Ondanks meer toegankelijke modellen in staal, blijven de prijzen op het Salon International de la Haute Horlogerie even indrukwekkend als de horloges zelf. Die zien er als vanouds fascinerend uit, al zijn de echte mechanische nieuwigheden dit jaar schaars. Na jaren van opbod aan verbluffende innovaties lijken de luxemerken even uit te blazen. Wij kozen het beste uit het aanbod voor u uit.

Het tijdperk van de ‘opgeblazen’ horloges is definitief voorbij. Dun is steeds meer in. En van dun, dunner, het dunst : daar weet Piaget (1) alles van met een ondertussen respectabele serie betwiste en onbetwiste records. Dit jaar toonde het merk een Altiplano 900P van 3,66 mm dun met een diameter van 38 mm. De prestatie is dat kast, mechanisme en wijzerplaat van dit model één geheel vormen. Zelden of nooit eerder gezien (wit goud, 24.300 euro).

Ongewone combinaties van materialen bij IWC (2), met de nieuwe Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date-Month. Een kast in met rubber bedekt titaan en rood goud herbergt een binnenwerk dat automatisch rekening houdt met de verschillende maandlengtes en schrikkeljaren. Een eeuw lang. Datum en (springende) maand zijn bijzonder goed leesbaar in hun XL-vak, respectievelijk op tien en op twee uur (prijs op aanvraag).

Zelden wordt de tijd thuis en elders ter wereld simultaan zo duidelijk aangegeven als bij het nieuwe model Pierre Arpels Heure d’Ici & Heure d’Ailleurs van Van Cleef & Arpels (3). De kast in wit goud herbergt een automatisch opwindbaar uurwerk. Boven en onder de lineaire retrograde weergave van de minuten, links op de wijzerplaat, verspringt de tijd van thuis en elders van uur tot uur. Wijzerplaat in wit lak met een elegant ‘piqué’-motief (31.200 euro).

De nieuwe Calibre Diver van Cartier (4) is het eerste duikershorloge dat door de Parijse juwelier in zijn steeds imposantere collectie uurwerken gepresenteerd wordt. Het is voorzien van een automatisch manufactuurkaliber met op de wijzerplaat een kleine seconde op zes uur en de datum op drie uur. De ISO6425-norm garandeert de betrouwbaarheid van het uurwerk voor de duiker dankzij onder meer zijn in één richting draaiende bezel, zijn leesbaarheid in het donker (superluminova) en een waterdichtheid tot driehonderd meter (5550 euro).

Een van de concurrenten van Piaget op het gebied van extra platte uurwerken is Vacheron Constantin(5). Het is dit merk nu gelukt om een minute repeater in een kast van 8,09 mm te plaatsen. Deze Patrimony Contemporaine Calibre 1731 is een horloge met slagwerk dat d.m.v. verschillende toonhoogtes uren en kwartieren aangeeft. De minute repeater is een van de meest aantrekkelijke complicaties in de horlogeriesector (prijs op aanvraag).

Voor het eerst maakt een secondestopmechanisme voor een tourbillon, in combinatie met een resetfunctie, het bij de 1815 Tourbillon van A. Lange & Söhne (6) mogelijk om het mechanisme te stoppen en het uurwerk juist te zetten. Als de kroon uitgetrokken wordt, staakt de slinger van de tourbillon meteen zijn werk terwijl de wijzer van de seconden naar de nulpositie springt. Het uurwerk kan dan nauwkeurig gesynchroniseerd worden met een referentie-uurwerk of een tijdsignaal (20.000 euro).

Het merk Roger Dubuis (7) is een wonder van mechanische genialiteit maar heeft lang geleden onder een overdreven testosterongehalte. Dat is stilaan aan het veranderen en dit model getuigt daarvan. Met een diameter van 42 mm springt deze Hommage Automatique nog genoeg in het oog, zeker door het guillocheren van een uitzonderlijk zonnemotief op de wijzerplaat. Dit model is in rood en in wit goud beschikbaar (prijs op aanvraag).

