SAMODE PALACE I SAMODE I RAJASTHAN I INDIA In het afgelegen paleis van Samode baden de tradities van Rajasthan in een sfeer van intimistisch genot en fonkelend raffinement.

Weinig bestemmingen zijn visueel zo uitputtend als Rajasthan : vrouwen in kleurrijke sari’s bij een waterput, forten in harde landschappen, bazaars, een mela (bazaar of festival) vol muziek, de tempels van jaïns en hindoes, ambachten en fabelachtige steden. Wie lang door de Indiase deelstaat rondreist, verlangt naar een weldoend onderkomen. Onderweg, of op het eind van de reis, is Samode in de heuvels van Aravalli een dorp om afscheid te nemen.

Je komt toe en ervaart nog één keer alle verlokkingen : het dorp, minder dan vijftig kilometer ten noorden van het rode Jaipur, combineert de helsheid van het dagelijks leven met de rust van een afgelegen oase. Langs de straat pronken vervallen haveli’s, beschilderde koopmanshuizen uit de achttiende eeuw. Overal komen ambachtslui hun dagelijkse beslommeringen na : pottenbakkers en metaalbewerkers, miniatuurschilders, edelsmeden en tapijtwevers bedrijven fatalistisch hun kunst in een land dat hard is als graniet.

En dan, aan de rand van het dorp, lokken in weelderig groen de muren van het Samode Palace, waar geschiedenis en raffinement van het krijgshaftige Rajasthan harmonisch samengaan. Gebouwd in de trotse stijl van rajputs en mogols is het paleis sinds de achttiende eeuw verbonden aan de adellijke familie Nathawats. Ondanks de versterkte omwalling is het als luxepaleis een perfect bouwwerk. Voor bezoekers openen zich de poorten van een etherisch rustoord : meerdere binnenhoven met tapijten en kroonluchters, fonteinen en bloemen, zuilen en arcades. Samode Palace is volmaakt gerestaureerd, met trappen, bewerkte steen en doorgangen met beschilderde muren, met een binnenhof waar ’s avonds traditionele muziek en dans de gasten vervoeren. Je kunt verpozen in de zenana, de vrouwelijke kwartieren, tussen vele lichtjes in de vooravond gebruikmaken van zwembad en marmeren jacuzzi, of je kunt je in de Shees Mahal of het spiegelpaleis laten bedwelmen door een kosmos van glas, licht en duizenden reflecties.

De 43 kamers en suites zijn individueel versierd, de bedgordijnen van het baldakijn zijn met de fraaiste blokdrukken bewerkt, en over koele marmervloeren schrijd je naar de verlokkingen van de badkamer. Exquise maaltijden, van Rajasthani en Aziatisch tot Europees, maken de dag volmaakt. Met het genot van de Indiase gastvrijheid en bediening schenkt dit geraffineerde Heritage Hotel iedere reis z’n perfecte afsluiter.

samengevat Design 8 Authentiek 8 Rustig 8 Romantisch8 Zwembad 8 Restaurant8 Wellness Celebrity Spotting Trendy 8 Kindvriendelijk

Tekst en foto’s Marc Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content