Henri was inmiddels een succesrijke patissier geworden die in Blankenberge het hotel Plaza uitbaatte, wat paarden fokte en er niet aan dacht om daar ooit nog weg te gaan. Tot zijn vriend van de geplande koop afzag en hem aanspoorde om toch maar eens een kijkje te nemen. Het vervolg van het verhaal laat zich raden: Henri herkende meteen het kasteeltje uit zijn jeugd, gooide het roer om, verkocht zijn zaak in Blankenberge en vestigde zich in het Château d’Héblon in Hampteau, op enkele kilometers ten oosten van Hotton.

C’était le hasard, zegt hij tien jaar later, maar dat toeval kwam hem toch wonderwel uit: de hotelier is sinds jaren bezig met het fokken van Arabische volbloeden en door de aankoop kon hij in enkele jaren tijd een domein van pakweg zeventien hectare uitbouwen dat zich aan beide zijden van de Ourthe uitstrekt, een droom die hij in Vlaanderen nooit had kunnen waarmaken.

Het gebouw omvat acht kamers die allemaal uitzicht bieden over de Ourthe en dat betekent dat men ’s nachts van de rustgevende invloed van het voortkabbelende water kan genieten. De kamers zijn alle verschillend van aankleding, waarvan de stijl moeilijk valt te definiëren. Misschien is gezellig ouderwets nog de beste omschrijving, al is dat als compliment bedoeld. Het hele pand ademt overigens een sfeer van weleer uit, met op de eerste verdieping een in onbruik geraakte, uitspringende kapel en een paar gezellige ruimtes op de benedenverdieping.

Ruiters brengen er soms hun eigen paard naartoe, anderen kunnen er onder begeleiding een ritje in de buurt maken. En op maandag, donderdag en zaterdag wordt er ’s avonds voor de gasten gekookt. Het ontbijt, dat grenst aan de perfectie, kunnen we in de kleine bibliotheek gebruiken. Er zijn broodjes, kleine croissants, gewone ham en Ardenner ham, confituren en zelfs een gekookt eitje. Het sinaasappelsap is, zoals het hoort, versgeperst.

Het Château d’Héblon telt acht tweepersoonskamers die aan 111 euro worden verhuurd, ontbijten inbegrepen. Château d’Héblon, rue d’Héblon 1, 6990 Hotton-Hampteau, tel. 084-46 65 73, fax 084-46 76 04, www.chateauheblon.be

Het kasteeltje bevindt zich in Hampteau, op de weg van Hotton naar La Roche en Ardenne. Een bord links wijst de weg naar het kasteel, aan de overzijde van de Ourthe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content