Frank Wouters
VeranderingsdeskundigeWaarom ik een ‘Handleiding bij het leven’ schreef ? Bij alle mogelijke apparaten krijg je een gebruiksaanwijzing, alleen voor het leven niet. We doen maar wat. Ik vond het een goed idee om daar wat structuur in te brengen.
Mensen willen wel gelukkig zijn, maar niet gelukkig worden. Want verandering vergt een inspanning. Je moet fundamentele zekerheden opgeven. Veel mensen sudderen op een laag pitje, omdat ze denken dat het niet anders kan. En daar kun je een heel eind mee komen. Maar het risico bestaat dat je net als ik met je kop tegen de muur loopt.
Is deze dag de moeite waard om geleefd te worden ? Zo ver was ik afgegleden, dat die vraag zowat het enige was dat mij op de been hield. Ik leefde in een patroon waarin ik steeds meer verantwoordelijkheid op mij nam, zowel in mijn beroepsleven als privé. Tot ik het gevoel had dat ik alleen nog een bijrol speelde in de film van mijn eigen leven.
Ervaring is wat je krijgt net nadat je het nodig hebt. Van het ene moment op het andere besloot ik : hier stop ik mee, het leven is nu eenmaal geen repetitie, ik kan het maar beter ineens goed doen. Maar hoe ik het verder zou aanpakken, wist ik niet. Ik ben door een diep, zwart dal gegaan. Deels is het boek uit die ellende ontstaan, het was de heftigste manier om iets te leren.
Dat is mij niet toevallig overkomen, er was een reden voor, hoor je mensen vaak zeggen. Maar het omgekeerde is waar : wat je overkomt, krijgt pas zin als je er iets mee doet. Zo’n Marc Herremans, daar heb ik een enorme bewondering voor. Zijn essentie werd hem afgenomen en vanuit dat gemis geeft hij zin aan zijn leven.
Het is verleidelijk om je eigen normen aan anderen op te leggen. Maar ik zeg niet : dit heeft voor mij gewerkt, dit moet je doen om gelukkig te zijn. De inhoud is voor iedereen anders, maar de vorm vind ik wel belangrijk. Ik probeer de mensen handvatten te geven om hun leven goed aan te pakken.
In mijn boek wordt niet over gloeiende kolen gelopen. Ik heb er heel bewust voor gekozen om het spirituele, religieuze en esoterische uit de weg te gaan. Wil je in een hoger goed of een grotere entiteit geloven, ga je gang, maar het is niet noodzakelijk om het leven te leiden zoals je het wilt.
Het leven is voor amateurs zoals jij en ik, je hoeft er geen diploma in te halen. Professionele hulp zoeken voor psychische problemen is prima. Maar ik maak me sterk dat het voor veel mensen niet nodig is. Beseffen dat het anders kan, voor jezelf uitmaken wat belangrijk is en daarnaar handelen, daar kom je al een heel eind mee.
Geluk is geen schaars goed. Het is niet : als hij meer heeft, heb ik minder. Integendeel zelfs : als je geluk deelt, vermenigvuldig je het. En hoe meer mensen zich goed in hun vel voelen, hoe gemakkelijker het voor mij wordt om mij goed in mijn vel te voelen.
Wat mij wantrouwig maakt : mensen die beweren dat ze het ware geluk gevonden hebben, dat ze elk moment in balans zijn. Geluk is een dynamisch gegeven, een 10 op de Geluksschaal bereik je niet zonder chemische middelen, daarvoor moet je een deel van je bewustzijn uitschakelen.
Hoeveel ik zelf haal op de Geluksschaal ? Dat verandert elke dag, maar schommelt meestal tussen 8 en 8,5 op 10. De Geluksschaal helpt je om je prioriteiten op een rij te zetten : hoe ga ik tijd vrijmaken voor wat ik het belangrijkste vind in mijn leven ? Maar er komen voortdurend gebeurtenissen op je af die je doen afwijken van de strakke lijn. Dan moet je bijsturen, geluk bereik je niet op automatische piloot.
De beste levenmotto’s zijn altijd van anderen. Dat van Leonard Huizinga, bijvoorbeeld : “Je leeft maar zo kort en je bent zo lang dood.” Maar dit is origineel : “Anderen moeten je aanvaarden zoals je bent, jij moet anderen aanvaarden zoals zij zijn, maar jij hoeft jezelf niet te aanvaarden zoals je bent.”
Ondernemer, marketingadviseur en auteur Frank Wouters (43) schreef met ‘Handleiding bij het leven’ (House of knowledge, 333 p., 14,95 euro, ISBN 9789085103592) een no nonsense gids waaruit blijkt dat geluk perfect maakbaar en meetbaar is. Bij het boek hoort de website ‘De geluksschaal’ waar je kunt registreren wat je gelukkig maakt en vergelijken met het Bruto Binnenlands Geluk van België en Nederland. www.geluksschaal.org
Door Linda Asselbergs – Foto Saskia Vanderstichele
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier