Eliza’s 18th century gingerbread (kruidkoek)

Dit 18de-eeuwse recept komt uit het boek van Eliza Smith, The Compleat Housewife, or, Accomplish’d Gentlewoman’s Companion uit 1727. Ik heb een delicaat exemplaar uit 1737 en het is een van mijn kostbaarste bezittingen. Dit gingerbread neemt de vorm aan van kleine kussentjes. Vanbinnen blijft het gingerbread zacht en het is erg geurend door het koriander- en karwijzaad.
Voor 20 koekjes
130 ml golden syrup of maple syrup
35 g black treacle of kandijsiroop
115 g boter
oe ei
55 g bruine suiker
6 g gember, gemalen
oe tl kruidnagel, foelie, korianderzaad,
karwijzaad, gemalen
200 g bloem
100 g volkorenmeel
Maak voor het beste resultaat het deeg een dag van tevoren.
Verwarm de golden syrup, black treacle en boter in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Vermeng goed en laat afkoelen.
Verwarm je oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg en gebruik ongeveer 33 gram per koekje. Rol bolletjes en druk lichtjes in op de bakplaat.
Bak 15-20 minuten en laat afkoelen op een rooster.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier