Dorst naar Zuid-Afrika

Herwig Van Hove

De internationale belangstelling voor Zuid-Afrikaanse wijnen is groot. En dat zet vaart achter het streven naar meer kwaliteit. We proefden van een brede waaier uit het in België verkrijgbare aanbod.

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw evolueert de laatste jaren naar een soort Europese ernst: er gaat meer en meer aandacht naar smaakdiepte en -lengte. De simpele, lichte en zwakfruitige tafelwijntypes, die konden gedijen dankzij zon en grote rendementen, verliezen aan belang, zeker op de exportmarkten. De beweging naar meer authentieke expressie van wijnstoksoort en origine wordt aangemoedigd door de grote buitenlandse belangstelling – zowel voor de betere producten als om er te investeren. De meest opvallende zet op dat gebied is zeker de venture van misschien wel de twee rijkste families ter wereld: Rothschild uit Frankrijk en Rupert uit Zuid-Afrika. Het resultaat is een bordeauxachtige blend van het Fredericksburgdomein op de Simonsberg, dat overigens prat kan gaan op een van de mooiste, ondergrondse, kathedraalachtige wijnkelders ter wereld.

Gelijkaardige venture-geruchten lopen over de Italiaanse Antinori-familie, over Michel Rolland uit Libourne (stilaan de meest beroemde wijnconsulent van het firmament), en over verschillende grote Californische bedrijven.

Hermann Kirschbaum, manager-wijnmaker van het domein Buitenverwachting, 100 ha op de hellingen van de Tafelberg tegen Kaapstad (invoer: Fourcroy), vat de situatie als volgt samen: “Tot vijf jaar geleden nog waren we eropuit om jonge, fruitige, meestal witte wijnen te maken door een betere selectie van de stoksoorten en betere apparatuur. Nu willen we meer. Vooral sinds het internationale platform voor ons is opengegaan. We willen wijnen maken met meer bewaarpotentieel en met meer structuur.”

Het universele succes van de betere en beter wordende Zuid-Afrikaanse wijnen brengt mee dat er ter plaatse een pijnlijk tekort is aan goede rode wijn. De meeste grote Estates hebben Sold Out als boodschap op de poorten. Er is meer grote rode Zuid-Afrikaanse wijn in België dan in Zuid-Afrika zelf. De betere wijn zal dan ook in de nabije toekomst nog duurder worden. Te meer daar er in absolute termen op wereldniveau niet zoveel van is. In Zuid-Afrika zijn er alles samen ongeveer 100.000 ha wijngaarden, slechts iets meer dan in Frankrijk (920.000). Frankrijk en Italië produceren samen bijna de helft van de wereldwijnproductie, Zuid-Afrika nauwelijks 3 procent.

Na de opheffing van de boycot van de Zuid-Afrikaanse producten heeft men ook de regels wat aangepast aan de Europese gewoonten. Sinds 1992 is er nog maar één soort zegel op de hals van de fles, waarbij de Wine and Spirit Board (zoiets als het Franse INAO) een reeks waarborgen biedt: een minimaal niveau van kwaliteit, het oogstjaar, de druivensoort en de origines. Het is een gesertifiseer-zegel met het identificatienummer van het wijnlot (te vergelijken met het AP-nummer op de Duitse flessen).

Er werden ook een twaalftal Wynlanden of Districten afgebakend die op hun beurt onderling gegroepeerd zijn in regio’s. Zo bestaat de Coastal Region, de belangrijkste wat kwaliteit betreft, uit de districten Swartland, Tulbagh, Stellenbosch en Paarl, waarbinnen Franschhoek. De kleinste origine is nog altijd het Wynlandgoed of Estate. Als het woord Landgoedwijn of Estate Wine op het etiket staat, dan waarborgt het zegel dat de wijn helemaal op het domein gemaakt en gebotteld werd, van druiven die van het domein afkomstig zijn: het Franse châteauconcept maar dan gemiddeld wat groter. Zo is het Landgoed Boschendal (invoer: Fourcroy in Brussel) 3500 ha groot en loopt er een ononderbroken wijngaardpad op het domein van 14 km lang.

Het Weekend Knack-proefpanel vergadert rond een 30-tal wijnen gekozen op de Belgische markt. Er wordt geproefd per soort: de cabernets samen, dan de pinotages, enz. De blends met cabernet proeven we als een aparte groep. We onderscheiden drie niveaus van kwaliteit: negatief, waarbij duidelijk aanwijsbare fouten moeten waargenomen zijn, neutraal voor gewoon goede wijnen zonder meer, en positief voor wijnen met opvallende goede eigenschappen. Het panel bestaat uit Harry de Schepper (H.D.S.), Jim Bruyndonx (J.B.), Dieter Bohrmann (D.B.), Antoon Segaert (A.S.), Martial Beun (M.B.) en Herwig Van Hove (H.V.H.).

