duitse mosel
Duitse kwaliteitswijn vereenzelvigt men nogal gemakkelijk met riesling en de Rijn. De Rheingau is een riesling-gebied bij uitstek: 81 procent van de wijngaardoppervlakte is er met riesling beplant maar in omvang betekent dat slechts 3230 ha. Het wijngebied Mosel-Saar-Ruwer is met 12.000 ha veel groter en niettegenstaande er maar 55 procent van de wijngaarden met riesling beplant zijn, gaat het hier over 6524 ha riesling: twee- tot driemaal meer dan in de Rheingau. Het Moselgebied is met 98 procent ook het meest “wit” van alle Duitse wijngebieden.
Maar “veel” betekent daarom niet automatisch “goed”. Niet alleen de Rheingau-reputatie zet bij ons de Moezel wat in de schaduw, ook de Luxemburgse Moselle aan de overkant van de rivier brengt verwarring: de Belgische consument, zeker de Franstalige, associeert de naam met goedkope wijn uit Luxemburg en heeft wat moeite om excellentie en Moezel samen te knopen. Reden genoeg dus voor een Mosel-delegatie om in Brussel, met het glas in de hand, uitleg te komen geven.
In werkelijkheid is de Duitse Mosel-wijn van de fijnste ter wereld. Geteeld langs de boorden van de rivier, op graniet en op amorf kleigesteente (shist), ontwikkelt de riesling een minerale steenachtige smaak, die dan nog door de koele nachten en de trage rijping een uiterst verfijnd zuurspectrum draagt. De Duitse Moselwijn is fris en levendig met in zijn jeugd de charme van het exuberante fruit. De hoge natuurlijke zuurtegraad (tot 10 g/l) brengt mee dat de wijnen heel goed wat residuele zachtheid verdragen, omdat plakkerigheid uitgesloten is. De natuurlijke roeping van deze wijnen is niet het kurkdroge.
Een indrukwekkend en ideaal prototype van volkomen perfect evenwichtige Moselwijn is de Riesling Auslese 1997 van de Würzgarten-wijngaard in Ürzig (eigenaar Robert Eymael). De 65 gram restsuiker zijn perfect omhuld door 9 gram zuur, het zuur is tintelend fris en levendig en het fruit is uitbundig aanwezig. Dat alles bij een uiterst braaf alcoholgehalte van 7,5 graden. (Invoer: Passage de Douro in Hasselt, ± 900 fr., Tel. 011/25.38.73).
Een heel andere Mosel-optie vertegenwoordigt de Riesling Auslese trocken 1996 van de wijngaard Bernkastel-Kueser in Weisenstein (eigenaar Sybille Kunntz). Hier staan de zuren wat bloot tegen 12 graden alcohol, maar de wijn is zeer stevig en met goede lengte: excellent voor bij expressieve gerechten. (Invoer: Vinum Belgium in Geel, Tel. 014/58.73.97, minder dan 400 fr.).
Een wat genadiger en prijsvriendelijker optie is de “gewone” Qualitätswein Riesling Trocken 1997 van het wijndomein St.Urbans-Hof in Leiwen. Hij komt van de Bockstein-wijngaard in Ockfen aan de Saar. De neus zou kunnen doen denken aan frisse sauvignon: hij heeft “beet” met veel goed fruit; de smaak is charmerend zacht en mooi levendig zuur, iets kort in de afdronk maar ook kort in prijs. (Invoer: Predikaat in Alken, Tel. 011/59.33.08, 315 fr.)
HERWIG VAN HOVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier