Gammadoki

© Diane Hendrikx

Het Japanse Gammadoki betekent letterlijk ‘valse gehaktballen’. Het zijn gefrituurde tofoeballetjes met groenten. Je kunt zelf variëren welke groenten je aan het mengsel toevoegt. Ook schorseneren worden vaak gebruikt.

VOOR 4

1 blok stevige tofoe

2 tl hijiki-zeewier

oe wortel

4 gedroogde shiitakes

1 el neutrale olie

150 ml sake

30 ml sojasaus

1 ei

2 el maiszetmeel

Leg de tofoe een halfuur in een zeef met een gewicht erbovenop (bijvoorbeeld een bord met daarop een blik tomatensaus) zodat het overtollige water uit de tofoe lekt. Week het zeewier vijf minuten in water en giet af. Week de shiitakes twintig minuten in water en breng dan de paddenstoelen in het water aan de kook gedurende nog eens twintig minuten. Nadien kun je het kookwater bewaren en als bouillon gebruiken voor een andere bereiding.

Snijd de wortel en de shiitakes in fijne blokjes. Verhit de olie in een pan en roerbak de groenten en het zeewier gedurende drie minuten. Voeg de sake en sojasaus toe en bak tot alle vloeistof verdampt is. Laat afkoelen.

Mix de tofoe samen met het ei, het maiszetmeel, een snuifje zout en het groentemengsel. Je kunt het met de hand mengen met een garde of in een keukenrobot fijnhakken. Zet het mengsel dertig minuten in de diepvries om er straks makkelijker bolletjes van te kunnen maken. Verwarm intussen de friteuse (of een kom met frituurolie) tot 180°C. Gebruik twee lepels om van het tofoemengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal te maken. Frituur de balletjes tot ze donkerbruin zijn – of zoals ze in Japan zeggen: tot ze de kleur van een vos hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content