Middelvlei Estate ligt vlak bij Stellenbosch aan de oostzijde, en is 130 ha groot. De geproefde wijn is voor 60 procent pinotage en voor 40 procent merlot.

Pinotage-Merlot 1995, Landgoedwijn, Middelvlei

Beoordeling: viermaal positief, tweemaal neutraal.

Goede kleur, kruidige neus met animale toetsen, vlezige smaak met een zekere structuur en diepte (D.B.) – Rouseu: 385 fr.

Drostdy-Hof, een wijnbedrijf iets ten noorden van Tulbagh, zelf gelegen op een 100 km ten noorden van Stellenbosch, is eigendom van de Distillers Corporation, gekend voor zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Het bedrijf heeft zelf geen wijngaarden maar koopt druiven over geheel de Kaap.

Merlot 1996, Drostdy-Hof, Coastal Region

Beoordeling: unaniem neutraal.

Goede kleurconcentratie van het mediumtype, een dunne wat ijle neus met wat geschroeid goed hout en soepele smaakaanzet. De tannines zijn iets stug, de zuurheid staat wat apart en iets ongedekt bitter in fine. Gewoon goede wijn (H.D.S). – Rouseu: 262 fr.

Cabernet Sauvignon 1995, Drostdy-Hof, Coastal Region

Beoordeling: unaniem neutraal.

Ruby-kleur van gemiddelde concentratie, brede neus met fruit maar mist iets frisheid door het hout. Smaak met structuur van tannines en frisheid door het zuur, ook een zekere vlezigheid (D.B.) – Rouseu: 260 fr.

l’Ormarins is een 200 ha groot domein van de steenrijke Rupertfamilie die wat verderop in het Fredericksburgdomein met de R-de-R-wijn bezig is (de voornoemde Frans-Kaapse venture met de Rothschildfamilie van Lafite). Rupert bezit de helft van Stellenbosch en controleert voor 70 procent het Bergkelder-exportsyndicaat. De Optima is een blend van 69 procent merlot met 31 procent cabernet sauvignon, 18 maanden gelagerd op Franse vaten.

L’Ormarins Optima 1994, Landgoedwijn, L’Ormarins

Beoordeling: negatief.

Hoogtonige wijn, vluchtig zuur, streng en verbrokkeld (H.V.H.) – Rouseu: 476 fr.

Le Bonheur is 63 ha groot en ligt ten noorden van Stellenbosch op de R44. De Prima is een blend van 71 procent merlot en 29 procent cabernet sauvignon, met 17 maanden vatlagering op Franse eik, waarvan de helft nieuw.

Prima 1996, Landgoedwijn, Le Bonheur

Beoordeling: unaniem positief.

Intense kleur en een neus met duidelijk vanille en kaneel van het hout; fraai gevarieerde, elegante smaak (J.B.). Strenge neus met diepte; charmante, evenwichtige smaak met goede structuur en lengte (A.S.) – Rouseu: 348 fr.

La Motte, 104 ha in de Franschhoek Vallei, is eveneens eigendom van de Rupertfamilie. Hier maakt Jacques Borman, een begenadigd, Frans-georiënteerd wijnmaker alle wijnen. Hij maakt ook de fameuze R-de-R. Millennium – het vlaggenschip van La Motte – is gemaakt in bordeauxstijl, en dat onder invloed van Bormans stages bij Lafite, Margaux en Latour in Frankrijk. Het is een blend met wereldwijde faam, gemaakt van 49 procent cabernet sauvignon, 42 procent merlot en 9 procent cabernet franc, met ongeveer 16 maanden lagering op Franse eiken vaten, waarvan 60 procent nieuw. De shiraz-wijnen van La Motte worden tot de meest moderne en modieuze van Zuid-Afrika gerekend: krachtig geconcentreerd en toch fijn.

Millennium 1994, Landgoedwijn, La Motte

Beoordeling: unaniem positief.

Volle kleur en brede fruitneus die aan kersen doet denken; vlezige frisse smaak met voldoende tannines en structuur in de diepte (D.B.). Kleur met wat evolutie; goede, in het glas evoluerende neus en een vlotte soepele smaak met goede lengte (H.D.S.) – Rouseu: 499 fr.

Shiraz 1993, Landgoedwijn, La Motte

Beoordeling: tweemaal positief en viermaal neutraal.

