JUWEELTJES VAN HORLOGES

Juwelen- en horlogehuis Piaget introduceerde voor zijn 140ste verjaardag Extremely Piaget, een gans nieuwe collectie haute joaillerie-juwelen. Het huis, dat deel uitmaakt van de Zwitserse luxeartikelengroep Richemont, was het allereerste dat manchethorloges tot zijn handelsmerk maakte.

Een manchethorloge dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, dat doet denken aan de manchet van een hemd of een bloes. Smal of breed, bij manchethorloges is de kast van het horloge volledig geïntegreerd in de polsband, waardoor een soort van cilindervormige band ontstaat. Wie precies het allereerste manchethorloge vervaardigde, daarover tasten historici in het duister. “Temeer daar ook horloges met zeer brede, lederen polsbanden als manchethorloges kunnen worden beschouwd”, zo vertelt Béatrice Vuille, directrice Brand Equity & Patrimony Piaget.

In 1969 vervaardigde Piaget zijn allereerste manchethorloge. Het kleinood, bezaaid met 1113 diamanten en een twintigtal elementen in parelmoer, kreeg geen naam mee maar kaapte dat jaar wel een prijs weg tijdens de Diamonds International Awards. Sinds haar oprichting in 1953 (in 2000 werd deze competitie afgevoerd) leidde deze prestigieuze wedstrijd voor juweeldesign in de diamantindustrie, gesponsord door De Beers, tot enkele van de origineelste en invloedrijkste designs uit de diamant- en juwelensector. “De bekroning van het Piagetmanchethorloge vormde meteen de aanzet voor de Collection du 21ième siècle, een ganse reeks van horloges, tussen 1969 en 1974, die zo avant-garde waren dat ze druk besproken werden”, vertelt Vuille. “De seventies stonden bol van creativiteit in termen van designs, materialen en kleurcontrasten.”

BOEREN / HORLOGEMAKERS

Piaget werd in 1874 opgericht door de negentienjarige Georges Edouard Piaget in La Côte-aux-Fées, een dorpje in het Zwitserse Juragebergte. Tijdens de donkere wintermaanden van november tot april was het horlogemakersvak voor de lokale boeren een gelegenheid om zich van inkomsten te voorzien. In 1957 kende het huis een eerste grote doorbraak. Dat jaar presenteerde Piaget op het horlogesalon van Basel zijn ondertussen befaamde kaliber 9P, een ultradun manueel gangwerk van slechts 2 millimeter dik. Tegelijkertijd deponeerde Valentin Piaget – kleinzoon van de oprichter en samen met zijn broer Gérald toenmalig bedrijfsleider – enkele brevetten voor een automatisch extra plat gangwerk. Met groot vertoon werd in 1960 het kaliber 12P aan het publiek getoond : een automatisch gangwerk dat dankzij de ingenieuze integratie van een excentrisch gelegen microrotor slechts 2,3 mm dik was. Het leverde Piaget een plekje op in het Guinness World Records Book als “uitvinder van het dunste automatische gangwerk ter wereld”. Dankzij het ultradunne gangwerk konden de ontwerpers (half)edelstenen op de wijzerplaat zetten zonder daarbij een horlogekast te krijgen die te dik was en dus te robuust oogde. De scheidingslijn tussen sieraden en horloges verdween hiermee volledig.

Het ultradunne gangwerk, gekoppeld aan een nieuwe generatie – met de komst van Yves Piaget, achterkleinzoon van de oprichter, in het bijzonder -, zette in de jaren zestig de gewoontes van het huis op zijn kop. Surfend op de golf van de opart introduceerde Piaget vanaf 1963 horloges met gekleurde wijzerplaten in halfedelstenen en mineralen zoals lapis lazuli, turkoois, onyx en tijgeroog. Meer dan dertig verschillende kleuren stenen vonden zo hun ingang in de horlogemarkt. In 1957 besliste Piaget om enkel nog horloges in edele metalen te vervaardigen. En in 1961 verwierf Piaget – in de zoektocht om alle stappen van de productie binnenshuis te kunnen doen – zijn eerste ateliers gespecialiseerd in de bewerking van goud.

Manchethorloges wekken gemengde gevoelens op. Terwijl ze bij het ene merk jarenlang als bestseller fungeren, denk maar aan de Twenty-4 van Patek Philippe, halen andere merken zoals Baume & Mercier met de Catwalk hun manchethorloge al na enkele jaren weer van de markt. Feit is dat de manchethorloges van Piaget altijd al geliefd waren, ook bij stijliconen als Jackie Kennedy. Andy Warhol was er in de jaren zeventig zelfs een fervent verzamelaar van. De nieuwe haute joaillerie-collectie Extremely Piaget put inspiratie uit het erfgoed van het huis. De collectie is een ode aan kleur, decoratieve stenen en aan de stilistische codes van Piaget.

Info : www.piaget.com.

DOOR ANJA VAN DER BORGHT

Van Jackie Kennedy tot Andy Warhol, stijliconen en kunstenaars hielden en houden van de extravagante creaties van Piaget. Warhol was in de jaren ’70 een fervent verzamelaar

Piaget koppelde in zijn creaties eind jaren ’60 traditionele knowhow en horlogemakerskunst aan avant-gardisme. Een combinatie die uitgroeide tot hun signatuur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content