Naast het modewalhalla is de Nationalestraat in Antwerpen ook dé toonzaal van de Belgische binnenhuisarchitectuur. Met de nieuwe winkels van Annemie Verbeke en Violetta & Vera Pepa is ‘de hipste straat van ’t land’ alvast twee knappe interieurs rijker. “De Nationalestraat is de Dansaertstraat van Antwerpen”, zegt modeontwerpster Annemie Verbeke. Zij kan het weten, want ze heeft in beide trendy modebuurten een eigen winkel. “Eigenlijk behoor ik niet tot de Antwerpse scene, maar ik voel me hier geen outsider”, klinkt het vastberaden. Vijf jaar lang zocht ze naar de perfecte locatie. “Het moest en zou de Nationalestraat worden, en dit leegstaande pand was echt een buitenkansje.” Voor de inrichting mobiliseerde Annemie de B-architecten : “Een evidente keuze, want ze hebben hun strepen in Antwerpen al verdiend. De winkel die ze voor Walter Van Beirendonck ontwierpen, vind ik veruit de mooiste van België.”

Info : Annemie Verbeke, Nationalestraat 76-78, 2000 Antwerpen, www.annemieverbeke.be. Violetta & Vera Pepa, Nationalestraat 24, 2000 Antwerpen, www.pepa.be.

Toch gooiden de B-architecten het deze keer over een compleet andere boeg. Geen eclectische kleurencombinaties en fabriekshalallures, wel een sobere ruimte met spiegeleffecten. Van op straat is daar echter niks van te merken, want de winkel zelf is afgeschermd door een enorme vitrine met een ondoorzichtige wand. De verrassing is compleet als je binnenstapt. Je komt in een oase van neonlicht terecht, afkomstig van twee ‘kroonluchters’ met elk dertig TL-lampen. “Heel goedkoop materiaal”, zegt Tom Jonkers van B-architecten. “Maar in zo’n opstelling komt het heel chic en modern over.” Het licht weerkaatst genadeloos in een enorme spiegelwand, opgedeeld in ruitvormige vlakjes. “De spiegels blijven niet beperkt tot de paskamers, de klanten moeten zichzelf overal kunnen bewonderen”, zegt Verbeke. Of deze winkel vergelijkbaar is met die in Brussel ? “Het zijn allebei verbouwde herenhuizen, maar in Antwerpen mocht het interieur heel wat stouter”.

Nationalestraat 24 is het kersverse stekje van Violetta & Vera Pepa. De Balkan-zusjes stammen uit een familie van wolververs en kleermakers, en delen een passie voor eerlijke materialen, ambachtelijke aanpak en sobere klasse. Die kenmerken komen bewust terug in het opmerkelijke winkeldesign. De inkom lijkt wel een strakke blokhut, want plafond, muur en vloer zijn bekleed met eikenhouten parket. “Dat houtwerk bevestigen is een minutieus karwei waar enorm veel tijd in kruipt”, aldus Ilse Breens van architectengroep Jo Peeters.

Met zwarte accenten en dito lichtobjecten krijgt het eerste deel van de winkel een strenge, doch warme natuurlijke look. In het achterste compartiment, waar de paskamers zich bevinden, is de sfeer compleet anders . Daar koos interieurarchitect Jo Peeters voor mosgroen tapijt, dat quasi alle hoeken en kanten van de kamer bekleedt. Tegen de achterwand staan gestileerde zwarte rekken waar de stock permanent op uitgestald ligt. Imposante luxe straalt het winkelpand uit, en dat verraadt de vitrine meteen ook. Die is belegd met koper en heeft, net zoals veel winkels vroeger, een afgeronde hoek. Vanaf 29 september is deze inventieve flagship store een ommetje waard voor mode- en interieurliefhebbers.

5 x interieurspotten in de Nationalestraat

Veronique Branquinho (Nationalestraat 73) : de B-architecten (zie ook Annemie Verbeke) bouwden een juwelierszaak uit de jaren zestig om tot een intieme winkel die ingehouden luxe uitstraalt. In de etalage staan besneeuwde boslandschappen in zwart-wit die refereren aan Branquinho’s sobere kleurenpalet.

Elsa (Nationalestraat 147) : dit minimalistische pand met mozaïekvloer werd vormgegeven door ontwerpster Els Proost. Haar sobere schoenenwinkel heeft jaren-vijftigallure.

Fragma (Nationalestraat 35) : binnenhuisarchitect Danny Venlet koos voor een uitgepuurd, strak interieur. Door het warme hout is de winkel tegelijk modern én comfortabel.

De Modenatie (Nationalestraat 28) : architecturaal het indrukwekkendste optrekje in de Nationalestraat, van de hand van Marie-José Van Hee. De Gentse architecte verbouwde het halfronde hoekpand uit 1910 tot een “modern gebouw met veel respect voor de oorspronkelijke architectuur en historische functie”. Momenteel herbergt het pand het Flanders Fashion Institute, de Modeacademie, het Modemuseum, een brasserie, bookshop, bibliotheek en kantoren.

Het Modepaleis – Dries Van Noten (Nationalestraat 16) : dit herenhuis uit 1881 op de hoek met de Kammenstraat heeft een ietwat decadente uitstraling. Het vintage interieur is een mix van antiek en trouvailles, en oogt chic maar gezellig.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content