Intense kleur met duidelijke evolutie; een neus van kruiden, gedroogd hout en karamel met finesse na walsen; smaak met evolutie, elegant en met een geïntegreerde bittertoets, goede lengte (J.B.) – Proza Shop: 442 fr.

Overgauw Estate is 75 ha groot en gelegen in Vlottenburg ten oosten van Stellenbosch. Het is vooral gekend om zijn port-achtige Cape Vintage, met de originele Portugese touriga naçional-druivensoort. De eigenaar is een aanhanger van het early blending-principe: het vroeg laten samenrijpen van de componenten. De Tria Corda is een blend van 65 procent cabernet sauvignon, 25 procent merlot en 10 procent cabernet franc, met twee jaar vatlagering op voor de helft nieuwe vaten.

Tria Corda 1988, Landgoedwijn, Overgauw

Beoordeling: vijfmaal positief en eenmaal neutraal.

Goede kleur met wat evolutie aan de rand van het glas; neus met uitgesproken finesse en volkomen geknoopt, ook na opschudden; smaak getekend door charme en elegantie met grote eenheid tussen aanzet en finale (H.V.H.) – Scho-Co: 599 fr.

Môreson Estate, ook Soleil du Matin genoemd, is 20 ha groot en gelegen in Franschhoek, vlakbij La Motte op de R45. De eigenaarsfamilie Friedman is nog maar pas met rode wijnen begonnen: cabernet sauvignon sinds 1994 en merlot sinds 1995. Een deel gaat op de markt onder de merknaam Pinehurst.

Cabernet Sauvignon 1997, Pinehurst, Coastal Region

Beoordeling: vijfmaal positief en eenmaal neutraal.

Volle, zachte neus en een soepele, kruidige smaak met goede bittertoets en goed versmolten hout (M.B.) – Scho-Co: 360 fr.

Cabernet Sauvignon 1996, Môreson, Coastal Region

Beoordeling: vijfmaal positief en eenmaal neutraal.

Goede kleurconcentratie en een intense, fraaie neus met diepte; krachtige smaak, gevuld en sappig met goede lengte (H.D.S.) – Scho-Co: 630 fr.

Rhebokskloof is een domein van 450 ha groot, waarvan 90 ha wijngaarden. Het omvat ook twee restaurants en een eigen olijfolieproductie. De voorliggende cabernet sauvignon heeft 1,5 jaar lagering op vaten, voor 20 procent nieuw.

Cabernet Sauvignon 1996, Landgoedwijn, Rhebokskloof

Beoordeling: viermaal positief en tweemaal neutraal.

Intense kleur met wat evolutie en een neus vol fijn reliëf; uiterst beschaafde smaak met goed evenwicht (A.S.) – Scho-Co: 480 fr.

Beaumont is 48 ha groot en gelegen in de Walker Bay in de Stellenbosch-regio. De voorliggende pinotage 1997 heeft 7 maanden contact gehad met eikkrullen.

Pinotage 1997, Beaumont, Walker Bay

Beoordeling: viermaal positief en tweemaal neutraal.

Intense jonge kleur; de neus zet aan met vanille, is intens kruidig met veel reserve en een toets van zoethout; goede evenwichtige smaak, soepel en vlezig (J.B.) – Scho-Co: 325 fr.

Saxenburg Estate, iets ten westen van Stellenbosch in de vallei van de Kuilsriver, is 120 ha groot. De eigenaars, de Bührer-familie, ijveren voor een samenklank van finesse en concentratie. Hun Shiraz Private Collection wordt in Amerika ( Wine Spectator) tot de 100 beste wijnen ter wereld gerekend. Ze staan ook aan de wieg van een Old-New World-combinatie: een wijn samengesteld uit Château Capion in Languedoc, ook hun eigendom, en een wijn van Saxenburg onder de naam Les Deux Mers.

Shiraz 1996, Saxenburg Private Collection, Stellenbosch origin

Beoordeling: unaniem, juichend positief, aan te bevelen.

Purperen kleur en een krachtige, peperige, gebalde neus; zeer evenwichtige smaak met volume en goede structuur en lengte (A.S.). Intense kleur en heel krachtige, wat rokerige neus met animale toetsen en ook laurier, heel complex na walsen; diep geschakeerde mondvullende smaak, rijk en nog gereserveerd. Grote wijn (J.B.) – Scho-Co: 799 fr.