Hedendaagse horlogerie met een snufje nostalgie : het van oorsprong Italiaanse merk Panerai (8) heeft lang uurwerken geleverd aan de Italiaanse marine. Veel soldaten wilden toen hun uurwerk aan de rechterarm dragen waardoor de kroon verhuisde naar de linkerkant van de wijzerplaat. De nieuwe Luminor 1950 3 Days inspireert zich op die periode en is ideaal voor linkshandigen. Om de nostalgie compleet te maken, werd het glas vervangen door plexiglas. De vraag is of dat een goed idee is (8200 euro).

Sportief en tezelfdertijd gesofisticeerd ? Laat dat maar aan Audemars Piguet (9) over. Meer bepaald via de iconische Royal Oak-collectie. De nieuwe Offshore 37 mm voor dames is een typisch voorbeeld van informele luxe met een rubber armband en een rij van 32 brilliant cut diamanten op de bezel van een stalen kast. Dit model is ook beschikbaar in rood goud en is voorzien van een kwartsbinnenwerk (14.590 euro).

Ter gelegenheid van zijn tiende verjaardag stelt Greubel Forsey (10) voor de eerste keer een met diamanten bezet model voor. En dan nog wel van de zeldzaamste soort : diamanten die ongeveer anderhalf miljard jaar geleden ontstaan zijn op meer dan honderdvijftig kilometer onder de grond. Deze Tourbillon 24 Secondes Contemporain is een van de meest emblematische modellen van het merk. Des te meer in zijn versie Diamond Set. De tourbillon is bedoeld om het effect van de zwaartekracht op de nauwkeurigheid van het uurwerk tegen te gaan (prijs op aanvraag).

Het Duitse merk Montblanc (11) is in de eerste plaats bekend van zijn Meisterstück-vulpen. Dat legendarische model wordt dit jaar negentig en Montblanc kon het niet laten om die verjaardag te delen met zijn veel jongere horlogerietak. Eerlijkheidshalve moet gezegd dat, sinds de aankoop van de Minervamanufactuur in Villeret, de Montblanc-horlogerie alle respect verdient. Dat de CEO van het prestigieuze Jaeger-LeCoultre dit jaar naar Montblanc overgestapt is, zegt genoeg. Dit Meisterstück Heritage Perpetual Calendar gouden model mag er dan ook zijn (16.900 euro).

De lijn Rendez-Vous van Jaeger- LeCoultre (12) zal zeker nooit de legendarische Reverso evenaren qua populariteit. Toch is ze al twee jaar een duidelijk succesverhaal voor het merk. Dit jaar wordt de Rendez-Vous Date voorgesteld in een kast van 27,5 mm van rood goud. Het mechanisme van het kleine 966- kaliber is zichtbaar via een bodem in saffierglas. Op de wijzerplaat is de datum op zes uur aangegeven en de bezel is met diamanten bezet. Voor de armband is er keuze tussen leder of schakels van rood goud (28.100 euro).

Een van de weinige verrassingen van dit salon kwam van het nogal besloten merk Parmigiani (13) dat zich plots tot een breder publiek lijkt te willen richten met een stalen versie van zijn Tonda-collectie. De Métrographe is voor mannen bedoeld en de Métropolitaine voor dames. Het hier afgebeelde model voor dames biedt een automatisch uurwerk met gangreserve van vijftig uur in een kast van 33 mm diameter (startprijs ongeveer 7000 euro).

Het Clifton-model van Baume & Mercier (14) werd vorig jaar op lof onthaald. De vintage eenvoud van dat uurwerk krijgt dit jaar nieuwe functies. Naast een Flying Tourbillon, Retrograde Date en andere varianten is er deze bijzonder aantrekkelijke Chronograph. Het sterke profiel en de oorspronkelijke eenvoud zijn echter een beetje zoekgeraakt (4800 euro).

Voor deze Tourbillon RM 19-01 Natalie Portman heeft Richard Mille (15) de Amerikaanse actrice carte blanche gegeven. Zij koos voor een spinmotief, een insect dat een rijke symboliek met zich meedraagt op alle continenten en geliefd was door kunstenares Louise Bourgeois. Het motief is niet alleen esthetisch maar ook functioneel (prijs op aanvraag).

De adviesprijzen van de afgebeelde modellen werden ons ter plaatse medegedeeld. Definitieve prijzen bij de juweliers.

DOOR SERGE VANMAERCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content