De lezers kozen La Branche d’Olivier als het favoriete charmerestaurant van Brussel en verraadden daarmee hun voorkeur voor nostalgische gezelligheid en voor klassieke Belgische-Franse kookkunst.

:: La Branche d’Olivier, Engelandstraat 172, 1180 Ukkel-Calevoet, 02 374 47 05. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren Weekend Knack en WeekendLe Vif ‘Het Groot Culinair Referendum’ (zie p. 135), waarbij de lezers uit een lijst voorgeselecteerde eethuizen het restaurant kunnen kiezen dat het meest charmeert door talent, onthaal, kader en verhouding prijs-kwaliteit. Voor Brussel kwam de bistrot gourmandLa Branche d’Olivier als nummer één uit de bus. Het restaurant is met wat zoeken te vinden tussen het groen van de uitgestrekte gemeente Ukkel. La Branche d’Olivier bestaat minstens een halve eeuw en was oorspronkelijk een boerenkroeg. Later is men er eten gaan opdienen. Begin dit jaar nam Pascal Grare, voormalig directeur van Les Brasseries Georges in Ukkel (het restaurant met het grootste oesterdebiet van ons land), geruggensteund door een financier, La Branche d’Olivier over.

Patina van de tijd

In al die jaren is de café-inrichting zo goed als onveranderd gebleven : het patina van de tijd is er alleen maar een beetje bruiner op geworden. Wat er in de loop der jaren bijkwam is een verzameling door klanten geschilderde afbeeldingen van het estaminet. Met Pascal Grare kwam ook Jean-Claude Demurger mee, de vroegere chef-kok van Les Brasseries Georges. La Branche d’Olivier is dus een afsplitsing van Les Brasseries Georges. Omdat baas en chef-kok van Franse origine zijn en houden van Parijse en Lyonese bistro’s, krijgen eenvoudige maar smakelijke gerechten uit de onvergankelijke Franse bistrokeuken een ereplaats op de spijskaart. Het zijn vooral gegoede burgers van een zekere leeftijd die afkomen op het knusse sfeertje, de vriendelijke bediening en de smakelijke gerechten bereid met correcte producten. Specialiteiten van de spijskaart zijn onder meer : carpaccio van kalfskop met ravigotesaus (11 euro), het gesloten, sappige, smakelijke vlees van gebakken runderkraai (17 euro), tarbot met bospaddestoelen (20 euro) en ijskoffie (6 euro). Het repertoire krijgt ondersteuning van een uitgesproken Franse wijnkaart, wat de conservatieve ingesteldheid van restaurateur en klanten onderlijnt.

Rijke burgerkeuken

Wij kwamen met vier, troffen twee propvolle eetzaaltjes en moesten onze tafel verschuiven om de weg naar de twee plaatsen op de muurbanken te openen : in La Branche d’Olivier zit je bij elkaar op schoot. Een mand met goed brood en een bokaal rillettes van varken kwamen om het lange wachten te veraangenamen. Op de borden verschenen uiteenlopende bereidingen, zoals garnaalkroketten met taaie korst (12 euro), smakelijke gebakken groenten (9,75 euro), fazant met witloof en veel roomsaus (19 euro), op natte aardappelpuree gegaarde kabeljauw met koekjes van geschaafde ui (18 euro) en tarbot met bospaddestoelen en veel saus (20 euro).

De glazen werden gevuld met de witte wijn van het huis, een ongevaarlijke chardonnay uit de Pays d’Oc (0,5 l aan 12,50 euro) en een door de baas voorgestelde fles Marsannay, Charlopin-Parizot als dorstlessende frisse en fruitige bourgogne. Die fles vonden wij terug op de rekening voor 43 euro en daarmee was ons vertrouwen geschonden : in een bistro is het niet netjes om ongevraagd een fles boven de 25 euro voor te stellen ! Voor een nagerecht was geen plaats meer.

La Branche d’Olivier is een typisch Belgisch-Frans restaurant met een gegoede clientèle, die houdt van een royale en rijke burgerkeuken.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

BISTROT GOURMAND

Keuken7/10

Decor 7/10

Comfort 6/10

Service 6,5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content