MAGMA

Vlaamse Kaai 16

2000 Antwerpen

03 238 61 97

Geen menu’s.

Dagelijks open

Op culinair gebied gebeurt er niet zo veel in de metropool aan de Schelde. Daarom dient elk verfrissend initiatief te worden toegejuicht. Magma is een nieuwe zaak die inspeelt op hedendaagse behoeftes. Ze werd in de markt gezet door een triumviraat : eerst is er Dave Dierickx, die op hetzelfde adres een aantal jaren met succes Bizzie Lizzie uitbaatte. Voor Magma trok Dave twee vennoten aan. Enerzijds wijnfanaat Kenny Burssens, die door zijn kennis van zaken en een vlotte babbel in zijn eigen eethuis Invincible volle zalen wist te trekken ; Invincible werd echter te klein en Kenny stapt nu in een nieuw avontuur. Anderzijds is er Luc Hoornaert, verdeler van wijnen (Swaffou, de naam van zijn bedrijf staat voor Sexy Winemakers Association Fighting For Overall Understanding) en exclusieve Japanse producten (Swaffood).

Hoornaert is letterlijk en figuurlijk een van de meest indrukwekkende foodies van Vlaanderen, die opvalt door zijn postuur, zijn kennis en zijn gedrevenheid. Als liefhebber van de Japanse keuken reisde hij tientallen keren naar Japan en bij veel grote koks in binnen- en buitenland is hij kind aan huis. Luc levert advies en eersteklasproducten aan topkoks en was het beu dat de chefs met de eer gingen lopen. Daarom gaat hij het nu zelf doen.

Magma heeft op de begane grond een brasserie met ‘plezante’ brasseriegerechten als erwtensoep, beuling met compote van peren, kip in roomsaus en hammetje met linzen. De keuken is daar non-stop open van 11 tot 23 uur. Binnenkort hoopt men ook ontbijt te serveren. Op de eerste verdieping wacht het wijnrestaurant met twee eetzalen en uiteenlopende ambiance. De gele kamer is strak van inrichting en gericht op zakelijke momenten. Het andere vertrek is gemaakt om intiem te tafelen en heeft een vermakelijk kitschinterieur, dat het midden houdt tussen een caberdouche en een Chinees restaurant. De spijskaart vermeldt smaakbommen uit binnen- en buitenland, van erwtensoep met worst tot zachtgegaarde poten van king crab met Japanse groenten. De prijzen manen aan tot een kritische benadering.

Magma heeft een korte en een lange wijnkaart in huis, met uiteenlopende maar flink gekruide prijzen. Wij hadden moeite om een flesje onder de 30 euro te vinden. De keuze viel op een diep paarsrode Montgras Carmenère uit Chili met stevig aroma (27 euro).

Na lang wachten kwamen twee verschillende voorgerechten : paling unagino kabayaki of met mirin (Japanse rijstwijn), soja, sake en cassonade gelakte en gegrilde paling, opgediend met een gebakken eitje (20,50 euro) en grofgekapte rundertartaar gemengd met raketsla en parmezaankaas (12,50 euro). Hoofdgerechten waren : een teleurstellende ossenstaartparmentier, in het bord samengesteld uit hard staartvlees in bruine saus en een toef smeuïge aardappelpuree (22,50 euro) en een smakelijke en vette rack (ribstuk) of Berkshire, Crosse & Blackwell, geserveerd met gebakken aardappel en een rinse saus van witte wijn, room en zelfgemaakte pickles (24,50 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content