De moderne reiziger grijpt terug naar kortere vakanties en kiest daarbij voor steden, charmante weekends of intense actieve ervaringen. Een overzicht van de aanbiedingen voor het najaar.

H Info over de hierboven vermelde arrangementen staan in de brochures van de touroperators die bij de reisagentschappen liggen.

H Brochures over Groot-Brittannië bij BTA, Louizalaan 140/2, 1050 Brussel, 02 646 35 10 en op www.visitbritain.com

H Brochures over Frankrijk bij het Maison de la France, Guldenvlieslaan 21, 1050 Brussel, 0902 88 025 (0,75 euro/min), fax : 02 505 38 29, en op www.franceguide.com

H Brochures over Duitsland bij de Duitse Nationale Dienst voor toerisme, Gulledelle 92, 1200 Brussel, 02 245 97 00 en www.germany-tourism.de

H Reserveringen voor Ryanair uitsluitend via www.ryanair.com, voor Virgin Express via de reisagent

of via www.virgin-express.com

Bij de korte vakanties gaat de grootste aantrekkingskracht naar de citytrips uit. Toppers blijven Parijs en Londen, en de touroperators spelen daar gretig op in met aparte brochures. Transeurope biedt in Parijs zelfs de keuze uit 54 hotels, zorgt voor City+ voordeelpakketten en speciale arrangementen zoals Paris à Vélo of L’Esprit Brasserie. Hetzelfde geldt voor Londen waar 39 hotels zijn geselecteerd.

Neckermann (en uiteraard Thomas Cook, dat tot dezelfde groep behoort) biedt zowel in Parijs (waar een keuze van 80 hotels bestaat) als in Londen (met 61 hotels) zogenaamde X-tra Large arrangementen aan, bijvoorbeeld onder het thema Het Mysterieuze Londen of Parijs voor Fijnproevers. Daarnaast zijn er facultatieve opties voor een avondje uit.

Jetair laat zijn klanten zowel in Londen als in Parijs kiezen uit 62 hotels en vergemakkelijkt die keuze met een thematische preselectie : romantische, design- en luxehotels dragen elk een apart logo. Hetzelfde geldt voor de Barcelona-brochure, waarin uitgebreid wordt ingegaan op het Universal Mediterranea, met Port Aventura, het enige themapark van UniversalStudios in Europa.

Wie eens iets anders wil dan Parijs of Londen krijgt almaar origineler lijsten van stedentrips te zien. Bij Sunair staan veertig steden in de brochure en maar liefst vierhonderd hotels. Als enige biedt Sunair München aan, een zwaar onderschatte bestemming. Maar ook culturele toppers als Dresden, Maastricht of Salzburg. Neckermann doet een flinke inspanning om Berlijn op de kaart te zetten, maar ook Cordoba, Lyon en Stockholm krijgen er de gepaste aandacht. Het aanbod van Jetair is met 25 wereldsteden niet echt overweldigend, maar ook hier is Berlijn (tien hotels) prominent aanwezig en in het wat miskende Lissabon wachten liefst elf hotels. Transeurope scoort hoog met een keuze uit liefst 44 steden en geeft de Europese culturele hoofdstad Graz een kans met drie bescheiden hotels. Andere originele suggesties wijzen richting Aix-en-Provence, Bilbao, Bo-logna, Napels en Reims.

Caractère gooit strikt genomen een hotelbrochure op de markt, maar bij nader toezien steekt daar een schat aan informatie in voor wie bijvoorbeeld in Bordeaux, Palermo, Porto of Sevilla een paar rustige dagen op hoog niveau wil doorbrengen. Maar dat kan net zo goed in Avignon, Salamanca of Granada. Seagull schuift dan weer de steden Glasgow, Edinburgh, Manchester, York en Dublin naar voren. Terwijl Bureau Scandinavia uiteraard noordwaarts kijkt en behalve klassiek getinte citytrips naar Stockholm, Kopenhagen of Helsinki, ook Reykjavik in zijn programma opneemt en originele vierdaagse duo’s creëert, zoals Helsinki-Tallinn of Stockholm-Helsinki. Opmerkelijk is wel dat het assortiment aan steden zeer variabel is en dat de prijzen om de haverklap veranderen. Kijk dus uit naar recente promoties in de krant-jes van de touroperators waarbij vaak met extra gratis nachten wordt uitgepakt.

Connections brengt naast een rist klassieke steden ook New York voor doorbijters : de BigApple Special omvat de vluchten, twee overnachtingen, de transfers en een korte helikoptervlucht en dat vanaf 514 euro. Mogen we aanraden daar twee extra nachten bij te nemen à 46 euro per nacht en per persoon ?

Dichtbij en zeer dichtbij

Wie het niet zo begrepen heeft op de charme van de grote steden, grijpt veeleer naar de Dichtbij bestemmingen. Bij Thomas Cook (en daarom ook bij Neckermann dat een parallel programma uitvoert) bestaat een uitgebreide keuze in Frankrijk met aandacht voor de Elzas, Normandië en zelfs Ile-de-France of Pas-de-Calais en de Sommevallei met het charmante Saint-Valéry-sur-Somme. In Nederland kan men Drenthe of Friesland ontdekken, of de Landal Greenparks domeinen die in volle natuur zijn ingeplant.

Wie verslingerd is op Frankrijk, zal zijn gading vinden in de Douce France brochure van Transeurope waarin behalve het zuiden ook Normandië, Le Nord en Picardië, Champagne-Ardenne en de Elzas uitgebreid aan bod komen. Als uitvalsbasis komt zowel Le Touquet, Chantilly, Reims als Colmar in aanmerking. Dezelfde touroperator geeft ook een brochure uit die enkel bestemmingen in eigen land bevat : Uniek België. Jetair verzamelde in zijn brochure Autovakanties Dichtbij een waaier van hotels in eigen land, en net over de grens, van Noord-Frankrijk tot aan de oevers van de Rijn. De charmehotels krijgen er een aparte vermelding.

Seagull specialiseert zich in het Verenigd Koninkrijk en daarbij denken we voor korte vakanties in de eerste plaats aan de Kanaaleilanden, dankzij de rechtstreekse vluchten met VLM vanuit Antwerpen liggen die op slechts anderhalf uur. Anglofielen kunnen ook in het zuiden van Engeland terecht en vinden in de brochure arrangementen in b&b’s, pubs, en zelfs in chique mansions of manors. P&O Ferries mikt met zijn nachtelijke overtochten tussen Zeebrugge en Hull op midden-Engeland met de schitterende Yorkshire Dales, terwijl Superfast Ferries met zijn lijn Zeebrugge-Rosyth (bij Edinburgh) vooral de fans van Schotland aanspreekt. Omdat in beide gevallen ’s nachts wordt gevaren, hoeft de afstand niet echt een obstakel te zijn.

Wie ertegenop ziet om lang te rijden vindt in onze eigenste Honderd keer slapen (een uitgave van Roularta Books) een selectie van de honderd beste kleine hotels en b&b’s, die we de voorbije drie jaar in Weekend Knack publiceerden, op maximaal drie uur rijden van Brussel û dat betekent van Parijs tot Amsterdam, en van Kent tot Maastricht. Een aanrader, horen we links en rechts.

Reizen Lauwers heeft een opmerkelijk uitgebreid aanbod dicht bij huis en mikt in Duitsland op het Eifelgebergte, de Moezel en de Rijn, en op Zeeland en de Waddeneilanden in Nederland, en op een brede waaier bestemmingen in eigen land. Caractère stelt een aantal autorondreizen voor die meestal net iets te lang uitvallen, maar let alvast op één uitzondering : de vijfdaagse excursiereis Bourgondië met aandacht voor wijn, cultuur en gastronomie.

Gallia stelde een uitgebreide brochure samen met vakanties in eigen land, het Groothertogdom, Nederland en Duitsland met verscheidene bestemmingen langs de Rijn.

Goedkope vogels

De komst van de low fare airlines zoals Ryanair en Virgin Express heeft voor een omwenteling in de vakantie gewoonten gezorgd. Het verschil tussen Virgin Express en Ryanair is niet te verwaarlozen : de eerste vliegt grote luchthavens aan, de tweede juist niet. Dat betekent dat de Ierse toestellen verder van de grote steden landen, wat forse extra vervoerskosten kan opleveren. Virgin Express vliegt tegenwoordig vanuit Brussel op zeventien bestemmingen, Palma en Bordeaux zijn daarbij de nieuwkomers. Maar ook Athene, Lissabon, Faro, Malaga en Barcelona vormen een interessante uitvalsbasis voor een paar dagen vakantie met huurauto. Ryanair bedient vanuit Charleroi ( Brussels South) Glasgow ( Prestwick), Londen ( Stansted), Venetië ( Treviso), Milaan, Pisa, Rome, Barcelona, Liverpool, Shannon en Dublin. Let ook op de regelmatige dienst tussen Oostende en Londen Stansted.

