geuze komt terug

Herwig Van Hove

In de Dorpsstraat in Gooik, kan men elke zondagnamiddag de geuze van de geuzestekerij De Cam proeven (120 fr. per fles). Het speciale eraan is dat het hier een nieuw product betreft, een volkomen nieuwe geuze die door de meesterbrouwer van Palm, Willem Van Herreweghen wordt gemaakt. Dankzij het Palm-succes (om de 7 jaar verdubbelt de verkoop), en sinds hij erin slaagde, onder de neus van Interbrew, de Poolse bierwereld te veroveren, wordt meester Willem tot de beste hoge-gistingsbrouwers van Europa gerekend. In termen van de Registratiecommissie van de Europese Gemeenschap is deze geuze een Oude Geuze, want hij is minstens gedurende een jaar op fles hergist en gerijpt.

“Bij Interbrew krijgen ze hun geuze Sélection Lambic zelfs in hun eigen cafés moeilijk geplaatst omdat de service ervan te moeilijk zou zijn. Welnu, in de Cam worden er elke zondag minstens 400 flessen verkocht en gedronken. En niet door exotisme zoekende Amerikaanse toeristen, maar door de eigen bevolking”, aldus Willem Van Herreweghen. “Voor goede producten met een authentiek smaakprofiel is er zeer zeker een markt. In Nederland staat Palm voor ruim de helft (240.000 hl) van alle uit België ingevoerde Speciale Bieren, en bij ons stijgt de Palm-verkoop voortdurend. Het op fles vergisten en verouderen, zoals het eigenlijk moet voor echte geuze, brengt fijn reliëf in de smaak. In Den Bierproever van januari 1999, het huisorgaan van De Objectieve Bierproevers wordt de smaak van de Cam-geuze zelfs vergeleken met deze van chardonnay. Tijdens de noodzakelijke flessentijd vormen er zich fijnsmakende en fijngeurende esters en natuurlijk het fameuze zachtsmakende melkzuur. Tegelijkertijd worden de grotere suikermoleculen enzymatisch verknipt en dus vergistbaar: het stijgende alcoholpercentage, tot wel 7 procent, brengt de schijnbare densiteit onder de waarde 1, een unicum in de bierwereld. Deze lage schijnbare densiteit is het onweerlegbaar kenteken van de op fles hergiste geuze.

Zure bieren zoals geuze en Rodenbach zijn allemaal bieren met een zeer laag bittergehalte. Het verzuren is een bij ervaring gegroeide methode om bier wat bewaarpotentiëel mee te geven: het is al verzuurd tot het zachte melkzuur en loopt niet meer het gevaar van verzuring tot het scherpe azijnzuur. Het zijn van de oudste historisch bieren van ons land, die in het zuiden van West-Vlaanderen (en recent rond Brussel) hebben stand gehouden omdat daar hoogst waarschijnlijk het gruutrecht langer is blijven bestaan: een erfenis van in de tijd van de Gulden Sporen.”

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content