Een venster op de wereld

Keuken : 7 I Decor : 7,5 I Comfort : 7 I Service : 7,5 I Prijs/kwaliteit : 7

De naam Klein Constantia is afkomstig uit Zuid-Afrika, waar hij verbonden is met een van de oudste wijnproducenten van het land. De vader van de eigenaar van het gelijknamige Brasschaatse restaurant weet alles van Zuid-Afrikaanse wijnen : hij is de drijvende kracht achter wijnhandel Wijnschuur Oud Antwerpen, die gespecialiseerd is in de invoer en verdeling van Zuid-Afrikaanse wijnen. In Klein Constantia is de wijnkaart dan ook een staalkaart van het repertoire uit deze wijnhandel. In het restaurant wordt uitsluitend Zuid-Afrikaans gedronken en dat is geen straf : het uitgestrekte land produceert heerlijke wijnen, zoals Saronsberg en Cederberg (de hoogste wijngaard ter wereld, op 1100 meter).

De spijskaart verzamelt bonte gerechten met Aziatische, Italiaanse, Franse en Belgische invloeden. Toppers zijn de door een diëtiste gescreende gerechten, zoals tompoes van aubergine, torentje van scampistaarten en kalfsescalope. Er is een suggestiekaart die om de drie dagen verandert. Het gebeurt dat er een Zuid-Afrikaans gerecht tussen de suggesties voorkomt, zoals bobotie of gehaktbrood met rozijnen en chutney.

Wij verschenen op een winterse avond en verwarmden ons aan de vriendelijke ontvangst en de behaaglijke omgeving, en genoten van de goed geselecteerde, jazzy achtergrondmuziek. Wij kozen twee verschillende voorgerechten : de tompoes van de diëtiste, een frisse, goed gekruide bereiding met te kort gegaarde aubergine, kerstomaat, verse geitenkaas, basilicum en acetosiroop (11,30 euro) en een wild gecombineerde salade van koningskrab, kervel, wittekool en wasabimayonaise (17,50 euro). Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten. Aan de ene kant een heruitgevonden civet van haas, gemarineerd in sinaasappelsap met kardemom en gember, kort gebakken en daardoor hard, opgediend in smakelijke saus met ravio- lini gevuld met een mengeling van bospaddenstoelen en ricotta en, als klassieke wildgarnituur, appel gevuld met veenbessen (21,50 euro). Aan de andere kant de door de diëtiste op punt gestelde kalfsescalope met aubergine, artisjok, droogtomaat, raketsla, pesto en een bakje spaghetti met kaas en kruiden (18,90 euro).

De keuze van de wijn ging naar een Klein Constantia, Cabernet Sauvignon Merlot 2003, een fruitige rode zonder scherpe kantjes, gemaakt door Adam Mason uit de opbrengst van heraangeplante nieuwe stokken (24,80 euro).

Omdat het nagerechtenrepertoire ons niet kon verleiden en omdat wij eigenlijk zin hadden in fruit, sloegen wij het dessert over.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content