ZUIVER WATER ?

Ook dit jaar bevaart De Milieuboot de Vlaamse binnenwateren. Dit vierde seizoen zet hij koers naar West-Vlaanderen, waar gevaren wordt op de Leie, het Kanaal van Roeselare naar de Leie en het kanaal Gent-Brugge-Oostende.

Wie meegaat op de tocht die maximaal drie uur duurt, wordt gekonfronteerd met de problematiek van de vervuiling van het water en de natuur eromheen. Via het onderzoek van waterstalen kan men zèlf vaststellen hoezeer het water vervuild is. Verder worden de oorzaken en gevolgen van deze vervuiling onder de loep genomen en zoekt men naar mogelijke oplossingen.

De Milieuboot richt zich voornamelijk tot jongeren van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs, maar op woensdagnamiddagen en tijdens het weekend kunnen ook volwassenen inschepen. Jongeren tot 18 jaar betalen 50 fr., volwassenen 150 fr. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. De Milieuboot vaart tussen 20 maart en 25 juni, en van 11 september tot 22 oktober.

– Info : De Milieuboot, Korte Nieuwstraat 12 in 9300 Aalst, (053) 77.92.89.

OPEN NATUURDAGEN

In dit Europees Jaar voor het Natuurbehoud vragen diverse initiatieven van de overheid èn van natuurverenigingen extra aandacht voor natuur en milieu in ons land. Die extra aandacht is zeker niet overbodig. Tal van dier- en plantesoorten worden immers met uitsterven bedreigd.

Een van de grote natuurverenigingen in Vlaanderen is de vzw Natuurreservaten. Gesteund en geholpen door de leden (ruim 23.000 momenteel) beheert deze organizatie een 160-tal reservaten met een totale oppervlakte van ruim 3700 ha. Hiervan zijn 1450 ha in eigendom van Natuurreservaten. Om iedereen de kans te geven kennis te maken met deze natuurgebieden organizeert men op 8 en 9 april voor de tweede keer Open Natuurdagen. Konkreet betekent dit dat in heel Vlaanderen een gevarieerd aktiviteitenprogramma aangeboden wordt : natuurwandelingen, fietstochten, zoektochten… in en rond de reservaten. Meestal vertrekt men van vaste lokaties, waar bovendien ook gelegenheid is om infostands en tentoonstellingen te bezoeken, diareeksen te bekijken of een hapje te eten.

Per provincie werden alle aktiviteiten gebundeld in een krantje dat gratis aangevraagd kan worden op het sekretariaat van Natuurreservaten.

– Info : Natuurreservaten vzw, Kon. St.-Mariastraat 105 in 1030 Brussel, (02) 245.43.00. Fax : (02) 245.39.33.

REIZEN OM TE LEREN

Tierra is een nieuwe vereniging die natuurreizen organizeert voor een breed publiek. Hoofddoelstelling is “door natuurstudie een bijdrage leveren aan natuurbehoud” en reizen door de natuur is een van de mogelijkheden om dat te realizeren.

Tijdens de reizen staat de natuurbeleving centraal. Geenteoretische uiteenzettingen dus, maar een ontspannende tocht waarin men rekening houdt met de individuele en de groepswensen. Buiten de kennismaking met de natuur staat deze natuurvereniging ook open voor de kulturele, historische en sociale aspecten van elke streek en haar bewoners.

Het aanbod bevat zowel weekends als langere reizen, in binnen- en buitenland. Te voet, al varend in een kano of fietsend worden de verschillende streken verkend. Afhankelijk van de bestemming verblijft men in berghutten, bungalows, tenten of hotels. Een weekend de streek van “Zenne, Zuun en Zoniën” (22-23 april) verkennen, kost 2450 fr., overnachting, maaltijden en begeleiding inbegrepen. Een lang weekend in de streek van de Argonne (25-28 mei) kan al vanaf 4250 fr., op verkenning in het nationaal park De Weerribben (Nederland, 16-18 juni) vanaf 4850 fr. Verder staat ook de Extramadura, een uitgestrekt en dun bevolkt gebied in Spanje, op het programma. Tien dagen kosten 27.500 fr., verblijf in volpension, uitstappen en begeleiding inbegrepen. Bij de meeste reizen zijn vervoer heen en terug en vervoer ter plaatse niet inbegrepen, evenals sommige maaltijden en de dranken. Het aantal deelnemers is beperkt. Een gedeelte van de reissom wordt gebruikt om de natuur in eigen land in stand te houden : nl. door verdere aankoop en uitbouw van het Bos ’t Ename.

– Info : Reisbrochure “Berichten uit het kraaiennest ! ” van Tierra vzw, Heidebergstraat 227 in 3010 Leuven, (016) 25.56.16.

HILDE VERBIEST

Het Zoniënwoud : Tierra organizeert ook streekver- kenningen in eigen land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content