Met ‘Interiors’ zijn Piet Swimberghe en Jan Verlinde aan hun achtste kijkboek toe. Twee ervaren interieurzoekers over hun passie en de eigenheid van een sterk interieur.

Al twintig jaar vormen journalist Piet Swimberghe en fotograaf Jan Verlinde een op natuurlijke wijze gegroeid duo, dat gestuwd wordt door nieuwsgierigheid en door een passie voor interieurs. En toch valt hun keuze niet te vergelijken met wat in andere interieurboeken te vinden is.

“Fundamenteel in onze zoektocht”, aldus Piet Swimberghe, “staat het speuren naar doorleefde interieurs waar geen duidelijke, aangehouden lijn of stijl in te herkennen valt. Collega’s brengen vaak een soort cleane showroom waarin het leven ontbreekt, terwijl wij juist op zoek gaan naar organisch gegroeide en doorleefde ruimtes. Dat doorleefde geeft ze iets menselijks, iets onverwachts. De bewoners ervan zijn vaak creatieve zielen die geen behoefte voelen aan de medewerking van een binnenhuisarchitect. Het zijn designers, couturiers, schilders, of gewoon mensen met de nodige verbeelding en ze houden ervan om zelf met hun handen te werken. Ook de objecten in huis komen niet uit de winkel of uit een boekje, het zijn trouvailles, het resultaat van jarenlang speuren. Het prettige en interessante aan dit soort interieurs is hun onvoorspelbaarheid, het ontbreken van een uniforme lijn. Verrassend is dat niet : we leven nu eenmaal in een tijd waarin vele stijlen door elkaar worden beleefd, op één dag kan iemand zowel naar chansons, naar rock als naar klassieke muziek luisteren.”

De keuze van het duo omvat zowel huizen uit de stad als plattelandsverblijven, in eigen land, maar ook in Frankrijk, in Londen en Milaan of in Nederland.

“We hebben minder voeling met moderne architectuur die gedomineerd wordt door ingenieurs en spectaculaire vormen in glas en beton. Frank Gehry en Zaha Hadid om geen namen te noemen. En we waren zelf een beetje uitgekeken op de lofts en op het minimalisme, terwijl we meer mensen een buitenverblijf op het platteland zagen opknappen. Door de crisis willen mensen minder op reis, ze ervaren op het platteland de rust en de ruimte die ze buiten de werksfeer zoeken. Daarom vonden we dat we het country-effect niet mochten missen.”

Het succes van het boek is ook in ruime mate te danken aan de fotografie van Jan Verlinde, die meestal twee volle dagen aan het werk is om een interieur volop tot zijn recht te laten komen en daarvoor nagenoeg altijd probeert om met natuurlijk licht te werken. De fotograaf, die een bijzonder oog heeft voor compositie, is niet bang om een interieur ten voeten uit in beeld te brengen en zijn enthousiasme oogt dan ook in zijn werk. “Dat komt omdat ik in elk interieur waar we binnenstappen nog dezelfde kick voel. Elk interieur heeft als het ware een heel eigen en persoonlijk universum dat we mogen ontdekken.”

Interiors, Country & City, Piet Swimberghe en Jan Verlinde. Lannoo, 39,95 euro,

ISBN 978-90-209-7945-9.

Door Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content