Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee.

Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (248),

wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rode bourgogne.

De primeuraanbiedingen voor rode bourgognewijn uit 2005 komen nu goed op gang. Overal wordt het jaar bezongen en geprezen, terwijl de vraag ernaar zo groot is dat er haast geen proefflessen voorhanden zijn. Voor marktbeïnvloedende en zelfs marktsturende wijnschrijvers, die in de dollarambiance opereren, worden er natuurlijk altijd proeverijen georganiseerd, maar ook dat helpt niet veel. De betere bourgogneboeren zijn, in vergelijking met deze van Bordeaux, klein en individualistisch. Er is geen proefinfrastructuur : er wordt rechtstaand aan de vaten geproefd met een lekje in een verkeerd glas… Probeer dan maar iets op te schrijven !

De reputatie van enkele grote huizen is bovendien aangetast door een reeks opvallende appellationfraudeschandalen waarbij generieke wijnen samen met premiers en grands crus uit hetzelfde vat werden getapt.

Voor een generieke wijn van een goede wijnboer zal men gemakkelijk rond 20 euro moeten neertellen. Reken voor een goede premier cru het dubbele en voor een grand cru komt men met 100 euro nauwelijks toe.

Rode bourgogne wordt altijd gemaakt van 100 procent pinot-noirdruiven die, zoals men weet, erg wispelturig zijn in de gistkuip en die al snel, al is het door een kleine fout in de wijngaard, ongenadig magere en zure wijn opleveren. Maar in 2005 was alles perfect : evolutie, rijping, klimaatcyclus… Er is dus geen enkele reden voor middelmatigheid in het glas. Als de rendementen normaal zijn gehouden en het wijnmaken rationeel is verlopen, en als er niet te veel werd gemengd met aanpalende percelen of jaren, moet de wijn spreken met zijn legendarische elegante finesse, die dan nog door inherente kracht wordt ondersteund.

Daarom hoort bourgognewijn ook aan tafel bij gelijkaardige ’tweeslachtige’ schotels : fijn en krachtig samen. Zoals gestoofd fijn wild gevogelte of everzwijnjong en natuurlijk boeuf bourgignon, maar dan traditioneel bereid, zonder de exotische kruiden waarmee moderne jonge chefs de culinaire schrijvers denken te moeten behagen.

Bourgogne pinot noir 2005,

Albert Bichot Château de Dracy

Stevige, frisse kleur. Goede pinot-noirneus, vooral na opschudden. De smaak is neutraal maar correct, wat dun in het tweede mondgedeelte. Voor bij zachte stoofpotten. (Colruyt : 7,72 euro).

Bourgogne pinot noir 2005, Reine Pédauque

Goede rode, frisse kleur maar een discrete neus die nietszeggend blijft, ook na opschudden. Redelijke maar kleine smaak, die goed geknoopt is in de kleinheid. Past bij ‘voorzichtige’, zachte gerechtjes zoals rillettes en gekookte ham.

GB/Carrefour : 6,89 euro).

Côtes de Beaune-Villages 2005,

Marie-Louise Parisot

Vrij goede kleur met een nuance van zachte evolutie, maar een vlakke neutrale neus, ook na opschudden niet herkenbaar als pinot noir. Nietszeggende smaak van tafelwijnkwaliteit met een zure finale. Geen gastronomische eigenschappen. (Colruyt : 8,99 euro).

Santenay 2005,

Cellier du Château de la Chaume

Goede kleurconcentratie en een nuance van zeer zachte evolutie. Neus van fijne pinot noir met wat diepte na opschudden. De smaak is goed gebouwd met een ruwe toets maar met goede lengte. Past bij fijne gestoofde gerechten van kip of kalf. (Delhaize : 10,90 euro).

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2005,

Louis Moulin

Rode, open, lichte kleur en een heel goede, expressieve pinot-noirneus die verdiept na opschudden. Goed gebouwde smaak van echte wijn. Moet passen bij zachte stoofpotten, misschien van rund. (Colruyt : 5,88 euro).

Bourgogne 2005, Louis Latour

Heel lichte kleur van haast rosé en haast geen neus. Vooral dun. Aanvaardbare smaakaanzet maar eindigend in dun zuur. Geen gastronomische toekomst. (Delhaize : 8,39 euro).

Besluit : in deze prijsklasse blijft het moeilijk om goede bourgogne te vinden, zelfs in een uitzonderlijk goed jaar. De verpakking is wel in orde : zware flessen en peperdure kurken met weelderige etiketten. Meer contenant dan contenu.

Door Herwig van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content