In de bioscoop geeft het seksueel ontwaken van tieners meestal aanleiding tot flauwe gein. Niet alleen daarom is?Like Grains of Sand? van de Japanse regisseur Hashiguchu Ryosuke een unicum : het is een bijzonder ernstige en ingetogen film over troebele gevoelens en geheime verlangens bij adolescenten die nog niet helemaal met hun seksuele voorkeur in het reine zijn.

De film speelt overwegend op een middelbare school en valt meteen met de deur in huis : tijdens een zwoele zomerdag valt Ito in zwijm naast de jongen die hij in ’t geheim bemint. Ito is een van de zes jonge protagonisten, die elk op hun manier met hun gevoelens worstelen. De film lijkt wel opgebouwd als een rondedans van frustraties : Ito valt voor Yoshida, maar die voelt zich aangetrokken tot de raadselachtige Aihara, die op haar beurt haar zinnen op Ito zet. Dan zijn er nog Shimizun, het onzekere meisje dat Yoshida in de steek laat en Kanbara, een jongen die van Aihara droomt, maar denkt dat Ito in de weg staat.

De sfeer op de schoolbanken is zeer goed getroffen, maar is volstrekt onrealistisch. Het klaslokaal is meer een arena van onvervulde liefde dan van onderricht ; het is een plek waar de jongelui met hun intiemste gevoelens worden geconfronteerd en waar zich een bedwelmende ceremonie van aantrekken en afstoten voltrekt. Hun ouders zijn totaal hulpeloos en nagenoeg afwezig ; als er een probleem is, verwijzen ze hun kinderen door naar de psychiater, in wiens wachtzaal de twee meest gekwetste tieners een geheime band met elkaar ontdekken. De regisseur vat perfect het geflirt, de onderlinge rivaliteiten en de occasionele wreedheid, maar het zijn vooral de verdoken verlangens die hij even precies als intens in beeld zet. Ryosuke Hashiguchi verstaat de kunst om op een zeer concrete manier gestalte te geven aan de diepste zielenroerselen van zijn pubers.

Het tempo van de prent is zeer langzaam, soms tergend traag, wat de opgekropte spanningen nog beter tot hun recht laat komen. De film is subtiel en puntgaaf in beeld gezet ; er gaat een bijna hypnotiserende kwaliteit van uit zoals in die lange sequentie waarin de schuchtere Ito aan de niets vermoedende Yoshida zijn liefde verklaart.

?Like Grains of Sand? is de tweede lange speelfilm van de 35-jarige Ryosuke Hashiguchi. De openbaring van een groot talent.

?Like Grains of Sand?van Ryosuke Hashiguchi, met Yoshinori Okada, Kota Kusano, Ayumi Hamazaki.

Like Grains of Sand : rondedans van frustraties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content