Geen titel
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (245), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: bourgogne uit het zuiden (Mâcon).
Als druivensoort is chardonnay, samen met sauvignon blanc, een wereldhit. In de eerste plaats omwille van het prestige van witte bourgognewijnen, die voor volle 100 procent van chardonnay gemaakt zijn : iedereen droomt van de afglans van Meursault of Montrachet. Ten tweede omdat chardonnay zich wonderwel aanpast aan verschillende klimaten en bodems : de druif gedijt overal maar verandert even makkelijk van expressie, van ranzig-boterig en gevuld in Californië tot ijl friszuur in de hogere percelen van de Roussillon.
Maar ook in de noord-zuidregio die Bourgogne tenslotte is – van Chablis in het noorden tot Mâcon in het zuiden – verandert de chardonnaywijn van expressie. In Chablis met zijn kalkbodems komt er friszure wijn van, die in de betere jaren ook nog een gedegen vulling meekrijgt. Nog hogerop naar het noorden, denk maar Champagne, wordt chardonnaywijn zo zurig dat hij niet meer als dusdanig te drinken is. Men maakt er door mengen en aanzoeten champagne van.
In het zuidelijke bourgognegebied, in de streek van Mâcon, is het klimaat wat milder en zijn de bodems wat zwaarder. Hier krijgt chardonnay een aardse toon ( terroir) mee en ook een wat landelijk karakter, een soort grondgebondenheid, zonder de levendige frisheid van Chablis. In de meest expressieve gevallen, zoals bij Pouilly-Fuissé, wordt de wijn zo karaktervol dat hij geblinddoekt niet van rode te onderscheiden is. Men zegt dan ook terecht dat Pouilly-Fuissé de enige witte wijn is die het kan waarmaken bij de smaakgeweldenaar ‘geroosterde kreeft’.
In het middengebied van Bourgogne, in de buurt van Meursault en Chassagne, krijgt chardonnay zijn meest volledige en evenwichtig gevulde expressie : noordelijke finesse en zuidelijk karakter samen. Hier spreekt in wezen de voornaamste eigenschap van chardonnay : de veelzijdigheid, die de druif overal laat gedijen, maakt ook dat ze grote, breedsmakende, complexe en tegelijk levendig frisse wijn kan opleveren, als klimaat en bodem een gelijkaardige tweevoudigheid vertonen.
Nu nog zien wat Mâcon in de glazen zegt. Alle wijnen vertonen de geruststellende, frisse, bleekgele kleur.
Mâcon-Villages 2005, Cave de Viré
Discrete terroir-neus, ver weg van het vitale fruit. Goede chardonnaysmaak met stevigheid en ook wat naijlend zuur. Voor bij vis uit de oven met saus. (Colruyt : 4,47 euro).
Mâcon-Villages 2005
Discrete neus met een kleine aanzet van vermoeidheid. Goed geknoopte, friszure smaak. Niet de grote lengte. Wijn voor bij zacht smakende platte oesters. (Delhaize : 4,69 euro).
Mâcon Chardonnay 2005, L’Originel, Lugny-L’Aurore
Villages-wijn van het dorpje Chardonnay, waarvan soms gedacht wordt dat de gelijknamige druif ervan afkomstig is.
Gewichtige neus met een houttoets, wat zwaar in de zuren. De smaak is stevig en met zuren gelardeerd. Voor bij stevige kip of vis.
(Colruyt : 5,89 euro).
Saint-Véran 2005, Reine Pédauque
Kleine gele nuance in de kleur. Goede neus van gedegen chardonnay met toetsen van frisse zuurheid. De smaak is gevuld maar ook wat vermoeid. Voor bij geroosterde kip of vis.
(GB/Carrefour : 7,74 euro).
Saint-Véran 2005
Frisse neus, herkenbaar als chardonnay. Fijne, goede, frisse smaak met geknoopte lengte. Voor bij mooie visschotels. (Delhaize : 6,29 euro).
Mercurey 2002, Château Philippe-Le-Hardy
Deze wijn valt wat buiten de reeks, hij komt van de Côte Chalonnaise ter hoogte van Chalon-sur-Saône en is dus iets noordelijker gelegen dan de Mâconnais.
Gele nuance van rijp in de kleur, maar ook een mooi ontwikkelde, complexe neus. De smaak ontplooit breed open en heeft een fris einde. Voor bij kalf of kip. (GB/Carrefour : 9,64 euro).
(Zie ook trouvailles van Herwig Van Hove op http://het.gastronomen.net/vanhove)
Door Herwig Van Hove – Foto Michel Vaerewijck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier