ROZEN IN DE TUIN

In de maand maart wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen de kursus “Hoe verzorg ik de rozen in mijn tuin ? ” georganizeerd. De leiding hiervan is in handen van Elsie De Raedt, die reeds eerder kursussen verzorgde rond de tema’s “Tuinkunst van de Oudheid tot vandaag” en “Omgaan met rozen”. De kursus neemt een dag in beslag (van 9 tot 17 uur). De deelnemers gaan op zoek naar de roos in gedichten, fresko’s en spreuken ; ze verdiepen zich in de rozenfamilie en onderzoeken onder meer wat het verschil is tussen oude en moderne rozen, wilde en geteelde rozen ; ze krijgen een hoop praktische tips over het verzorgen van de tuinroos, maar ook bijvoorbeeld over het lezen van een rozencatalogus ; en bespreken de verschillende mogelijkheden van rozen in de tuin (als solitair, in de border en op de pergola).

De kursus wordt georganizeerd in “Hof ter Weyden” in Essen-Wildert (vrijdag 3 maart), in het Park van Beervelde in Lochristi-Beervelde (zaterdag 18 maart), in Kasteel Hex in Heers (vrijdag 24 maart), in Kasteel “Wolvendael” in Brussegem-Meise (vrijdag 31 maart). Deelnemen kost 2950 fr. Inschrijven kan door storting van dit bedrag op rekeningnummer 800-2182942-35 van Elsie De Raedt.

– Info : Elsie De Raedt, Schoonselstraat 4 in 2610 Wilrijk, (03) 827.58.07.

VLAAMSE ARDENNEN

Zondag 23 april organizeert de Wielewaalafdeling Schelde-Leie voor de achttiende keer de Vlaamse Ardennendag. Konkreet betekent dit dat een dertigtal groepen de kans krijgen de natuur in de heuvelachtige streek tussen Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen, Ronse en Kruishoutem te verkennen onder begeleiding van een ervaren gids. Natuurexkursies dus, waarbij ruim de tijd wordt genomen en uitleg wordt gegeven over vogels, vlinders, planten, geologische lagen, bronnetjes… Om 9 uur ’s ochtends gaan de eerste wandelingen van start. ’s Middags komen alle groepen samen in het NCMV-gebouw (Gevaertdreef in Oudenaarde) om er te lunchen. Vandaar vertrekken ze voor een tweede tocht in een ander reservaat of natuurrijk gebied. De dag eindigt omstreeks 17 uur.

Om de verstoring van de natuur tot een minimum te beperken (door de groepen zo maximaal mogelijk te spreiden over de streek), is vooraf inschrijven noodzakelijk. Voor meer info en inschrijvingen kunt u terecht op onderstaand adres en telefoonnummer.

– Info : Wielewaal, afdeling Schelde-Leie, Karel De Waele, Kerselaarslaan 52 in 9800 Deinze, (09) 386.45.60.

TUINREIZEN

Hobbytuin Reizen bracht enkele weken geleden de brochure 1995 uit. Daarin ontdekten we naast de traditionele tuinreizen naar Engeland, Schotland en Italië enkele interessante nieuwigheden.

Een tiendaagse rondreis in Noord- en Centraal-Portugal met een bezoek aan o.m. de Real Jardim Botanico da Ajuda en de Jardim Tropical in Lissabon, het klooster van Batalha, en de Jardim Botanico in Coimbra, wordt georganizeerd van 8 tot 17 april en kost 67.900 fr. alles inbegrepen (uitgezonderd sommige maaltijden, dranken, persoonlijke uitgaven en reisverzekering). Een vierdaagse (18-21 mei) rondreis in Engeland brengt de deelnemers o.m. naar de Savill Gardens en Kew Gardens, en kost 18.900 fr. Voor een achtdaagse rondreis in Ierland met een bezoek aan de Derreen Gardens, de Ilnacullin Gardens en de Kilmokea Gardens betaal je 51.900 fr., op halfpensionbasis.

Uitzonderlijk zijn wel de reizen naar Canada en Zuid-Afrika. De eerste rondreis beslaat dertien dagen (6 tot 18 juli) en voert de reizigers o.m. naar Toronto Island Park, de Niagara Falls en de Royal Botanical Gardens in Hamilton. Bovendien brengt men een bezoek aan verschillende privé-tuinen. Deze reis kost 81.500 fr. per persoon, vluchten, verblijf in halfpension, alle inkomgelden en reisbegeleiding inbegrepen. In Zuid-Afrika brengt men een bezoek aan o.m. de Botanische tuinen van Kirstenbosch, de Natuurtuin Kaap die Goede Hoop, de Clanwilliam Wild Flower Garden en het Kruger Nationaal Park. Deze zeventiendaagse reis (21 september tot 7 oktober) kost 134.900 fr. per persoon (vluchten, verblijf in halfpension, inkomgelden, reisbegeleiding).

– Info : brochure Hobbytuin Reizen 95, via het nummer (014) 21.44.47.

HILDE VERBIEST

Rozen geven de tuin een biezonder aksent, maar vragen ook een biezondere verzorging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content