Als je de citytrippers terzijde laat, heb je berg- en zeemensen. De eersten trekken ’s zomers vrolijk de bergen in, de anderen kunnen zich geen vakantie zonder zon, strand en zee voorstellen. In dit reisnummer trekken we de kaart van de zeeadepten, met verhalen waarin de branding nooit veraf is.

Pierre Darge nam deze taak zeer letterlijk op : hij ging aan boord van de Royal Clipper, een indrukwekkend zeilschip, de grootste vijfmaster ter wereld. Hij voer van Civittavecchia naar het Siciliaanse Taormina en bekeek Italië vanuit zee. Dat bleek een hele ervaring, met een aaneenrijging van overweldigende vergezichten. Maar ook aan wal wist Pierre Darge het na zijn eerste Vesparitje op het eiland Ponza wel zeker : het lot heeft hem in een verkeerd land gedropt, hij hoort eigenlijk thuis in Italië. Het Italië waar hij met zijn voeten in de geschiedenis op zonnige terrassen espresso’s dronk en van bellini’s nipte (‘Tussen eilanden en vulkanen’, pagina 52).

Het Kanaaleiland Jersey (‘Half om half Brits en Frans’, pagina 36) was voor Jo Fransen een interessante ontdekking. Het welgestelde bankierseiland heeft het eigenzinnige van een eiland, met daarbovenop de unieke Frans-Britse mix. Hij ontdekte er idyllische stranden, maar koos toch voor een sportievere aanpak : Jersey is een droom om te wandelen en te fietsen. Al is een gids op sommige plekken niet overbodig. Het grillige getijdenspel kan wandelaars zeer snel verrassen.

Voor een ultieme strandvakantie is Thailand zeker een gedroomde bestemming. Dat weten veel Belgen. Als het om verre reisbestemmingen gaat, zijn Thailand en de Verenigde Staten in ons land favoriet. Sinds ik voor dit nummer naar Thailand reisde (‘Onuitwisbare indrukken’, pagina 62), begrijp ik goed waarom. Mijn uitvalsbasis om de omgeving van de koninklijke badstad Hua Hin te bezoeken, was een luxueus en ecologisch hotelresort. Eigenlijk was die idyllische hotelomgeving een bestemming op zich, maar je onderneemt natuurlijk geen langeafstandsvlucht om dan niet verder dan de stijlvolle muren van het resort te kijken. Zo bleek een fietstocht, zelfs bij tropische temperaturen, een prima idee om de omgeving te verkennen. Thailand is trouwens een land waar je budgetvriendelijk kunt reizen. De luxehotels hebben er zeer hoge standaarden, maar ook in lokale restaurantjes op het strand eet je uitstekend voor weinig geld. En je vindt er charmante hotelletjes. Met mijn must do-lijstje kan ik nog enkele Thailandreizen vullen.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content