LEKKER
In het swinging Thunderbird Café geven Paul en Monique nieuwe dimensies aan de royale boerenkeuken van Zuidwest- Amerika.
Op de hoek van de Brusselse Handelskaai en de Diksmuidelaan verrees van onder een dikke laag stadsvuil een mooi gebouw met bakstenen gevel. Achter de façade van dit triangelvormige complex uit de jaren ’20 werden vroeger legeronderdelen gemaakt, waaronder zadels voor stoere strijdrossen. Het pand werd recentelijk gerestaureerd en op het gelijkvloers kwam aan de ene kant een snookerklub en aan de andere kant het Amerikaanse restaurant en muziekcafé Thunderbird. In deze yankee-hall met Santa Fe-interieur, kompleet met houten vloer, adobe gekleurde muren en een riante bar met neonomlijsting, wordt gegeten, gedronken, naar muziek geluisterd en op tafel gedanst. Op zwoele dagen verhuizen de tafels naar de geplaveide binnenplaats : een magische plek waar de stemmen weerkaatsen tegen de muren voordat ze in de hemel verdwijnen. Thunderbird Café is een idee van Monique en Paul, twee afvalligen uit het groepje mensen dat de Tex-Mex-keuken vanuit Amsterdam naar België importeerde en Pablo’s vestigingen opende in Brussel, Antwerpen en Gent. Monique komt uit Mokum, waar zij in samenwerking met Simon Vinkenoog vier jaar lang het tijdschrift Bres samenstelde. In het bekende, Amsterdamse Tex-Mex-eethuis Café Pacifico botste zij op Paul. Deze real American uit Detroit, met een passie voor jazz, country en blues, onderbrak zijn studies medicijnen om te reizen. Hij ontdekte in Amsterdam dat men als kok nooit honger hoeft te hebben. Paul komt op voor the spirit of the southwest en probeert op een eigen manier tradities en Amerikaanse ingrediënten te mixen met Franse keukentechnieken. Paul loopt hoog op met de nieuwe keuken uit het zuidwesten van de Verenigde Staten. Daar doen trendy koks een verwoede poging om het traditionele boereneten, dat sterk werd beïnvloed door cowboys en Indianen, te verfijnen. Hij is trots op zijn southwestern corn soup met ansjovis en chiliroom (225 frank) en op zijn gegrilleerde tonijn met tamarinde, gerookte jalapeno chilipepers, muntsaus, aardappelkoek en gestoofde groenten (725 frank). Paul heeft het goed voor, dat wel, alleen lag er wat te veel op ons bord om verfijnd te zijn. De Caesar salad (275 frank) van krokante Romeinse salade met knoflookcroûtons, ansjovis en vers geraspte parmezaankaas was voorbeeldig, maar was naar Europese maatstaven een maaltijd op zich. Eén, in plaats van twee grote tunasteaks, de helft van de begeleiding en de helft van de prijs, waren ook goed geweest. Thunderbird is ook gekend voor de voortreffelijke cocktails (waaronder overweldigende Margarita’s), lekker maïsbrood in kaktusvorm en buffalo kippevleugeltjes (325 frank) om je vingers bij af te likken.
Thunderbird Café, Southwestern restaurant & music café : Handelskaai 48, 1000 Brussel. tel. (02) 219.39.80.
PIETER VAN DOVEREN
FOTO : JAN CAUDRON
Paul en Monique : Amerikaanse ingrediënten mixen met Franse keukentechnieken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier