Wie het probeerde, zal het blijven doen : make-up verfijnen met aangepaste borstels, penselen en sponsjes. Een beetje oefenen levert schitterende resultaten op.

TRUI MOERKERKE / FOTO’S : DIANE HENDRIKX

Oogschaduw aanbrengen met een penseel of sponsje op een lange steel, is een stuk praktischer dan met de miniborstels uit het doosje. Een lippenstift aangebracht met een lippenpenseel glanst mooier (bovendien kan de lippenstift tot op de bodem gebruikt worden). En een goede blushborstel laat de blush niet in strepen op het gezicht achter.

De afgelopen jaren werden de formules en texturen van make-up veel verbeterd. Of het nu voor een natuurlijke look is of voor een uitgesproken feestmake-up, de ?hi-tech” oogschaduw, fond de teint, blush… zorgen voor een verfijnder resultaat. Waarbij het gebruik van de juiste accessoires steeds belangrijker werd. Cosmeticamerken besteden er dan ook meer aandacht aan. De borstels en penselen die ze bij hun producten stoppen, werden gesofistikeerder ; het gamma accessoires dat ze apart aanbieden, uitgebreider.

Een kwaliteitsborstel of -penseel is gemaakt van natuurlijk haar. Meest gebruikt en goedkoopst : geitenhaar. Het haar van een poneystaart is zachter, maar duurder. Nog duurder is marterhaar. ?Een lippenpenseeltje van marterhaar kost ongeveer 750 frank, tien keer meer dan zo’n penseel in geitenhaar”, weet Hendrik Reychler van parfumerie Dropa in Aalst. ?Marterhaar is vet- en waterafstotend. De lippenstift dringt dus niet in de haren van het penseel, maar blijft erop.” Borstels met haren op de oorspronkelijke lengte, bieden volgens hem meer kwaliteit. ?Wanneer je een langer haar in verschillende korte stukjes knipt, snij je de haarschacht door. Aan de uiteinden van die stukjes, heb je dus een gaatje. Zo’n type borstel slorpt de materie op.”

Visagist Peter Philips heeft wel dertig borstels en penselen in z’n make-upkoffer steken. En als hij er voor de leek drie, slechts drie, mag selecteren ? ?Wat je echt nodig hebt, hangt natuurlijk af van hoe je je opmaakt. Maar algemeen gesproken, raad ik zeker een poederborstel en een blushborstel aan. Als laatste zou ik voor een plat, neutraal penseeltje kiezen. Je kan er zowel oogschaduw als wenkbrauwpoeder mee aanbrengen of een lijntje mee trekken langs de wimperrand.” Een wenkbrauwborstel hoeven we volgens Peter niet te kopen. ?Spoel gewoon een oude mascara uit. Je kan dat doen met demaquillant.”

Het onderhoud van borstels en penselen ligt voor de hand : wassen met shampoo en in de lucht laten drogen.

1 en 2 : Wenkbrauwpenseel en fond de teint borstel (voor zeer zware make-up) uit het Colourings-gamma van The Body Shop. 3. Lippenpenseel in marterhaar, van Da Vinci bij parfumerie Dropa. 4, 5 en 6 : oogpenselen van Yves Saint Laurent, respectievelijk om oo

1. Poederborstel van Guerlain. 2. Inklapbare poederborstel (voor de handtas of op reis) van Givenchy. 3 en 4 : borstel om overtollig poeder weg te nemen en wenkbrauwpenseel (ook te gebruiken om oogschaduw bij te werken), Da Vinci bij Dropa. 5. Penseel voor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content