Op 175 kilometer van Brussel kun je binnen de eigen landsgrenzen onderduiken in een sfeer van welbehagen. Twee generaties van de familie Recour omringen de gasten met de grootste zorg in het sfeervolle decor van hun geklasseerde pand.

Vader Paul Recour is geen klein beetje trots op het herenhuis aan de Guido Gezellestraat waar hij samen met zijn zoon Bert en zijn schoondochter Inge sinds vier jaar een schitterend hotel runt. Het huis werd eind achttiende eeuw gebouwd door tabakshandelaar Tevelin, wiens nageslacht er bleef wonen tot 1985. Sporen van dat bedrijf zijn nog steeds te zien in het gebouw. Zo is de juniorsuite Urania ondergebracht op de vroegere droogzolder. Het mechanisme van de katrol, waarmee de tabak naar boven werd gehesen, zit nog steeds in het dakspant. De kleuren in deze zeer sfeervolle kamer zijn geïnspireerd door die van de tabak die er vroeger werd gedroogd en gestockeerd.

De Antwerpse decorateur Pieter Porters werd door de heer des huizes op tijd in toom gehouden. Elke neiging tot overdaad die hem zo eigen is, werd hier onderdrukt. Je doet met zo’n geklasseerd gebouw ook niet wat je wil. Gelukkig is bijvoorbeeld de lindegroene voorkamer intact bewaard, met lambriseringen en satijnjacquard tegen de wanden, en mooie medaillons met muziekmotieven boven de deuren en de schouw. Een plezier is het om daar te genieten van de kookkunst van Bert Recour, of van het uitgebreide ontbijt met Franse boerenkazen, yoghurt van de boerderij net over de Schreve en hennepot met mosterd, de plaatselijke specialiteit. De schitterende tegels in de gang, het stucwerk boven de deuren, de draaitrap, de deurtjes en raampjes van de zolderverdieping, dat alles samen geeft dit huis bijzonder veel karakter.

In de tuin stond vroeger de tabaksfabriek. Maar omdat er in de oorlog een bom op die achterbouw viel en de Tevelins het huis wilden vrijwaren van vernieling, werd ze naar elders verhuisd. Wat maakt dat er nu achter de woning een mooie, groene ruimte ligt met een kruidentuin en een tulpenboom die het terras overschaduwt. Aperitief of koffie kun je zowel daar gebruiken als in het stemmige salon dat uitkijkt op die tuin.

De acht kamers van hotel Recour dragen allemaal – je bent niet voor niets in een Romantikhotel – de naam van een muze en geen twee zijn gelijk. Op zeer ingenieuze wijze werd van de bestaande ruimtes gebruikgemaakt en op comfort werd niet gekeken. Elke kamer heeft een apart kleurenpalet. Calliope is resedagroen, Clio mokka, Erato geel, Euterpe terracotta, Melpomene lavendel, Polyhymnia alweer mokka en Terpsichore zachtgeel. De badkamers in dit hotel zijn een hoofdstuk apart. Geen een is gelijk aan de andere. De suite heeft een Turks bad, bijna allemaal hebben ze een aparte douche, sommige een jacuzzibad, andere dan weer een vrijstaande ruime ouderwetse kuip op pootjes vanwaaruit je door het dakraam naar de hemel kunt liggen kijken.

Bert Recour is een leerling van drie groten van de Belgische gastronomie : Bruneau, Geert Van Hecke en Peter Goossens. Hij heeft véél van hen geleerd, maar ontwikkelt zijn eigen stijl met de nadruk op de rijkdom van de smaak. Ik heb een bijzonder zwak voor zijn desserts en zoete hapjes. Restaurant Pegasus is ook zeer in trek bij niet-hotelgasten. Er zijn mensen die van ver naar Poperinge komen om bij Recour in de eerste plaats te eten, en er dan met genoegen een kamer bij boeken voor de nacht. Door de week worden die kamers trouwens vijftig procent goedkoper.

+

Samengevat

8 Design

4 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

8 Zwembad

4 Restaurant

8 Wellness

8 Celebrity Spotting

8 Trendy

4 Kindvriendelijk

+

IN DE BUURT

Poperinge is een uitstekende uitvalsbasis om de Westhoek te verkennen. Met de auto kunt u in de streek drie routes rijden die u langs de soldatenkerkhoven en het IJzerfront leiden of gewoon de groene omgeving verkennen. Het stadje ligt langs het zuidelijke traject LF 6 van de Vlaanderen Fietstroute. Als u geen fietsen meebrengt, kan het hotel die bij de boeking voor u ter plaatse reserveren.

Ga in Poperinge zeker naar het Talbot House, de plek waar Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog verpozing kwamen zoeken. Het is nu een boeiend museum. Ieper ligt twaalf kilometer verder, u moét het aangrijpende In Flanders Fields Museum bezoeken. Van 2 juli tot 10 september loopt in het nabijgelegen Watou de Poëziezomer.

PRAKTISCH

Hotel Recour****,

Guido Gezellestraat 7,

8970 Poperinge, 057 33 57 25, www.pegasusrecour.be

Kamerpijs : 103 – 278 euro/nacht

Hotel Recour is lid van Romantikhotels.

Het Romantikarrangement voor twee personen omvat een kamer met ontbijt, vijfgangenmenu, aperitief, wijn en koffie inbegrepen :

van zondag tot donderdag vanaf

283 euro per nacht voor twee personen, op vrijdag- en zaterdagavond en op de avonden voor officiële feestdagen

vanaf 340 euro.

Door Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content