Watervaste mascara en lipstick met kleefkracht komen van pas voor wie mooi wil wezen aan de waterkant.

Linda Raats / Foto Ronald Stoops

Waterproef, watervast, waterbestand of waterresistent ? Er is wel degelijk een verschil. De Amerikaanse Food & Drug Administration kent het predikaat waterproof enkel toe als het product bestand is tegen vier keer een bad van twintig minuten met een tussentijd van een half uur. Waterresistent betekent dat het product weerstaat aan twee baden van twintig minuten elk. Echte waterproef formules zijn in make-up dus eerder zeldzaam.

Vroeger zag waterproef er altijd een beetje mat en dof uit, maar tegenwoordig zijn deze producten ook in glanzende formules te koop. Het probleem is dat ze de neiging hebben wimpers of lippen uit te drogen, en ze zijn ook moeilijker te verwijderen. Afschminken gebeurt dan ook obligaat met een product op basis van olie. Dergelijke démaquillants vindt u bij alle merken. Yves Saint Laurent’s Démaquillant absolu en Démaquillant Express van Biotherm lossen zowel oog- als lipmake-up op.

Van watervaste mascara mag u de beste resultaten verwachten. Waterproef mascara’s zijn, in tegenstelling tot de lippenstiften met kleefkracht, vooral in de zomer erg populair. Dergelijke formules bevatten voorbehandelde pigmenten, bepaalde wassoorten die niet of moeilijk in water oplossen, en filmvormende bestanddelen die het product ondoordringbaar maken voor vocht. Voor de meeste vrouwen is waterproef mascara een seizoengebonden aankoop, maar echte adepten gebruiken ze het hele jaar door omdat ze handig is als er traantjes vloeien (allergie) en bij het sporten. Ze is ook volkomen veilig en geeft niet méér aanleiding tot oogproblemen dan gewone mascara. Integendeel zelfs : vermits ze beter blijft zitten, is er minder kans dat er deeltjes in de ogen terechtkomen. Hou er wel rekening mee dat deze formule snel droogt en ook snel uitdroogt. Sluit de houder dus goed.

Elk merk heeft wel een watervaste mascara in zijn assortiment. Ideaal voor gevoelige ogen is de waterproef formule van Phas. Nog aanraders : Diormatic van Christian Dior, die dik aanzet, en Spectacular mascara van Helena Rubinstein voor een meer gesofisticeerde opmaak. Eternicils van Lancôme houdt bijzonder goed omdat elk element van de formule echt waterproef is. VolumaticWaterproof van L’Oreal Perfection en Aquaparfait van Ricils zijn gunstig geprijsd en bestaan in tal van vrolijke kleurtjes, net als de waterproef formules van Bourjois. Een goede waterresistente formule is de Aquaresistant van Chanel en Clinique’s Full Potential mascara.

Echte waterproef oogschaduw bestaat niet. Crèmeformules houden doorgaans wel langer dan poeder, hoewel sommige poederoogschaduw met een vochtig penseeltje kan worden aangebracht en dan waterresistente allures krijgt (bijvoorbeeld de Yves Saint Laurent monodoosjes).

Eyeliner houdt doorgaans niet erg goed, maar met Eterni-Stylo van Lancôme trekt u een watervast lijntje om de ogen. Nieuw bij Clinique : de Shadow Liner, een slim oogpotlood dat ongelooflijk goed houdt en kan worden gebruikt om lijntjes te tekenen en te kleuren.

Foundations die bestand zijn tegen water moet u eerder gaan zoeken tussen de gekleurde zonneproducten. Bronze gel van Clinique, Compact Tanning van Shiseido, Climatic van Biotherm en Gel Eclat Soleil van Rochas zijn net als de gekleurde zonnecrèmes van Orlane, Helena Rubinstein en Roc een uitkomst voor wie kleur wil die houdt.

Op zoek naar een blush die langer houdt dan doorsnee ? Blush Pommette van Lancôme of de Soft Pressed Powder Blusher van Clinique, vooral als u deze producten met een kwastje gebruikt en het poeder met cirkelvormige bewegingen op de jukbeenderen aanbrengt (op deze manier hechten de pigmenten beter).

Lipsticks met kleefkracht zijn een rage. Wie ervoor kiest, moet na het aanbrengen even wachten alvorens de lippen weer op elkaar te drukken. Shiseido beet de spits af met zijn kiss-proof formule op basis van vluchtige siliconen die met bijpassende démaquillant wordt weggenomen ; het Ne me Quitte Pas lippenrood heeft zijn naam niet gestolen. Nieuwkomers dit jaar zijn Rouge Irreprochable van Nina Ricci, en Indelible Stay-On lipstick van Estée Lauder, die eruitziet als een balpen maar toch even smeuïg uitstrijkt als een klassieke lipstick. Rouge Idole van Lancôme heeft een matte finish en hoeft niet om de haverklap bijgewerkt te worden. Rouge Incorruptible van Christian Dior, in een hermetisch gesloten stift, houdt tot het laatste restje goed, en wordt verwijderd met een démaquillant die op een tintenkiller lijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content