Geen titel.
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (264), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bordeaux 2005 (3).
De Belgische supermarkten hebben, in tegenstelling tot de Franse, een langlopende traditie in goede en grote wijnen. (De Franse grootdistributie begon pas vanaf 1997 met grote wijn.) In België worden per jaar bijna 350 miljoen flessen wijn verkocht of ongeveer één miljoen flessen per dag. Dat pakket wordt voor 65 procent thuis gedronken en nog maar voor een derde in de horeca. Tot voor enkele jaren was de horeca nog goed voor de helft van de Belgische consumptie : de peperdure prijzen doen de Belgen nadenken.
De Vlamingen drinken iets meer dan de Walen en ze drinken iets meer wit (40 %) dan de Walen (20 %). De consumptie van wit is trouwens de laatste vijftien jaar over heel België gestegen van 20 tot 30 procent. Driekwart van de Belgische wijnmarkt wordt nog altijd aangeleverd door Frankrijk en het Franse segment is zelfs licht stijgend dankzij het excellente jaar 2005, zowel in Bordeaux als in Bourgogne.
Uit Frankrijk komt niet alleen de meeste goede wijn, maar ook de tweeledige optie om wijn te bewaren én om hem aan tafel te drinken bij de maaltijd. Beide opties gaan trouwens samen. Gerechten worden via een hele reeks ingrepen – waaronder warmtebehandelingen de meest relevante zijn – tot een versmolten rijpheid gebracht. Gebakken vlees en bereide groenten komen met hun chemische samenstelling in de buurt van deze van rijpe vruchten en zijn voor de mens als zoogdier genetisch attractief. De rijpe, versmolten smaken van de echte keuken vragen om gelijkaardige wijnen als begeleiding. Daarom is de Franse dubbele optie van rijp en versmolten drinken en koken erg belangrijk en is het niet verwonderlijk dat deze combinatie bijdraagt tot de gezondheid.
Château Puy Laborde, Bordeaux Supérieur 2005
Heel goede compacte en dense kleur met een nuance van getemd. Neus getekend door cabernet en ingehouden, met diep fruit na walsen. De smaak is soepel en genereus, met veel goede structuurtannines. Goede lengte, mooi ondersteund door houtlagering. Kan makkelijk enkele jaren liggen en verbeteren. Moet passen bij rood vlees. (Delhaize : 5,59 euro).
Château Haut-Campremier, Bordeaux 2005
Heel goede, compacte kleur met een nuance van vers. Dense neus van cabernet met veel diep fruit na walsen. De smaak is streng en geknoopt, met goede lengte. Deze wijn kan en moet enkele jaren liggen en versmelten. Moet passen bij stevig smakend rood vlees zoals eendenborst.
(Colruyt : 6,32 euro).
Château Saint-Paul, Haut-Médoc 2005
Heel goede, stevige kleur met een nuance van zacht. Stevige, getemde, rijpe neus met veel diep fruit na opschudden. Smaak van klassieke jonge bordeaux met een stevig accent. Wijn die enkele jaren moet liggen om te verzachten. Moet passen bij geroosterd vlees.
(GB/Carrefour : 9,99 euro).
Château Haut-Langlade,
Montagne Saint-Emilion 2005
Kleur met een goede en zachte rode nuance. Zachte, fijne merlotneus met grote eenheid na opschudden. Heel grote, soepele smakelijkheid in de mond. Voor bij geroosterde kip.
(Delhaize : 6,39 euro).
Château Mazails, Médoc 2005
Goede kleur met een zachtrode nuance en exuberant, iets oppervlakkig fruit aan de neus met niet veel diepte na opschudden. De smaak is zeer attractief, zacht en soepel. Moet passen bij geroosterde kip. (GB/Carrefour : 7,20 euro).
Château Billerond Bouquey,
Saint-Emilion Grand Cru 2005
Een beetje zwak in de kleurconcentratie maar toch met een nuance van mooi zacht rood. De neus is wat lichtvoetig, met smakelijk fruit. Aangename, soepele smaak met mooi rijp bitter. Moet passen bij gerechten van het type geroosterde kip. (Colruyt : 7,99 euro).
Door Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier