GROEN
KALENDER
Naar jaarlijkse gewoonte geven verschillende natuurverenigingen een jaarkalender voor 1996 uit. Velt koos voor het tema vogels. Twaalf maanden lang zie je twaalf vogels die je ook in de tuin kunt aantreffen : de koolmees, de boerenzwaluw, de vink, de kauw, het roodborstje, maar ook de ijsvogel, de groene specht, de koperwiek en de groenling. Bij elke foto hoort een korte tekst over hoe en wanneer je deze vogels in de tuin kunt aantreffen. Deze wandkalender van Velt wordt begeleid door een werkkalender. Per maand en per dag wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste werkzaamheden in de tuin : van het in orde brengen van het gereedschap tot het zaaien, planten en oogsten van bijvoorbeeld tomaten en kolen. Let wel : de werkkalender heeft het hoofdzakelijk over de aktiviteiten in de moestuin. De Velt-wandkalender 1996 kost 270 fr.
Op de traditionele WWF-kalender tref je exotischer diersoorten aan. Op de cover een foto van de reuzenpanda, die als symbool van de organizatie niet mag ontbreken. Op de achterzijde wordt telkens een van de vele WWF-projekten uitvoerig besproken. Deze kalender kost 495 fr.
De Stichting Leefmilieu liet zich inspireren door de Week van het Bos en werkte een kalender uit rond het tema ‘bio-diversiteit’. Zes foto’s maken duidelijk dat de bos-kabouter-ploeg de verschillende lagen in het bos aanpakt : ze stellen een mosploeg aan, herstellen een zwavelzwam, onderzoeken een oude knotwilg… Naast de foto vind je een stukje uitleg over de biodiversiteit in het bos en een aangepast gedicht. De bos-kabouter-kalender kost 250 fr.
In alle drie de gevallen moeten nog wel de portkosten worden bijgeteld.
– Info : Velt, tel. (03) 281.74.75. WWF, tel. (02) 347.30.30. Stichting Leefmilieu, tel. (03) 231.64.48.
AARDE
In het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen loopt nog tot 3 maart de audio-visuele tentoonstelling “Planeet Aarde”. Deze expo een initiatief van de firma DuPont de Nemours gunt de bezoeker een blik op het ontstaan van onze aarde, op haar groei en haar ontwikkeling. Van A tot Z wordt deze geschiedenis in beeld gebracht op grote beelden in een sfeervolle ruimte. Via een walkman (in verschillende talen beschikbaar) beluister je de begeleidende tekst. Na dit 27 minuten durende bezoek, weet je natuurlijk nog lang niet alles over onze planeet aarde. Deze tentoonstelling wil dan ook niet meer zijn dan een introduktie, een eerste kennismaking met deze schitterende planeet in al haar facetten : haar schoonheid, maar ook het feit dat de mens die schoonheid bedreigt, worden belicht.
Uiteraard kan deze tentoonstelling ook een aanleiding zijn om het museum zelf een bezoek te brengen. Sommige zalen kregen immers reeds een face-lift (andere zijn daar dringend aan toe). De oude zaal met de skeletten van dinosaurussen oefent nog steeds een aparte aantrekkingskracht uit, net als de ‘walviszaal’ waar de geraamten van verschillende walvissoorten werden ondergebracht. De zoogdierenzaal werd gedeeltelijk vernieuwd : in plaats van donkere ruimten met oplichtende kasten, werd nu geopteerd voor lichte ruimten waarin veel hout werd verwerkt en de dieren op een moderne manier worden getoond. Dat valt vooral op in de insektenzaal de nieuwste blikvanger van het museum waar bijvoorbeeld vlinders gevangen zitten tussen twee glazen platen zodat je ze aan alle kanten kan bewonderen.
De inkom voor het museum kost 120 fr. (volwassenen), voor de expo moet je niets extra betalen. Het museum is open van dinsdag tot zaterdag van 9 u.30 tot 16 u.45, zondag tot 18 uur. Maandag gesloten.
– Info : Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen, Waversesteenweg 260 in 1040 Brussel. tel. (02) 627.42.38.
FOTO
Voor de volledigheid melden we nog even dat de foto’s van het boek “Een hart vol bloemen” (zie Weekend Knack nr. 46) werden gemaakt door Rik Goossenaerts.
HILDE VERBIEST
Op de tentoonstelling “Planeet Aarde” wordt nog maar eens duidelijk dat de schoonheid van onze planeet bedreigd wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier