Groter ego màg !
Wat tien jaar geleden nog een provinciestadje was, werpt zich vandaag op als een van de meest bruisende steden van ons land. Architect Glenn Sestig en modeontwerpster Murielle Scherre, geboren en getogen Gentenaars, kunnen erover meepraten. “Gent is een smeltkroes van creativiteit.”
Gent zou meer moeten durven,”steekt Glenn Sestig van wal. Aan lef ontbreekt het de architect zelf alvast niet : hij woont nog altijd in Gent, maar werkt vandaag evenveel in Milaan of Parijs. Een van zijn bekendste creaties blijft echter Culture Club, die Gent op de kaart heeft gezet. “Ze kwamen uit Parijs om hier personeelsfeestjes te geven,” herinnert de architect zich. De club was een statement : “een combinatie van muziek, lifestyle en architectuur.”
Murielle Scherre, beter bekend als lingerieontwerpster la fille d’O, knikt. “Soms krijg ik echter het gevoel dat Gentenaars te nuchter reageren,” zegt ze. “Daar is op zich niets mis mee, maar een wat groter ego zou geen kwaad kunnen. Als er in Antwerpen iemand een broek ineensteekt, roept iedereen : ‘Modestad !’ Nochtans heeft Gent een groter textielverleden. Alleen weet niemand dat nog. Of neem het Gravensteen. Ik ken Gentenaars die daar om moeten lachen, maar hoeveel steden hebben een burcht in het centrum staan ? Ik ben daar trots op !”
Trendy panden
Zowel Murielle als Glenn hebben in Antwerpen gestudeerd. “Even,” zegt Murielle. “Ik vind het een nogal asociale stad. Hoe groter de stad, hoe kleiner de kliekjes.” Glenn is positiever over zijn verblijf in Antwerpen, “maar ik heb nooit met het idee gespeeld er te gaan wonen. Ik bracht het kosmopolitische van Antwerpen liever naar Gent dan daar in de rij te gaan staan.” De architect pootte in eigen stad de voorbije tien jaar niet alleen Culture Club neer, maar ook kleinere broer Make-Up en winkels van Natan en Xandres. Met Sestig Hotel, dat zoals wel meer trendy zaken in de Kortedagsteeg ligt, wou hij zijn eigen visie nog meer doordrukken. “Ik ken te weinig van muziek om een club te openen,” grapt hij, “dus werd het een hotel. Dit pand was vroeger trouwens een modehuis. Waar nu een knap ingericht restaurant ligt, was toen de winkel en het atelier.”
Ook la fille d’O heeft een eigen, karaktervol pand waar ze haar ontwerpen verkoopt. “Lingerie koop je niet zomaar. Vrouwen moeten zich op hun gemak kunnen voelen. Dat begint bij mij al bij mijn collectiefoto’s. Daar komt geen Photoshop aan te pas.” In het begin moest de ontwerpster haar modellen daar nog van overtuigen, “maar ze hebben er meer vertrouwen door gekregen.” De modeontwerpster geeft toe dat ze soms ook negatieve kritiek krijgt. “Meestal uit professionele hoek. Dat betekent dat ik goed bezig ben.” Zij (en Glenn) niet alleen : ook Soulwax, The Glimmers en een klein leger modellen hebben de voorbije jaren de wereld veroverd. “Gent is een smeltkroes van ideeën en creativiteit,” aldus Murielle. “We zijn kosmopolitisch ingesteld. Alleen komen we er liever niet voor uit.”
“Gent is soms té alternatief,” gaat Glenn Sestig verder. “Het is een socialistische stad, zeker ? Als het op visuele luxe aankomt, is er nog veel schroom. De plannen van Toyo Ito voor het Forum aan de Waalse Krook zagen er fantastisch uit, maar er is geen geld voor. Jammer, want er was wel geld om een buurt aan het Zuid plat te gooien omdat hij verkommerd was. Ze hebben er een winkelcentrum neergezet en nu ligt de buurt er nog meer verkommerd bij.” Ook Murielle is, zoals de meeste Gentenaren, niet te spreken over de mastodont aan het Zuid. “Maar als ik iets aan Gent zou veranderen, dan zijn het de kasseien. Ik loop meestal op hoge hakken en die kasseien zijn een nachtmerrie. Het klinkt onnozel, maar ik durf daarom soms zelfs de auto nemen om bij de bakker op de hoek om pistolets te gaan.”
Glenn en Murielle blijven niettemin verliefd op hun stad : “Ik hou ervan verbaasd te worden,” zegt de modeontwerpster, “en dat gebeurt hier nog elke dag.” Glenn Sestig : “Ik zou in Parijs kunnen gaan wonen, maar waarom eigenlijk ? Om dan vanuit Parijs naar New York te vliegen, in plaats vanuit Brussel ? Gent is mijn thuishaven. Punt.”
