Istanbul

In Milaan, Parijs, Londen en New York doken de afgelopen jaren steeds meer Turkse modeontwerpers op. Onder hen Bahar Korçan, die haar dagen nog altijd het liefst slijt in Istanbul. “Alleen jammer van het verkeer.”

Nadat Bahar Korçan in 1992 haar eerste collectie had voorgesteld, kreeg ze meteen een aanbieding om voor een Japans modehuis te gaan werken. Ze bedankte voor de eer. “Ik had geen zin om Istanbul te verlaten”, vertelt de goedlachse veertiger, terwijl ze haar handtekening zet onder een nieuw ontwerp om het vervolgens door te spelen aan haar assistente. Het meisje trekt haar jas aan en gaat de deur uit. “Mijn atelier ligt in een ander deel van de stad”, zegt Korçan, met wie we hebben afgesproken in haar winkel in Nisantasi.

Nisantasi is zowat het Soho van Istanbul : boetieks van Roberto Cavalli en Alexander McQueen liggen er naast etablissementen van Marks & Spencer en Miss Sixty. “Dat heeft zo zijn voordelen”, bekent de ontwerpster. “Mijn clientèle bestaat voornamelijk uit actrices, tv-persoonlijkheden, zakenvrouwen, kortom : mensen met geld die het op prijs stellen dat ik in de winkel rondloop om ze advies te geven. Maar inspirerend is deze buurt niet meer. Bovendien kunnen jonge designers zich hier niet langer de huur van een pand veroorloven. Daarom heb ik besloten om binnenkort een tweede winkel te openen in Galata, waar mijn atelier ligt.”

De keuze ligt helemaal niet voor de hand. Galata is een labyrint van kleine straatjes. Maar Korçan gelooft erin. “Galata is het echte Istanbul : karakteristiek en karaktervol. De wijk is nu al erg geliefd onder kunstenaars en muzikanten, en dit jaar opent ook de belangrijkste jeansimporteur hier een winkel. Dan mag het normaal gezien niet lang meer duren voor ook andere designers de buurt ontdekken en Istanbul eindelijk een alternatief heeft voor Nisantasi. Dat is ook nodig, want anders dreigt nóg meer modetalent uit te wijken naar het buitenland.”

Bahar Korçan weet waarover ze spreekt. De afgelopen jaren zag ze een groot aantal jonge designers uit Turkije vertrekken om in Parijs en Milaan bij grote modehuizen aan de slag te gaan. Daarom richtte ze vorig jaar de Fashion Designer Association op om Turks talent zowel binnen als buiten de landsgrenzen te promoten én Istanbul op de kaart van de modewereld te zetten. In augustus vindt alvast Istanbul Fashion Lab plaats. “Een modeweek, maar anders”, aldus de ontwerpster. “We willen laten zien dat Istanbul een bruisende metropool is die profiteert van de clash tussen Oost en West.”

Bruisen doet Istanbul wel degelijk. De stad telt tien miljoen inwoners, die om beurten lijken te gaan slapen. Op elk uur van de dag zie je mensen door de straten hossen, en voor de paleisdeuren van Reina, de meest exclusieve club van Istanbul, staan zelfs op een weekdag vijftien taxi’s geparkeerd om klanten naar huis te voeren. Reina bestaat al vijf jaar en als we Korçan mogen geloven is dat lang. “Het leven gaat hier snel. Een club of bar heeft nog maar de deuren geopend of hij gaat alweer dicht.” Het enige wat in Istanbul blijkbaar niet vooruit wil, is het verkeer. Als je overdag een taxi neemt, is het niet uitgesloten dat je pas na drie kwartier op je bestemming arriveert. “Istanbul is natuurlijk ook een gigantische stad, maar de files kunnen hier inderdaad de spuigaten uitlopen. Stel dat je van het Europese naar het Aziatische deel van Istanbul zou willen gaan, dan neem je best gewoon de boot. Die doet er even lang over, maar je bent tenminste constant in beweging en je hebt tijd zat om van het fenomenale zicht te genieten.”

Korçan geniet er zelf ook nog elke dag van. “Het is moeilijk niet betoverd te worden door die reusachtige zeestraat die zich een weg baant de stad. Hij verandert ook steeds van kleur, al naargelang het moment van de dag. Het is de perfecte metafoor voor een stad in beweging.”

Shops

De winkel van Bahar Korçan (Abdiipekçi Cad. 19 ; www.baharkorcan.org) verschuilt zich op de tweede verdieping van een herenhuis in Nisantasi. Zo heeft de ontwerpster het ook graag : “Ik heb het niet begrepen op etalages. Alsof ik mijn klanten wil zeggen wat ze moeten kopen, nog voor ze de winkel binnenstappen.”

In dezelfde buurt vind je ook de meeste modemerken. Al hebben sommige ook een pand in Istiklal Caddesi, de grote winkelstraat van Istanbul. De straat ligt in de wijk Beyoplu, waar ook de trendy klerenwinkel Antijen Tasarim (Kuloplu Mah Yeni Çarsi Cad. 33) te vinden is. Shop addicts kunnen verder nog het winkelcentrum Kanyon (Büyükdere Cad. 185 ; www.kanyon.com.tr) uitproberen of in de wijk Galata rondlopen om te kijken of de jeanswinkel in de buurt van het atelier van Bahar Korçan (Serdar Ekrem Sok. 25) zijn deuren nog niet heeft geopend.

Eten & drinken

Cezayir (Hayriye Cad. 12 ; www.cezayir-istanbul.com) is een uitstekend adres om de benen onder tafel te schuiven, voor geen geld ! Alleen voor de wijn tel je gemiddeld 45 euro neer. Al kun je ook altijd een verrassend lekkere Turkse wijn proberen voor 20 euro. De keuken is in hoofdzaak Frans met oosterse toetsen, maar op zondag en maandag staat er een Armeense kok aan het fornuis. Wie graag op avontuur uittrekt, vindt op tien meter van Cezayir de Turkse variant van de Beenhouwersstraat.

Liefhebbers van Italiaans komen aan hun trekken in het jazzcafé Dulcinea (Istiklal Caddesi Megelik Sokak 20). Het calorierijke dessert neemt u iets verderop in Inci Pastanesi (Istiklal Caddesi 124) of Özsud (Istiklal Caddesi 206). En voor de echte Turkse keuken moet u in Borsa (Ütfi Kirdar Convention Center) en Hünkar (Mim Kemal Öke Cad. 21) zijn. Beide restaurants liggen in Nisantasi.

Nachtleven

Op www.lecool.com vind je elke week wat er te doen is in Istanbul. De site is helaas enkel in het Turks, maar een beetje taalknobbel heeft hem vlug genoeg onder de knie. Wie op het advies van Bahar Korçan vertrouwt, trekt naar Reina (Muallim Naci Cad. 44 ; www.reina.com.fr) en stnbl (Eytam Cad. 21 ; www.stnblclub.com).

Door Ben Van Alboom / Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content