LEUGEN
?Waarheid is pijn en zweet en rekeningen betalen en de liefde bedrijven met een vrouw die je niet graag meer ziet. Waarheid is dromen die niet uitkomen en niemand die je naam in de krant zet behalve als je sterft.” Dat is een beroemde repliek uit ?Cat on a Hot Tin Roof”, een toneelstuk van Tennessee Williams.
Thomas Lanier Williams, geboren in 1914 in het zuiden van de Verenigde Staten, noemde zich Tennessee vanaf 1939. In de staat Tennessee leefde zijn grootmoeder van moeders kant en het was tijdens een vakantie bij haar, in de zomer van 1935, dat Williams volledig herstelde van zijn zwakke gezondheid en tot het inzicht kwam dat hij talent had om te schrijven.
Vanaf zijn doorbraak in 1944 met ?Glazen Speelgoed”, zijn de tema’s van Williams altijd dezelfde gebleven : de spanning tussen waarheid en leugen, de verhouding tussen zuiverheid, eerlijkheid aan de ene kant en hypokrisie, smoezeligheid aan de andere kant.
?Cat on a Hot Tin Roof” ging in wereldpremière op 24 maart 1955, in een regie van Elia Kazan. Drie jaar later werd er een (zeer teatrale maar uiterst spannende) film van gemaakt, met Richard Brooks als regisseur en Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson en Judith Anderson in de rolbezetting.
Het stuk is klassiek opgebouwd als een Strindbergiaanse familiereünie en -afrekening. ?Big Daddy” Pollitt, de schatrijke eigenaar van een katoenplantage in de Mississippi-delta, viert zijn 65ste verjaardag. Zijn twee zonen azen op de erfenis. De oudste zoon Gooper en zijn kleinzielige vrouw Mae wijzen er Big Daddy op dat zij gezegend zijn met een rijke kroost en dus best wat extra centen kunnen gebruiken. De jongste zoon, Brick, heeft geen kinderen. Hij is een gewezen sportvedette die nu zwaar aan de drank is. Hij ligt in een permament konflikt met Maggie ?de Kat”, die suggereert het stuk is van 1955 ! dat Brick een ?onnatuurlijke” relatie heeft gehad met zijn gestorven sportmaat Skipper. Het verjaardagsfeest van Big Daddy ontaardt al snel in een partijtje schelden en zuipen en de sluimerende vetes laaien op tot een bittere climax.
Walter Van den Broeck maakte voor Theater Antigone in Kortrijk een nieuwe vertaling van het stuk. ?Kat op een Heet Zinken Dak” wordt er gespeeld door Katelijne Verbeke, Koen De Sutter, Dries Smits, Marlies Hamelynck, Johan Heldenbergh, Dré Vandaele en Frank Van Erven, artistiek direkteur van Antigone. Ignace Cornelissen tekent voor de regie, Marc Cnops maakte het decor en Piet Slangen maakt een speciaal geluidsdecor.
Première op 19 januari in de Stadsschouwburg van Kortrijk. Daarna volgt een lange reeks reisvoorstellingen in Vlaanderen en Nederland.
Info : tel. (056) 22.68.70.
Katelijne Verbeke speelt Maggie de Kat in Kat op een Heet Zinken Dak van Tennessee Williams bij Theater Antigone.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier