KOPLOPER AAN DE KUST

Frederik Deceuninck epateert lekkerbekken met verrassend eten. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE HEDENDAAGSE GASTRONOMIE KEUKEN 8 – DECOR 7,5 – COMFORT 8 – SERVICE 8 – PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU 8

Het was lente en toch was er geen beweging te bespeuren langs de dijk in Duinbergen. Behalve bij Sel Gris. Daar waren de tafeltjes bezet en heerste een beschaafde drukte. Na vijf jaar heeft de eetzaal er een nieuwe inrichting gekregen. Alles wat donker was, werd licht en alles wat licht was werd donker. Muurbanken verdwenen en stoelen, tafels en tafelaankleding werden geĆ¼pdatet. Alles ziet er nu weer op-en-top gestileerd uit en je hebt de indruk ruimer te zitten. Vanuit het restaurant kijk je uit over strand en zee. Eigenaar/chef-kok Frederik Deceuninck en zijn medewerkers hebben op korte tijd veel gerealiseerd. De chef is een van gezondheid blakend werkbeest. Vaak is hij tot na middernacht bezig in de keuken en ’s ochtends om zeven uur al in de slagerij van de vader van zijn vriendin, om toch even bij zijn liefste te kunnen zijn. Werkdagen van achttien uur zijn hem niet vreemd.

De feestgerechten uit Sel Gris zijn complex en komen tot stand met behulp van de nieuwste machines en technieken. Met verrassend eten en goed getraind, in strak pak gestoken bedienend personeel, weet Frederik verwende lekkerbekken te epateren. De gemiddelde prijs van een voorgerecht is 40 euro, die van een hoofdgerecht ook. Goedkoop is Sel Gris niet en dat kan ook niet als je met eersteklasproducten en twaalf man personeel werkt. Via de lunch of het kleine menu kun je aan het prijzengeweld ontsnappen. Wij proefden het prestigemenu Essenties en Smaken (85 euro of 115 euro met wijnen). Er werd geopend met zes hapjes, die vooral mooi waren, maar niet echt lekker of hongerscherpend. Op tafel kwamen acht soorten zout. Die zoutdegustatie hoort bij de naam van het restaurant, maar hoefde voor ons niet. Oosterscheldepaling werd geserveerd met geitenkaas, rammenas en sorbet van bladspinazie, en limoenhoning : een mooi en fris gerecht maar geen echte revelatie. Gelukkig ging het van dan af in stijgende lijn. Tartaar van doorgerijpte kalfsbuiklap was smakelijk gecombineerd met sevrugakaviaar, raketmayonaise en op lage temperatuur gegaard kwartelei. Traag in hoeveboter gegaarde kreeft met asperges en Thaise jus bracht euforie. Roulade van konijn en spek ging gepaard met groene asperges, lamsoor en saus van morieljes : opnieuw bijzonder lekker ! Afsluiten deden wij met een modieus nagerecht van granny smith, yoghurt en ijzerkruid, gevolgd door een lolly van fruit en kruid. Toemaatje was versgedraaid vanille-ijs met warme soufflƩ.

Info

RESTAURANT SEL GRIS

Zeedijk 314

8301 Duinbergen (Knokke-Heist)

050 51 49 37

www.restaurantselgris.be

Lunch 32 euro. Menu’s van 65 en 85 euro.

Woensdag en donderdag gesloten (tijdens vakanties alleen de woensdag).

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content