KLASSIEK
HAGEN QUARTETT
Vijftig jaar geleden stierf de Hongaarse komponist Béla Bartók (1881-1945), die als kunstenaar èn als mens tot de grootsten aller tijden behoort. Hij was de eerste die het eigentijdse geniaal wist te koppelen aan de traditionele volksmuziek. Om hem te eren, speelt het Hagen Quartett op woensdag 6 december (20 uur) in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zijn eerste drie strijkkwartetten. Het nummer een uit 1908 voelt nog traditioneel romantisch aan, het tweede (1915/17) is expressief met krachtige lyriek, en het derde (1927) helemaal de echte Bartók.
Het Hagen Quartett is afkomstig uit Salzburg en staat al ruim vijftien jaar aan de wereldtop. Het viertal heet Lukas, eerste viool, Veronika, alto, en Clemens Hagen, cello. De naam van de tweede violist is Reiner Schmidt. Hun kwaliteiten zijn grote muzikaliteit, doordachte interpretatie en vooral homogeniteit. Zij sleuren je mee de muzikale hemel in.
– Info : tel. (02) 507.84.10. Plaatsbespreking : tel. (02) 507.82.00.
DE MESSIAS
Iets echt buitengewoons : op maandag 18 december wordt in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekatedraal (20 uur, deuren open om 18 u.30) “The Messiah” van Georg Friedrich Händel uitgevoerd door de beroemde The Academy of Ancient Music uit Londen en het New College Choir, Oxford, onder leiding van Christopher Hogwood. Solisten zijn Emma Kirkby, Catherine Robbin, Laurence Dale en David Thomas. Er is een dubbel-cd in de handel met Hogwood en ongeveer dezelfde bezetting op L’Oiseau Lyre 430 488-2.
De “Messias” is Händels bekendste en geliefdste werk. Dat komt omdat het van het begin tot het einde boeit, heerlijk klinkt en muzikaal toegankelijk is voor iedereen. Het is een oratorium, een dramatische kompositie op een religieus tema zonder kostumering, decors, scènes en akties, maar vol prachtige koorpartijen, solo’s en ensembles. Slechts twee stukken zijn puur instrumentaal : de inleiding en een pastorale symfonie in deel 1.
Het ontstaan : Händel werd in juli 1741 door de stad Dublin uitgenodigd om er het komende operaseizoen te leiden, maar hij moest wel een nieuw oratorium meenemen dat uitgevoerd zou worden met het doel geld in te zamelen voor hulp aan gevangenen, zieken en gehandicapten. Hij begon eraan op 22 augustus en op 14 september was hij ermee klaar. De inhoud is het levensverhaal van Kristus, vandaar dat het de titel kreeg “De Messias”. Opvallend is dat hij het hele eerste deel aan de komst en de geboorte van de Heiland besteedde. Het biezondere van dit oratorium is niet het feit dat hij het in 24 dagen (!) komponeerde hij werkte altijd snel maar dat het van de eerste tot de laatste maat kwalitatief hoogstaande kunst is. De première had plaats in de “Neal’s Music Hall” in Dublin op 13 april 1742 met 700 aanwezigen en bracht £ 400 op, omgerekend in onze munt van nu ruim een half miljoen. Het is fijn om te weten dat de opbrengst van de Messias-uitvoering in Antwerpen een organizatie van de Wijkgemeenschap Zwaantjes ook voor een goed doel bestemd is : die gaat namelijk integraal naar de Vlaamse Vereniging Autisme.
Als u dit leest, zijn er in de katedraal nog maar een paar honderd plaatsen beschikbaar. Telefoneer of fax dus nu dadelijk om er bij te kunnen zijn.
– Info en reservatie : tel. (03) 828.01.72. Fax : (03) 828.72.88.
NACHT VAN RADIO 3
Op zaterdag 9 december is het feest in deSingel in Antwerpen. Voor de zesde keer vindt daar de “Nacht van Radio 3” plaats, een muzikale happening (vanaf 19 uur) in alle gangen en zalen. Het tema is “een oriëntaalse fantazie”. Het BRTN-Filharmonisch Orkest speelt er onder leiding van Samuel Wong. Andere namen op de affiche zijn Alexander Leman, Sarband, Prima la Musica, Mireille Capelle, Koen Kessels, Trilok Gurtu, Charlie Mariano, Duo Kolacny en Elixir d’Anvers.
– Info : deSingel, tel. (03) 248.38.00.
FONS DE HAAS
Christopher Hogwood dirigeert Händels “Messiah” in Antwerpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier