Een happie Amsterdam
Amsterdam is tegenwoordig minder provo, minder excentriek en minder gevaarlijk. Ook toeristvriendelijker en meer culinair. Het aanbod aan eethuisjes is bont : je kunt in Mokum terecht voor oerdegelijke Hollandse kost, voor verfijnd Frans, avontuurlijk exotisch of superhip. Wij selecteerden negen laagdrempelige brasseries, bistro’s en restaurants met bijzonder karakter, die overwegend nieuw zijn en in de gratie vallen bij de lokale bevolking.
Om te lunchen
Nederlandse trattoria
Kok Frenky Van Dinther, de Nieuw-Zeelandse kok Jaymz Pool, die bekendheid verwierf via het tv-programma Born to Cook, en zaalman Faysel van Thiel zijn drie vrienden met uitgebreide horecaervaring en veel kennissen in het uitgaanscircuit. Het triumviraat opende anderhalf jaar terug Wilde Zwijnen. Het café-restaurant zat vanaf de eerste dag vol en sindsdien is de toestroom niet meer gestopt. De deur opent om 12 uur en gaat pas om 1 uur ’s nachts weer toe. In deze Nederlandse trattoria ben je de hele dag welkom voor een kleine of grote hap. De spijskaart vermeldt nieuwe Nederlandse gerechten met invloeden uit het zonnige zuiden. Producten van eigen bodem en liefst uit de buurt krijgen voorrang, zoals Hollandse garnalen en Hollandse tomaten, lamsoren, zeekraal, Brandroderund, lam uit de Ronde Hoep en Baambrugse big. De inrichting is bruut en opgebouwd uit beton, baksteen en recuperatiehout. Het comfort is beperkt, de prijzen verteren gemakkelijk en het publiek is gemengd.
– Wilde Zwijnen, café-restaurant, Javaplein 23, 1095 CJ Amsterdam. +31 20 4633043. www.wildezwijnen.com. Menu drie gangen 29,50 euro.
Hip Italiaans
De Pijp is een oude volksbuurt die de laatste tien jaar is ‘ veryupt’. Firma Pekelharing ligt in een stukje van De Pijp dat authentiek is gebleven. De grote, met glas omgeven ruimte is ingericht met meubilair uit de jaren vijftig, afkomstig uit de Kringloopwinkel. Het geheel is warm maar niet ‘bruin’. Er is een open keuken, die wordt afgeschermd door een vitrine met antipasti. Het geheel had je ook kunnen tegenkomen in Berlijn of New York. Firma Pekelharing is non-stop geopend van 12 tot 24 uur. In deze Mokumse osteria serveert men broodjes, antipasti, primi, secondi en dolci. Alles blijft de hele dag beschikbaar. Lennard staat in de zaal en zijn broer Matthias kookt. Zij zijn trots op hun zelfgemaakte worsten en op de bereiding met huisgemaakte chorizo in bonencassoulet met gamba’s en mosselen (15,50 euro). Het driegangenmenu kost 27,50 euro. Voor de lunch is het rustig, ’s avonds zijn alle tafels meestal bezet.
– Fa. Pekelharing, café-restaurant, Van Woustraat 127-129, 1074 AH Amsterdam. +31 20 6790460. www.pekelharing.nl.
Eigentijds Frans
Het prestigieuze Hotel de l’Europe dateert uit 1895. Heineken is de huidige eigenaar. De brouwerij investeerde recentelijk 60 miljoen euro in een facelift die anderhalf jaar in beslag nam. De draaideur geeft toegang tot de promenade, waar je in de namiddag kunt genieten van exclusieve thee met gebak. Er zijn twee nieuwe restaurants in het hotel : het chique gastronomische restaurant Bord’Eau en de laagdrempelige Hoofdstad Brasserie. In beide staat de keuken onder toezicht van chef-kok Richard van Oostenbrugge. Hij kiest voor topproducten, die hij verwerkt in eigentijdse Franse gerechten ( Amsterdam Fare with French Flair). Het is goed toeven in Hoofdstad Brasserie, door de smaakvolle inrichting, de attente bediening, het verzorgde eten en het uitzicht op de rivier de Amstel. Hoofdstad Brasserie afficheert een driegangenmenu voor de democratische prijs van 35 euro. Eten à la carte komt duurder uit. Er zijn een twintigtal wijnen beschikbaar per glas.
– Hoofdstad Brasserie, Hotel de l’Europe , Nieuwe Doelenstraat 2-14, 1012 CP Amsterdam. +31 20 5311777. www.leurope.nl. Ontbijt, lunch, pre-theater dinner en dinner.
Voor tussendoor Uniek zicht over het IJ
Stork ligt in het industriegebied van Amsterdam-Noord. Hier kwam je als Amsterdammer vroeger niet voor je plezier. Maar dat is veranderd, vooral door de komst van het filmmuseum en sinds Stork in januari zijn deuren opende. Het café-restaurant is ingericht in een fabriekshal van machinebouwer Stork. De buurt werd opgekocht door een woningvereniging, die het complex van gebouwen via creatieve bedrijfjes een nieuwe bestemming wil bezorgen. De machinehal kreeg een horecabestemming omdat het zicht over het IJ zo uniek is. Op de achtergrond zie je het Centraal Station, het Java-eiland, de passagiersterminal van grote cruiseschepen, het nieuwe Muziektheater en de Sint-Nicolaaskerktoren. Centraal in de grote ruimte staat de bar, die omgeven is door kabelklossen die fungeren als bartafels. De keuken is non-stop geopend van 12 tot 22 uur. Overdag hanteert men een gereduceerde spijskaart. ’s Avonds worden alle registers opengetrokken. Niels Roborgh is de chef-kok en hij kreeg de opdracht om met vis te koken. Canadese kreeft en gebakken tarbot en griet zijn specialiteiten. Stork is per taxi, fiets of boot te bereiken (zie website).
– Stork, café-restaurant, Gedempt Hamerkanaal tegenover 96, 1021 KR Amsterdam. +31 20 6344000. www.restaurantstork.nl.
Megacafé-restaurant
Dauphine is een megacafé-restaurant dat onderdak kreeg in een voormalige Renaultgarage. Op het terras staat een glimmende Renault Dauphine te pronken. Je kijkt uit op de verkeersrotonde en het Amstelstation, dat omgeven is door een zee van geparkeerde fietsen. Dauphine is een grote, modern ingerichte plek waar je de hele dag door, zeven dagen op zeven, van 9 tot 1 uur kunt binnenwandelen. Er is plaats aan de lange bar of op een van de 240 zitplaatsen. In de week is Dauphine voor de lunch dagelijks volzet en dat betekent dat er zo’n driehonderd haastige hongerigen moeten bediend worden. De spijskaart vermeldt een breed repertoire dat gaat van taart tot kreeft en zeevruchtenschotels. Specialiteiten zijn onder meer : gefrituurde soft shell crab (9,75 euro) en gegrilde heilbot (20,50 euro). Er is een wijnmuur die aangeeft dat de wijnliefhebber hier op de juiste plaats is. Dauphine serveert een vijftiental wijnen per glas. Heb je zin in een flesje, dan betaal je de aankoopprijs vermeerderd met 15 euro. Hoe duurder je drinkt, hoe voordeliger !
– Café-restaurant Dauphine, Prins Bernhardplein 175, 1097 BL Amsterdam. +31 20 4621646. www.caferestaurantdauphine.nl. Internetaansluiting. De eerste twee uur parkeer je gratis in de kelder. Vrijdagavond is er diner met livemuziek.
Prachtige buitenplaats
Huize Frankendael werd gebouwd rond 1650. De hofstede veranderde na verloop van tijd in een chique buitenplaats voor rijke kooplieden die ’s zomers de stad ontvluchtten omdat de grachten zo stonken. Vandaag is Huize Frankendael de laatst overgebleven buitenplaats rond Amsterdam. Het prachtige pand, dat aan de rand van het park en de historische tuinen ligt, is sinds bijna drie jaar een locatie voor zakelijke en culturele bijeenkomsten en je mag er ook trouwen. Het gezellige restaurant Merkelbach bevindt zich in de rechtervleugel. Het is zeven dagen op zeven open voor ontbijt, voor een eenvoudige maar smakelijke lunch of voor een verfijnd diner. Jerry Gontscharoff is de chef. Ook hij geeft de voorkeur aan producten uit de nabije omgeving. Hij is aanhanger van de slowfoodprincipes en is trots op het kalfsvlees dat komt van de boer en dat op zijn vraag wordt geslacht. De boeren uit de buurt leveren ook verschillende soorten bieten die Jerry verwerkt in een salade. Voor intiemere momenten staan er tafels in de schilderachtige kelderkeuken, waar de klok eeuwen stilstond. Bij mooi weer verhuist iedereen naar het paradijselijke terras achter de romantische buitenplaats.
– Merkelbach, Middenweg 72, 1097 BS Amsterdam. +31 20 6650880. www.restaurantmerkelbach.nl. Driegangenmenu : 39 euro. Open van 9 tot 22 uur. Betalen uitsluitend met pin- of kredietkaart.