Shops
“De Kortedagsteeg moet een luxestraat worden,” meent Glenn Sestig. Vandaag vind je er al vestigingen van Xandres (Kortedagsteeg 23 ; xandres.be) en American Outfitters (Kortedagsteeg 4 ; americanoutfitters.be). Verderop ligt ook de tweedehandswinkels van Bernard Gavilan (Sint-Pietersnieuwstraat 1 ; bernardgavilan. be). Twee straten die eveneens in de lift zitten zijn de Vlaanderenstraat en de Henegouwenstraat met shops als Oona (Vlaanderenstraat 94), Eva Bos (Vlaanderenstraat 66), Patricia Vintage (Henegouwenstraat 75), Natan (Henegouwenstraat 91-93 ; natan.be) en de lingeriewinkel Lineos (Henegouwenstraat 47 ; lingerie-lineos. com). Copyright (Jakobijnenstraat 8B ; copyrightbookshop.be), Suite (Hoogpoort 59), Pieternel (Sint-Jacobs), de vermaarde juwelier Eggermont (Korte Meer 13), de designermeubelzaak ‘Aksent (Hoogpoort 43 ; taksent.be) en de eigentijdse kunstwinkel Toykyo (Hoogpoort 11 ; toykyo.be) liggen op wandelafstand daarvandaan. Evenmin ver stappen : de winkel van la fille d’O (Holstraat 91 ; lafilledo.com). Die laatste is open van dinsdag tot zaterdag, van drie tot zeven.
Eten & drinken
In Sestig Hotel (Kortedagsteeg 41 ; sestighotel. be) kun je vanaf twaalf uur doorlopend heerlijk eten in een tijdloos decor. Wie laat op de avond nog honger heeft, trekt naar Fin du monde (Meersenierstraat 3) of Martino (Vlaanderenstraat 125). Beide serveren tot één uur ’s nachts. Murielle Scherre gaat voor het vegetarische buffet in Komkommertijd (Reep 14 ; komkommertijd.be), de boekweitpannenkoeken van K-roes-l (Oudburg 37) en de koffiekoeken van Bloch (Veldstraat 60).
Nachtleven
De belangrijkste hotspots in Gent zijn Culture Club (Afrikalaan 174 ; cultureclub.be), Make-Up (Ketelvest 51B ; make-up-club.be), Charlatan (Vlasmarkt 6 ; charlatan.be) en Jos (Vlasmarkt 7). Wordt het te laat, blijf dan slapen in Design & Breakfast (Ferdinand Lousbergskaai 123 ; designandbreakfast.be).
Praktisch
De website van de stad Gent (gent.be) is vrij handig. Om te weten te komen wat er ’s avonds in Gent gebeurt, surf je naar weekup.be en zone09.be.
JOS
“Ik ga voldoende uit in Gent,” vertelt Murielle Scherre. “Maar echt veel verandert hier nooit. Je kan ergens vier jaar niet binnengegaan zijn om dan vast te stellen dat er nog altijd dezelfde mensen rondhangen !” Een van de vaste waarden is de Charlatan en het aanpalende café Jos. “Culture Club vond ik vroeger ook stoer, maar vandaag loopt het er vol zestienjarige sletjes die er met hun juwelen en Gucci-handtassen uitzien als een kerstboom. Ik heb het moeilijk met de seksualiteit die ze uitstralen : Paris Hilton is niet iemand om naar op te kijken !”
DESIGN & BREAKFAST
“Sestig Hotel wordt een klassiek luxehotel met een kosmopolitische inslag,” aldus Glenn Sestig. Niet te vergelijken met Design & Breakfast, de knap ingerichte B&B van het Gentse topmodel An Oost. Sestig : “Ik zou er best ook eens een nacht willen blijven slapen.”
BERNARD GAVILAN
Murielle Scherre : “Ik ga bitter weinig shoppen. Ik draag toch alleen maar zwart. Als ik dan toch ga winkelen, dan trek ik naar tweedehandszaken, zoals Pieternel.” Ook leuk : de tweedehandswinkels van de naar Gent uitgeweken Franstalige Brusselaar Bernard Gavilan. “Erg eigenlijk hoe al die kleren al decennia meegaan,” zegt Murielle, “terwijl je dingen uit de H&M vandaag meteen weer mag weggooien. Hoe dat komt ? Met wat je daar betaalt voor een afgewerkte onderbroek, koop ik niet eens mijn grondstoffen.”
