Ligging : in het stadscentrum I Sfeer : modern in een historisch kader I Reistijd : een uur rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

Het minste wat men kan zeggen is dat Olivier Roelens een doener is. De voormalige verkoopsdirecteur is ook een selfmade man wat huizen opknappen betreft. Hij kan al op een mooi palmares van verbouwingen terugkijken, en heeft het allemaal al doende geleerd. Geen klus is hem te veel, en toen een derde baby op komst was, besloot hij met zijn Canadese vrouw een nieuw onderkomen te zoeken.

In de schaduw van de Brugse Sint-Salvatorskathedraal ontdekte hij een zeventiende-eeuws pand dat in de jaren dertig was gerestaureerd, en waarop hij vooral omwille van de ligging zijn zinnen had gezet. Het huis had dan wel vijf jaar leeggestaan, maar dat kon Olivier niet tegenhouden. Al stootte hij na de aankoop wel op een paar verrassingen : toen de valse wanden werden weggenomen, bleek dat het pand in zeer slechte staat was en dat zelfs de stabiliteit een probleem vormde.

Het lang uitgevallen stel – beiden zijn ex-basketbalspelers – werkte uiteindelijk anderhalf jaar aan het privégedeelte en nog eens zo lang om de gastenkamers op punt te zetten. Want ze mochten dan de wereld hebben afgereisd, de tijd was nu rijp om de wereld bij hen thuis te ontvangen. Het resultaat is zonder meer schitterend, met de muren afgewerkt in leem, afgeschuurde houten vloeren, en hier en daar een oud meubel.

We slapen in kamer 1, de Salvator’s Suite, met zicht op de kathedraal. Er staat een flatscreen, en in de badkamer treffen we een modern bad op poten én een douche aan. Het toilet is in een apart kamertje ondergebracht. De suite is zowel sober als stijlvol, luchtig en met een gevoel van ruimte. De mooie gashaard is zo efficiënt dat er geen radiatoren nodig waren. Boven het stevige bed hangt een abstract schilderij van Svein Koningen. Op deze uitgelezen plek in het historische centrum van de stad ademt alles kwaliteit uit. De bedden blijken uitstekend, de dekbedden licht en warm. En alhoewel er in de ramen enkel glas zit, konden we niet zeggen dat er ’s nachts veel lawaai te horen was : soms speelt het Bruges-la-Morte-effect ook in het voordeel.

Een etage hoger ontdekken we de Room with a View, een prachtige kamer, gelegen aan de voorzijde, voorzien van een indrukwekkend mooi, oud gebinte. ’s Anderendaags wacht op de benedenverdieping, in de voorkamer met het oude vloertje, een zeer volledig bio-ontbijt, waarbij een genereus glas fruitsap wordt geschonken en tussen de broodsoorten een Keiems Bloempje (biologische Belgische kaas) en gerookte zeewierkaas wachten. Kortom, hier is aan kwaliteit gedacht.

Info

B&B 1669 telt drie kamers die tegen 100, 110 en 120 euro worden verhuurd, inclusief de bio-ontbijten.

B&B 1669, Sint-Salvatorskerkhof 16, 8000 Brugge, 0474 26 82 81, www.1669.be

Door Pierre Darge / foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content