FUNDAMENTEN VAN VENETIË

Campagnebeeld van de Architectuurbiënnale van Venetië. Rem Koolhaas : "Opgeslorpt door moderniteit gaan steden meer op elkaar lijken."
Veerle Helsen

De Olympische Spelen voor architectuur, dat is de Biënnale in Venetië. Rem Koolhaas is dit jaar curator, en bijgevolg regent het in Venetië verdoken kritiek op hedendaagse architectuur. En misschien ook wel op de Biënnale van 2012, die volgens insiders te veel op starchitects focuste. Koolhaas koos als thema voor alle landenpaviljoenen fundamentals. Architecten drukken zich graag uit in moeilijk begrijpbare termen. “Fundamentals gaat over de manier waarop steden worden opgeslorpt door moderniteit en hoe ze meer op elkaar gaan gelijken”, legde hij uit aan The Telegraph. Of hoe de skyline van Londen op die van Dubai lijkt. Het thema loopt als een rode draad door alle expo’s. Met 65 deelnemende landen is een ‘ik-wil-alles-zien-parcours’ onmogelijk geworden. Knack Weekend gidst je langs de hoogtepunten van de biënnale, die loopt tot 23 november.

1. In zijn expo Elements toont Koolhaas niet the usual suspects, geen maquettes van iconische gebouwen, maar wel de bouwstenen van architectuur : vloeren, deuren, trappen. “Op een bepaald moment in de geschiedenis, ergens na de Verlichting, werden de bouwstenen van architectuur haast machines. Een trap werd een lift. De Romeinen bouwden vijf verdiepingen, nu reiken gebouwen soms een kilometer hoog. Intussen gaan we al een stap verder dan het machinale, we zijn in de digitale wereld beland. Waar tapijten voetstappen lezen en smartphones de kamertemperatuur instellen. Digitale data interfereren met architectuur. Op een dag word je misschien in de steek gelaten door je eigen huis.”

Info : www.labiennale.org.

2. Zoals dat met het Songfestival gaat, zo werkt het ook op de Architectuurbiënnale : dit jaar wordt ons land vertegenwoordigd door Wallonië. Onder de titel Interiors, notes and figures focussen de curatoren zich op het interieur. Ze gingen duizenden foto’s nemen in huizen in België. Van kanten gordijnen tot Deba-achtig meubilair : de expo toont een fotografische staalkaart van de Belg à la maison.

Info : www.interieurs-notes-figures.be.

3. In twee tussenstops werk tonen van meer dan honderd architecten. Dat is het opzet van de expo Time Space Existence. Grote naam is onder meer Norman Foster, maar dé uitdaging is natuurlijk om de talenten te ontdekken tussen de minder bekende namen. De expo vindt plaats in de Palazzi Bembo en Mora, die overigens ook voor hun eigen architectuur de moeite zijn.

Info : www.globalartaffairs.org.

4. Op het eiland San Giorgio Maggiore bouwde de Japanse fotograaf / architect Hiroshi Sugimoto een Glass Tea House Mondrian, een glazen paviljoen dat lijkt te zweven over water. Hij tekende de kubus in opdracht van Le Stanze del Vetro. Het glasmuseum geeft zonder schroom toe dat het zich liet inspireren door de Londense Serpentine Gallery, die elk jaar in de zomer een tijdelijk paviljoen voor de deur plant.

Info : www.lestanzedelvetro.it.

5. Het Japanse paviljoen ziet er niet Japans uit. De curatoren gingen voor de look van een volgestouwd pakhuis. Foto’s op en rond banale dozen tonen het Japanse gevecht met het modernisme sinds de jaren zeventig.

Info : www.jpf.go.jp/venezia-biennale/

VEERLE HELSEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content