Om te dineren Selfmade kok
De Utrechtse straat is een boeiende straat met originele winkels en exotische eethuisjes. In de Keuken is het restaurant van Jelle Jansen. Zijn vader komt uit Lommel en zijn moeder uit Sint-Niklaas. Jelle was broker op de optiebeurs. Zijn restaurant is een uit de hand gelopen hobby. Toen hij nog bij de bank werkte, had hij elke avond eters over de vloer. Jelle heeft acht jaar geleden het besluit genomen om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij heeft een half jaartje gratis meegedraaid in een eethuis en is toen voor zichzelf begonnen. Zijn doel was om één keer in zijn leven het maximum uit zichzelf te halen. De kok verslindt kookboeken en is een fan van Thomas Keller en van de nieuwste kooktechnieken. Hij is trots op zijn bereiding van kreeft en krokante kalfszwezerik met kokos en prei (16 euro) en op panna cotta domino met perzik en boerenjongens (11 euro). Wie zich wil laten verrassen kiest voor het Surprise Menu (vier gerechten 49 euro). Voor concertgangers is er een speciaal Theater Menu dat wordt opgediend tussen 18 en 19 uur (38 euro).
– In de Keuken : Utrechtsestraat 114, 1017 VT Amsterdam. +31 20 6167414. www.indekeuken.com.
Intieme grachtenwoning
Het intieme avondrestaurant Lastage opende een jaar geleden op de plek waar voorheen restaurant Entresol was. Plaats van gebeuren is een zeventiende-eeuwse grachtenwoning met in elkaar overlopende verdiepingen in de buurt van de Nieuwmarkt. De deur en raamkozijnen zijn geschilderd in de door de overheid opgelegde kleur ‘grachtengroen’, de gevel is zwart-bruin. Chef-kok en eigenaar is Rogier van Dam. Hij behaalde een Michelinster voor de Posthoorn in Monnickendam en begon van een eigen zaak te dromen. In Lastage brengt hij persoonlijke bereidingen met de Franse keuken als basis. Omdat de kookruimte beperkt is, werd de spijskaart beknopt gehouden. Je kunt zelf het menu samenstellen en dan betaal je 36 euro voor drie gangen, 44 euro voor vier, 52 voor vijf en 60 euro voor zes gangen. Specialiteit zijn de kippenoesters met bloemkoolflan, eendenlever en saus van eekhoorntjesbrood.
– Restaurant Lastage : Geldersekade 29, 1011 EJ Amsterdam. +31 20 7370811. www.restaurantlastage.nl.
Kosmopolitisch en hip
Voor een sfeervol en hip Amsterdams diner is er bar & grill Pompstation. De zaak werd geïnstalleerd in een gemaal (installatie om de waterstand te regelen) uit 1912. Ook nu nog, bij slecht weer, functioneren de pompen in de kelder. Aan tafel zit een kosmopolitisch en gemêleerd publiek met wisselende achtergronden en wisselende seksuele voorkeur dat zich laat bedienen door brutale jongens en meisjes. In de tweede helft van de avond speelt er een dj en in de weekends, wanneer de honderdzestig plaatsen allemaal bezet zijn, gaat het loungemeubilair aan de kant en treden er artiesten op. Soms wordt er gedanst. Er is een uitgebreide wijnkaart en voor flessen wordt een opslag van 20 euro aangerekend. De huiswijnen hebben een kleinere marge. De spijskaart legt het accent op vlees, dat wordt bereid op een Amerikaanse broiler. Specialiteit is het dry aged lendenribstuk van 200 gram (17,50 euro) en Gyu San private reserve rib eye van 225 gram (39,50). Een portie luie wijven frieten (frieten van ongeschilde aardappelen) met mayo kost 3,50 euro.
– Pompstation, bar & grill, Zeeburgerdijk 52, 1094 AE Amsterdam. +31 20 6922888. www.pompstation.nu.In Amsterdam laat men bij voorkeur de auto op stal. Het openbaar vervoer is de handigste manier om de stad te leren kennen, ook ’s nachts. De OV-chipkaart is te koop bij GVB Tickets & Info op het Stationsplein (tegenover het Centraal Station). Dagkaarten zijn ook te koop bij de bestuurder van tram en bus (www.gvb.nl). Met de City Card kunt u gebruik maken van alle openbaar vervoer en gratis binnen in 37 musea. (www.iamsterdam.com). Alle info : www.holland.com.
Door Pieter van Doveren – Foto’s Michel Vaerewijck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier