Kleur dus. En dan liefst grasgroen, geel of rood: als het maar opvalt. Op de drempel van het derde millennium lijken designers geobsedeerd door frisheid en jeugd, meer dan door opulente luxe: een duidelijk verschil met de textielindustrie.

1. Xtended Seat en Hocker, van de alomtegenwoordige Fransman Christophe Pillet, in productie bij het nieuwe Nederlandse merk Hidden by sdb.

2. Elena, stoel met voetstuk van de Zweedse architect en designer Thomas Sandell, voor B&B Italia.

3. De Tate van Jasper Morrison, ontworpen voor Tate Modern in Londen, kan nog het best worden samengevat als een update van de Mier, de klassieker van Arne Jacobsen. Bij Cappellini.

4. Modulair systeem H&H van Ron Arad voor Kartell, de plasticspecialist bij wie Arad eerder al een van de grootste hits van de jaren ’90 onderbracht, de kronkelende Book Worm.

5. De Amerikanen laten, na jaren stilte, opniew van zich horen. Van Nick Dine is er deze Bookart, in Milaan voorgesteld door het designerscollectief G7.

6. Shell, stoel van R. Giovanetti voor Schopenhauer, een onderafdeling van de lampenfabriek Fontana Arte, dat dit jaar ook designers als Björn Dahlstrom en de Braziliaanse gebroeders Campana onder de arm nam.

7. Victoria & Albert, de felopgemerkte, immense zetel van Ron Arad voor Moroso waarin je je onmiddellijk languit wilt neervlijen.

8. Echo’s van de jaren ’50 in de easy chair Power, ontworpen door Morsing & Nord voor Box Design uit Zweden.

9. Pop, gemakkelijke stoel uit het aanbod van Elam by Tisettanta. Iets voor luchthavens, misschien.

10. Grasgroen is de hipste kleur van het jaar. Wat vooral Cappellini goed heeft begrepen, onder meer met de Hole, de stoel van Ronan Bouroullec die de tafel en de rekken met dezelfde naam komt vervolledigen.

11. De Bikini, een ligstoel voor het heetst van de zomer, gezien bij Pierantonio Bonacina.

12. Kleur op maat. Yang, nieuw design voor het lampensysteem Metamorfosi van Artemide. De gebruiker ontwerpt zelf zijn licht.

13. Piero Lissoni heeft een oog voor nu. En ook de Frog, zowaar een relevante zetel, drukt perfect de tijdgeest uit. Uitgebracht door Living.

14. De Felt Stool van Hella Jongerius, in productie bij Cappellini.

15. Tafeltjes met ingebouwde lampen, van de Nederlander Khodi Fez.

16. Badkamerspecialist Agape pakt uit met een door hospitalen geïnspireerde zeepdispenser, de Gerba van Bortolani en Righi.

17. Rollende kruk van Alfredo Häberli voor de lijn Progetto Oggetto van Cappellini, de PO/0028, een groot uitgevallen vingerhoed in onweerstaanbaar blauw.

Jesse Brouns

Partner Content