Met het wijn-arrangement erbij betaal je 18 euro extra.

Wij kozen dit menu plus wijn en vroegen een glaasje cava als aperitief, in plaats van het zoete glaasje bij het nagerecht. Als wachthapjes verschenen bisque met prei en vanilleparfum, en risottokroket. Het voorgerecht was een uiteengehaalde sushi met plakjes rauwe tonijn op gefermenteerde rijst, met ingelegde gember en deegkrokant. Er kwamen twee verschillende hoofdgerechten : (te) lang gebakken zwezerik en kabeljauw, in de pan in de boter gekorst en in een (te) hete oven gegaard. De kok had het zich gemakkelijk gemaakt en gaf bij beide gerechten identiek dezelfde garnituur : aardappelpuree, witloof, postelein, gefrituurde linten schorseneer en saus op basis van kalfsfond. De Gros Plan Nantais en de Pinot Noir uit het wijnarrangement waren te licht om de gevraagde prijs te rechtvaardigen. Dus beter zelf kiezen.

Als ‘predessert’ kregen wij granité van koffie met melkmousse, gevolgd door het eigenlijke nagerecht : een quenelle wittechocolademousse op een laagje krokante chocolade met saus van donkere chocolade.

Wij aten correct maar beleefden Beurre Noisette niet als een revelatie.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content