Even terug naar 2012. Donderwolken hingen dreigend boven de Belgische mode. Winkels sloten de deuren. Designers deden de boeken dicht. Dat lijkt nu te gaan keren. De hemel klaart op. Een mooi bewijs daarvan is dit nummer, van de eerste tot de laatste pagina gevuld met goed nieuws.

Hoedenmaker Christophe Coppens, die zijn merk vorig jaar noodgedwongen stopzette, maakt een nieuwe start in de kunstwereld. Op 9 maart opent zijn tentoonstelling in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Veronique Branquinho keert na drie jaar afwezigheid terug met een sterke collectie die haar signatuur draagt. Edouard Vermeulen blikt terug op dertig jaar Natan. Hij blikt ook vooruit, buiten de landsgrenzen, met een defilé tijdens de coutureweek in Parijs. En tot slot, vijf jonge designers wagen hun kans en beginnen vol goede moed een nieuw label.

Een nummer dat bulkt van zo veel goed nieuws hoort ook te beginnen met goed nieuws. Geweldig nieuws zelfs. Onze landgenoot Christian Wijnants is de winnaar van de International Woolmark Prize 2013. Hij voegt daarmee zijn naam toe aan een lijst van designers als Yves Saint Laurent en een jonge Karl Lagerfeld.

Zeventig designers uit zestien landen namen deel aan de wedstrijd, georganiseerd door de Australian Wool Innovation, een non-profitorganisatie van wolproducenten. Daarvan mochten er zes – onder wie Wijnants – naar de finale, vorige week in Londen. In de jury zaten onder anderen Diane von Fürstenberg, Donatella Versace, Victoria Beckham en Francca Sozani, de hoofdredactrice van Vogue Italia en L’Uomo Vogue. Zij beschreef Wijnants’ ontwerpen als ?flatterend, vrouwelijk en sexy. Een moderne interpretatie van wol.” Aan de prijs is een bedrag van 80.000 euro verbonden. De winnende collectie zal ook worden verkocht in ’s werelds meest toonaangevende modezaken, zoals Harvey Nichols in Londen, Bergdorf Goodman in New York, 10 Corso Como in Milaan en Joyce in China.

De winnaar zelf zei verrast te zijn, maar wij waren dat eerlijk gezegd niet. Christian Wijnants is al meer dan tien jaar de ongekroonde koning van het breiwerk. En een van de lievelingen van de Belgische modejournalisten. Het bezoek aan zijn showroom is een vaste afspraak in onze overvolle agenda tijdens de Parijse modeweek. En toen we hoorden dat hij zijn nieuwe wintercollectie opnieuw zal voorstellen op de catwalk – om twaalf uur, op de allereerste dag van Paris Fashion Week – hebben we met z’n allen een trein vroeger van Brussel naar Parijs geboekt.

Wijnants vatte het na zijn overwinning zo samen : ?Ik heb het gevoel dat we er allemaal weer bovenop aan het komen zijn. Wij, Belgen, wij zijn goed bezig. Diane von Fürstenberg bleef tijdens de juryvoorstelling maar herhalen hoe trots ze is op haar Belgische roots. Ze zei dat België zo’n saai land is dat mensen wel creatief moeten zijn, en dat het er daarom bulkt van talent.”

ellen.de.wolf@knack.be

Ellen De Wolf, chef mode

?Ik heb het gevoel dat we er allemaal weer bovenop aan het komen zijn”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content