Wie een beetje creatief en vooral wat avontuurlijk is aangelegd, kan ook gaan combineren, en dat is vooral mogelijk vanuit Londen Stansted, vanwaar Ryanair tientallen bestemmingen aanvliegt zoals Graz, Palermo, Leipzig, Alghero (Sardinië) of zelfs Brest of Biarritz. Wie naar Italië vliegt, vindt een interessant hotelgamma bij Personal Tours en Caractère dat ook nog een waaier van hotels aanbiedt in Spanje, Frankrijk en Portugal.

Wie liever rechtstreeks met de reisagent onderhandelt over goedkope vliegtickets moet weten dat zowel Jetair (met JetOnly), Thomas Cook (met Flight Only) als Neckermann (met Ticket Shop) bestemmingen aanvliegen tegen zeer concurrerende prijzen.

Stevig geschoeid

Ook voor wie een korte vakantie niet in de eerste plaats als een rustpauze ziet, zijn er mogelijkheden : de actieve vakanties. Bij Tierra, de natuurreizen-expert, kan men tijdens de herfst bijvoorbeeld vijf dagen stappen in de Vogezen, of enkele dagen zeilen op het IJsselmeer of de Waddenzee, en dat kan zowel midweeks als tijdens het weekend. Fietsers kunnen dan weer in Twente terecht voor vier- of vijfdaagse tochten. Kan stappen volstaan, dan heeft Te Voet wel wat te bieden. Interessant zijn de herfstweekends die zowel in de Hoge Venen, in de Hoge Veluwe als in het Sauerland worden opgezet. Ook tijdens de vierdaagse Eifeltrekking staat stapplezier voorop. Bij dezelfde touroperator bestaan ook georganiseerde stadswandelingen, van twee dagen ParisàPied tot vier dagen te voet en met de fiets in Barcelona, of een vijfdaagse literaire stadswandeling door Praag. Ook bij de vijfdaagse circumvesuviana, een staptocht rond de Vesuvius, worden de traditionele paden even verlaten.

Sindbad heeft korte wandelreizen op het programma : van een vijfdaagse Dwars door de Ardennen tot een even korte hotelvoettocht in de Vulkaaneifel. Anders Reizen organiseert driedaagse sportieve weekends in de vallei van de Semois waarbij een kajakafvaart afgewisseld wordt met een wandelprogramma. Op de grens van Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg werd een vierdaagse combinatie van stappen, fietsen en kajakken uitgewerkt. Maar er zijn ook korte staparrangementen in de Elzas en Normandië.

Amarant zoekt het liever in de kunsthistorische sector en trekt in september voor een vijfdaagse verkenning naar de Europese culturele hoofdstad Graz.

Karavaan (www.karavaan.be) is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende nationale jeugddienst die reisbegeleiders groepeert die gefascineerd zijn door de culturele verscheidenheid van deze wereld en daar gepast op inspelen. In hun brochure Minitrips vonden we zowel georganiseerde wandelingen langs de 1001 kastelen en burchten van het Duitse Westerwald, een champagneweekend in Reims als wandelarrangementen in het Groothertogdom Luxemburg als in Normandië.

En dan zijn er nog de pretparken zoals Disneyland of de Efteling, die ook via de traditionele touroperators kunnen worden geboekt. Vergeet ten slotte de veertien Center Parks Originals niet, de Freelifes of de SeaSpirits (beide ex- Gran Dorado-parken), de Sunparks en de Landal Greenparks, die openen dicht bij huis toch een andere wereld. En is dat niet het doel van elke vakantie ? n

Pierre Darge / Illustratie Pieter Van Eenoge

Wie de krantjes van touroperators uitvlooit, vindt vaak promoties, zoals extra gratis nachten.

Niet alleen de ‘low fare airlines’ vliegen goedkoop,alle prijzen en de service vergelijken, kan de moeite lonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content