BOEKENTOREN & POST PLAZA
“Ik heb vrienden in Australië die Henry van de Velde aanbidden en hier laten ze zijn werk verkommeren,” zegt Murielle Scherre over de Boekentoren. “Hij blijft nog wel even staan, is de redenering. Komaan ! Maar misschien moet ik al blij zijn dat ze er nog geen lelijk winkelcentrum van hebben gemaakt, zoals met het postgebouw op de Korenmarkt is gebeurd.”
SESTIG HOTEL
“Iedereen heeft tegenwoordig een restaurant of hotel,” zegt Glenn Sestig. “Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana… Toen dit pand op de markt kwam, heb ik geen seconde getwijfeld. Het is een prachtig geklasseerd gebouw waarvan ik louter het interieur heb aangekleed.” De onderste twee verdiepingen van Sestig Hotel huisvesten nu al een restaurant. Het eigenlijke hotel “zal af zijn wanneer het af is,” lacht de architect. “Ik heb er al drie keer een datum op gekleefd – drie keer mis.”
COPYRIGHT
“Ik mag hier eigenlijk niet komen,” zegt Murielle Scherre over de kunstboekhandel Copyright. “Elk boek dat ik vastpak, wil ik kopen.” We nemen het knalroze prentboek ‘Toys for Girls’ van Patrice Farameh van een schap. “Misschien niet élk boek,” lacht de modeontwerpster. “Of wacht,” zegt Murielle, terwijl ze door het boek bladert. “In feite staan hier ook wel leuke dingen in.”
MAKE-UP
Na Culture Club heeft Glenn Sestig
ook het interieur van Make-Up, de recentste ster aan de Gentse nachthemel, vormgegeven. De club is gehuisvest in een middeleeuwse kelder “waar ik zelf ook even in geïnteresseerd ben geweest,” zegt Glenn. “Ik wou er een sauna van maken.” Voor Make-Up heeft hij het underground-gegeven extra in de verf gezet. “Dat leek me wel toepasselijk.”
EVA BOS
Hoewel hij hem niet zelf ontworpen heeft, is Glenn Sestig dol op de winkel van de Gentse modeontwerpster Eva Bos. “Zowel het interieur als de kleren en accessoires spreken me aan. Alleen jammer dat ze hier geen mannenkleren verkopen. Daarvoor ga ik – noodgedwongen – naar Antwerpen, Parijs en Milaan.”
BOOTJES
Glenn Sestig : “Ik ben vorig jaar voor het eerst op een van die bootjes gestapt. Dat had ik beter al vroeger gedaan : vanop het water krijg je een heel ander zicht op de stad.”
SUITE
Waar Suite vandaag Margiela, Chalayan, Stephan Schneider en Annemie Verbeke verkoopt, stonden vroeger doodskisten. Het pand in de Hoogpoort was eigendom van een begrafenisondernemer, tot Glenn Sestig het onder handen nam en meehielp aan de opwaardering van de straat.
BLOCH
Bakkerij Bloch is een van de oudste etablissementen in de Veldstraat, de belangrijkste Gentse winkelstraat. Murielle: “Ik denk niet dat ze het interieur ooit hebben veranderd maar misschien kom ik hier daarom wel zo graag zitten. Oké, de taart en koffiekoeken hebben er ook iets mee te maken. Dit is de enige plek waar ik mij vol vettigheden durf proppen.”
Wie haar voorbeeld wil volgen, zal zich moeten haasten want eind maart houdt bakkerij Bloch ermee op. ‘Mannenwinkel’ Caron aan de overkant is dan de enige familiezaak die het nog uithoudt in de dure Veldstraat.
LA FILLE D’O
Omdat vrouwen “tijdens het passen van lingerie met zichzelf geconfronteerd worden” en dat “niet alleen een lichamelijke, maar ook een emotionele aangelegenheid” is, richtte Murielle Scherre bij haar thuis een verleidelijk knusse winkel in waar enkel la fille d’O wordt verkocht. Vroeger was die slechts sporadisch open, maar sinds kort staan er vijf dagen per week thee en koekjes klaar.
BELGACOMTOREN
“Ik weet dat de meeste Gentenaars het een lelijk gebouw vinden,” zegt Glenn Sestig, “maar ik vind dat de Belgacom- toren een mooie
betonnen structuur heeft. Of hij op zijn plaats staat, is
een andere zaak.”
MARTINO
De Martino is een instituut in Gent. “Toen ik jong was, kwam ik hier ’s ochtends om vier uur, nadat ik was uitgegaan, vaak nog iets eten. Dat deden mijn ouders vóór mij ook al.” Het restaurant zag er decennialang hetzelfde uit, maar het kreeg onlangs een stijlvolle facelift. Aan het menu – heerlijk no-nonsense steaks, hamburgers en pasta’s – is gelukkig niets veranderd.
Door Ben Van Alboom I Foto’s Wouter Van Vaerenbergh
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier