Een hoog hipgehalte, viersterrencomfort en driesterrenprijzen : designadepten hebben een honk in Brussel.

Bij dag, midden op de chique Brusselse Louisalaan, is het even zoeken naar het thewhitehotel. Ondergebracht in wat oorspronkelijk een appartementsgebouw was, is dit viersterrenhotel opgenomen in het geheel van middenhoogbouw van de avenue. Al tien jaar kabbelde de hotelexploitatie door, onder wisselende namen. Tot Jean Michel André er met mede-investeerders zijn oog liet op vallen. Op zijn initiatief werd een hyperkinetisch team samengesteld dat van het ingedommelde hotel een creatieve whirlpool wist te maken. Uit een wedstrijd werden het architectenbureau A2M en decorateur Michel Penneman uitgepikt om mee aan de kar trekken. Zij ontdeden het hotel aan zijn stoffige verleden en lichtten het op met het accent op wit.

“Het is de bedoeling om een publiek aan te spreken dat houdt van een mooie en trendy omgeving met budgetvriendelijke tarieven”, zegt een vastberaden Jean Michel AndrĂ©. “Een hotel voor een jong publiek, waar je budgetvriendelijk kunt overnachten in een individueel ingerichte kamer en genieten van ons viersterrencomfort tegen een driesterrenprijs.”

Alle ruimten en kamers hebben wit als basistoon, hier en daar doorbroken met een kleurtoets. De publieke ruimten en kamers zijn knisperend fris. Dat geeft vrij spel aan het deskundig ingeplante licht dat samen met het sobere meubilair de sfeer bepaalt : van warm en knus in de kamers tot de meeslepende trendy kleurenvariaties in de publieke ruimten.

Het zijn die individuele kleurtoetsen die deze plek uniek maken : designkenner Lise Coirier trok Belgische designers over de streep om het hotel als vitrine voor hun ontwerpen te laten fungeren onder de conceptnaam Belgian Designers Rooms. Het resultaat is een keure aan nationale ontwerpers die de witte volumes met hun creaties extra leven inblazen.

Vanuit de lobby volgt de blik van de bezoeker automatisch het 25 meter lange meubel die als een curve aan de balie begint om dan toog van de bar, haardvuur en vervolgens aanrecht in de ontbijtzaal te worden. Die gestileerde houten lijn verbindt alle publieke ruimten in een trendy golfbeweging. Quinze & Milan zorgden samen met wijlen Maarten van Severens ontwerpen bij Vitra voor het hippe zitcomfort in de loungebar en de eetzaal, die dan weer met glaswerk van Van Duysen een vrouwelijke toets krijgt. Ben je in een meer intieme stemming of heb je een kleine ochtendvergadering, dan kun je je terugtrekken in een van de alkoven die de ontbijt-ruimte afzomen.

We krijgen drie kamers te zien : allen hebben als gemeenschappelijke noemer het witte kingsize bed met Eames-stoelen en een bekende Componibili van Kartell. Een 50 m2-kamer waar met de oversized gordijnen Chris Mestdagh meteen zijn stempel weet te drukken. Een sculptuur met een Boss kleurenpalet en elegante bedsprei ronden zijn ingreep af. Soberder is de 22 m2-kamer met een mobiel van kleurig bewerkte kleerhangers van het koppel Masson-Chevalier. “Die zijn ook functioneel”, benadrukt Lise Coirier alsof de bescheiden bijdrage onderlijnd moet worden. Een derde kamer heeft een kastje en stoeltjes van Wildspirit-designer Borja Veciana, die met zijn verfijnde zin voor afwerking en intelligente vormgeving het vertrek ook functioneel weet te dienen.

Telkens is er ook een fiche van de ontwerper die behalve een foto van de ontwerper, een beschrijving van zijn werken bevat met een lijstje van verkoopadressen. Aan de balie zullen ook een aantal bijzondere gebruiksvoorwerpen te koop gesteld worden.

“We willen verder gaan in de service. Als uitvalsbasis voor de verkenning van onze hoofdstad bieden we een selectie aan leuke en trendy adresjes, op wandelafstand van het hotel. Die thewhitemap omvat meer dan tachtig adressen met architectuur, woon- en fashionshops, leuke bars en restaurants. Voor zij die meer mobiliteit wensen zijn er de fietsen of de hippe Zoomers : compacte hightech bromfietsjes waarmee je probleemloos alle hoeken van de stad kunt verkennen”, zegt Jean Michel.

Met zijn budgetvriendelijke tarieven, centrale ligging en hoge hipfactor is thewhitehotel op weg om snel een begrip te worden bij de modebewuste toeristen en zakenlui.

In de buurt

Met de ligging op een van de meest prestigieuze lanen van Brussel en vlak bij de Louisapoort, het Flageyplein en het Kasteleinplein, heeft dit hotel belangrijke troeven in handen. De uitbaters van thewhitehotel bieden dus thewhitemap aan. In deze brochure vindt de bezoeker tal van adressen die de trendy gast kan boeien : design- en interieurshops, vintage- en antiekzaken, modehuizen, juweelontwerpers of zelfs loveshops. Natuurlijk is er een uitgebreide lijst aan restaurants en bars binnen wandelafstand.

Heb je zin in een vlottere verplaatsing, dan staan de thewhitezoomers, wendbare hippe brommers, ter beschikking om je gezwind in het drukke hoofdstedelijke verkeer te bewegen.

Praktisch

37 van de 53 kamers werden in een eerste fase vernieuwd. De overige zullen voor volgende zomer af zijn. Goed om weten is dat elke verdieping een grote kamer telt, die is niet anders geprijsd dan de kleinere. Wifi-connectie is beschikbaar, als u uw laptop vergeten bent, dan staan er een aantal VAIO-exemplaren ter beschikking, evenals een internetiglo waar u in alle rust kunt surfen.

Prijs : van 80 tot 165 euro, afhankelijk van datum en type boeking.

Thewhitehotel, Louisalaan 212, 1050 Brussel, 02 644 29 29, www.thewhitehotel.be

Tekst en foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content