Geen titel.

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple 271, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Monbazillac.

Grote zoete wijnen, en ook ‘gewone’ zoete, zijn wat uit de mode geraakt. Het staat mannelijk en stoer om eerder droge wijn te appreciëren, want zoet heeft een plakkerig ‘pastoorsmeidenimago’. Dat is nog altijd een gevolg van de grote hoeveelheid vulgair, inderdaad plakkerig zoet dat in de periode na de Tweede Wereldoorlog werd verkocht. Het ging om banale, massaal gechaptaliseerde (aangezoete) witte rommel uit Bordeaux en de roséversie uit de Loire. Om deze miserabele wijnen enigszins stabiel te houden werden ze bovendien nog extreem gezwaveld, wat bij de drinkers hevige hoofdpijn verwekte. Dit soort zoet is nu verdwenen maar de kwalijke reputatie helaas niet.

Nochtans is de mens, zoals al meermaals aangestipt, als fruiteter genetisch voorgeprogrammeerd om het zoete positief te waarderen. Maar dan wel het complex zoete, zoals in een correct gerijpte vrucht. Dit soort zoet gaat altijd gepaard met fijne zuren, zodat van plakkerigheid geen sprake is.

Ook druiven zijn zoete vruchten, en als men de gisting ervan doet stoppen ( mutage), door toevoeging van alcohol gedurende de fermentatie, blijft er iets van de complexe vruchtensuiker in de wijn bestaan en kan de mens als fruiteter worden aangesproken. Een andere manier om voor complex zoet te zorgen bestaat erin de druiven te laten indrogen om een grotere concentratie van zoetheid te verkrijgen, zodat het sap kan uitgisten terwijl er toch nog zoetheid overblijft. Een derde manier om te komen tot het grote complexe zoet is de pourriture noble veroorzaakt door de ‘edelschimmel’ Botrytis cinerea. Deze doet de druifjes verschrompelen tot soms de helft van hun oorspronkelijk volume – de schillen worden door de schimmel waterdoorlaatbaar -, en weer kan deze grote zoetconcentratie door gisten niet helemaal tot alcohol worden omgezet. Er komt alcoholrijke zoete wijn van, zoals sauternes in Frankrijk, Rheingauwijn uit Duitsland of Tokaj in Hongarije.

De meer perifere ‘zoete’ Franse AOC’s, zoals Cadillac, Loupiac en Sainte-Croix-du-Mont op de rechteroever van de Garonne, ter hoogte van Sauternes aan de overzijde, en Monbazillac in het Bergeracgebied in het zuidwesten, werken met Botrytis als het kan, en chaptaliseren als het moet : er dreigt dus plakkerigheid. Om historische reden – na de intrekking van het Edict van Nantes in 1685 vluchtten veel protestantse wijnbouwers naar het noorden – is Monbazillac in de Lage Landen erg geliefd.

Monbazillac 2006

Rijke gele kleur en een neus van pourriture noble. Friszure zoete wijn met complexe smaak. Moet passen bij gebraden kip.

(Colruyt : 4,93 euro).

Château des Chênes, Monbazillac 2006

Diepe ambergele kleur en een mooie neus van rijpe ananas. De smaak is wat ongenuanceerd en neigt naar plakkerigheid in het middengebied. Kan dienen als ijskoud aperitief.

(Colruyt : 7,49 euro).

Comtesse Thibier, Monbazillac 2006

Iets gevulde, bleekgele kleur. Neus van zacht fijn fruit met perzik en honing. De smaak is glycerolrijk maar niet plakkerig met voldoende frisse zuren. Mooie wijn van het type vendange tardive, moet passen bij gevogelte, op voorwaarde dat de saus wat verrijkt is met dezelfde wijn. (GB/Carrefour : 6,65 euro).

Château Haute Borie, Monbazillac 2005

Rijke gele kleur en een fruitneus van ananas en honing. Een glycerolrijke smaak die fris genoeg is. Moet passen bij voorgerechten met kip. (Delhaize : 6,19 euro).

Fleur de Cros, Loupiac 2003

Bleekgele kleur en een neus van ananas en honing. Rijke, zoete smaak, fris genoeg en met goede lengte. Mooie, foutloze zoete wijn. Kan passen bij gerechten van het type gebakken vis of gamba’s, als de pan ermee gedeglaceerd wordt. (GB/Carrefour : 9,05 euro).

Les Grangelles, Côtes de Bergerac 2006

Bleekgele kleur. Goede neus van simpel fruit zonder spoor van sulfiet. De smaak is aangenaam eenvoudig en niet plakkerig. Wat kort. Koel schenken als aperitief.

(Delhaize : 3,25 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content