Groot Constantia ligt vlak bij Kaapstad aan de oostzijde van de Tafelberg en is 100 ha groot. De Heerenrood is een blend van 62 procent shiraz en 36 procent merlot met een jaar vatlagering. De Goeverneurs Reserve is een blend van 80 procent cabernet sauvignon en 20 procent merlot met een vol jaar lagering op nieuwe Franse eiken vaten. Het is op Groot Constantia dat een van de eerste gouverneurs van de Kaap, Simon van der Stel, in 1685 de allereerste wijnstokken van Zuid-Afrika plantte. Het domein beleefde zijn hoogdagen in de periode van 1778 tot 1885, toen de hemelzoete muscatwijn Constantia in heel Europa en onder meer aan de hoven van Napoleon en Bismarck furore maakte. Het is de droom van Martin Moore, de wijnmaker op Groot Constantia, om deze wijn terug op de markt te brengen. Het nabijgelegen wijnlandgoed Klein Constantia, 75 ha en vroeger deel van het geheel, heeft hem al: de Vin de Constance, met een neus van rijpe perziken en een fijne, frisse smaakdiepte. Wanneer de druiven rijp zijn, snoeit men de trossen weg en laat de druiven nog 10 dagen drogen in de zon. Het resultaat is een mierenzoet sap met wel 350 g suiker per liter of 21 potentiële graden alcohol. Van deze suiker vergist maar tweederde tot alcohol en blijft één derde als restzoet in de wijn achter. Het is de meest overgevraagde wijn van Zuid-Afrika, vooral in Parijs en Québec, waar men spreekt van Le Vin de Napoléon. De ‘gewone’ cabernetwijn van Klein Constantia is van het fijne, elegante type.

Heerenrood 1996, Landgoedwijn, Groot Constantia

Beoordeling: unaniem neutraal.

Mooi doortimmerde neus van kersen; geknoopte smaak met lengte maar ook iets dun en fluïde (H.V.H.) – New Wine Planet: 423 fr.

Pinotage 1996, Landgoedwijn, Groot Constantia

Beoordeling: unaniem neutraal

Medium kleur en een discrete wat gesloten neus; de smaak is goed door tannines gestructureerd maar zou iets vleziger mogen zijn (D.B.) – New Wine Planet: 395 fr.

Gouverneurs Reserve 1994, Landgoedwijn, Groot Constantia

Beoordeling: viermaal positief en tweemaal neutraal.

Volle kleur en brede neus met veel fruit, onder meer van rijpe aarbeien; vlezige smaak met fruit en ronde tannines, frisheid en structuur (D.B.) – Proza Shop: 445 fr.

Cabernet Sauvignon 1991, Landgoedwijn, Klein Constantia

Beoordeling: viermaal neutraal en tweemaal positief.

Kleur met evolutie; intense neus met tabak, cacao, leder; vlotte, soepel aromatische smaak met goede balans en goede lengte. Drinkklaar (H.D.S.) – Proza Shop: 415 fr.

Plaisir de Merle, 380 ha in Simonsberg tussen Paarl en Franschhoek, is het paradepaard van de Stellenbosch Boerewijnmakerij ( Stellenbosch Farmers Winery). Wijnmaker Niel Bester is opgeleid op Château Margaux en wordt in Zuid-Afrika nog altijd bijgestaan door Paul Pontallier, de maître van Margaux. Hij streeft naar het type ronde fijne cabernet, en onderstreept de zachte rondeur met enkele procenten merlot en shiraz. Structuur komt van lagering op nieuwe Franse eiken vaten. De Stellenbosch Boerewijnmakerij is wat men in Frankrijk een négociant zou noemen en heeft verschillende merkwijnen in haar korf. Onder meer de merkwijn Château Libertas, een rode uit de Coastal Region.

Cabernet Sauvignon 1994, Plaisir de Merle, Paarl Origine

Beoordeling: unaniem neutraal.

Brede neus met wat dof hout en iets gekookt; vlezige en kruidige smaak, breed uitgebouwd, wat stroef. Mist finesse (D.B.) – Proza Shop: 575 fr.

Chateau Libertas 1995, Oude Libertas, Coastal Region

Beoordeling: eenmaal positief en vijfmaal neutraal.

Transparante, wat ijle, iets oxidatieve neus; zachte, vlotte, soepele smaak. Wat anoniem (H.D.S.) – Proza Shop: 255 fr.

Rust en Vrede is een prachtdomein van 30 ha ten zuiden van Stellenbosch, met schaduwrijke zitterrassen onder immens hoge bomen. Eigenaar Jannie Engelbrecht was de eerste om cabernet sauvignon te mengen met shiraz: zijn cabernetwijngaarden liggen wat hoog en geven vooral accenten van finesse. Hij heeft de reputatie de beste shirazwijnen van de Kaap te maken, vooral sinds 1994.

Shiraz 1993, Landgoedwijn, Rust en Vrede

Beoordeling: vijfmaal positief en eenmaal neutraal.

Nauwelijks geëvolueerde kleur; animale neus die aan leder doet denken met veel onderliggend fruit; goede, evenwichtig ontwikkelde smaak met in de finale een klein bitter accent. Mooi ontwikkelde wijn (H.V.H.) – Proza Shop: 420 fr.

Het Kanonkop-wijndomein, 140 ha groot, kan men op de weg van Paarl naar Stellenbosch niet missen: er staat een echt kanon aan de poort. Het domein is gekend om zijn pinotage: een kruising tussen pinot noir en cinsaut, in 1925 gerealiseerd door prof. Pweold, die daarmee Zuid-Afrika een eigen druivensoort schonk. Cinsaut werd toen in Zuid-Afrika hermitage genoemd; vandaar de naam pinotage. De pinotage 1997 van Kanonkop is gemaakt van meer dan 50 jaar oude wijnstokken, en gedurende 16 maanden gelagerd op Franse eiken vaten waarvan 80 procent nieuw. De ‘gewone’ cabernet sauvignon 1993 is gemaakt van 31 jaar oude wijnstokken en voor 18 maanden gelagerd op Franse eiken vaten, voor 30 procent nieuw. De Paul Sauer ten slotte is een bordeauxachtige blend, 20 maanden gelagerd op Franse eiken vaten waarvan de helft nieuw.

Cabernet Sauvignon 1993, Landgoedwijn, Kanonkop

Beoordeling: unaniem positief.

Wat animale, kruidige neus en een gevulde harmonieuze smaak met goede bittertoets en mooie lange afdronk (M.B.). Intense kleur met mooie evolutie; zeer geschakeerde neus; goede evenwichtige smaak met goede structuur en lengte (A.S.) – Delta: 825 fr.

Pinotage 1997, Landgoedwijn, Kanonkop

Beoordeling: unaniem positief.

Diepe purperen kleur, een krachtige kruidige neus met zware aroma’s en goed hout, smaak met grote concentratie, goede structuur en veel lengte. Iets bitter accent (A.S.). Dense kleur van jonge vintage port, een geconcentreerde geur van leder, munt, anijs en laurier, met veel onderbouw van rijpe zware aroma’s met een vreemde toets (misschien VSA-eik), goede evenwichtige smaak zonder zoeterigheid, dens en dik-vlezig. Een geweldenaar (H.V.H.) – Delta: 806 fr.

Paul Sauer 1993, Landgoedwijn, Kanonkop

Beoordeling: unaniem juichend positief.

Diepe kleur van de grote wijnen en uiterst dense neus met veel diepte van rijp fruit; stevige en toch fijne smaak met grote lengte en opvallend goede structuur (H.V.H.). Klassieke grote wijn, expressief en lang, heel mooi gemaakt (J.B.) – Delta: 878 fr.

Louisvale, 17 ha in de Devon-vallei bij Stellenbosch, is vooral gekend om zijn eigen chardonnay; de rode druiven worden aangekocht bij de buren. De voorliggende blend is voor 56 procent cabernet sauvignon met 4 maanden vat, en de rest in merlot die voor een gedeelte gelagerd werd op nieuwe vaten van Amerikaanse eik. De cabernet sauvignon tout court is ook gedeeltelijk gelagerd op Amerikaanse eik.

Cabernet Sauvignon 1995, Louisvale, Stellenbosch Origin

Beoordeling: driemaal positief en driemaal neutraal.

Goede kleur met iets evolutie; neus van zwart fruit en goed hout maar ook met finesse; in de mond grote smakelijkheid en een goed geknoopte structuur. Mooi doortimmerd (H.V.H.) – Delta: 656 fr.

Cabernet Sauvignon-Merlot 1995. Louisvale, Stellenbosch Origin

Beoordeling: unaniem positief.

Goede kleurconcentratie; stijlvolle neus, wat aarzelend in de aanzet maar met veel diepte; volle krachtige smaak met grote lengte (H.D.S.). Goede kleur en een krachtige gave neus; zachte, wat glijdende smaak met grote lengte (H.V.H.) – Delta: 438 fr.

Landskroon beslaat 275 ha op de zuidwesthellingen van de Paarlberg, en is eigendom van de familie de Villiers sinds 5 generaties. Deze familie maakte vroeger vooral port-achtige versterkte soorten, maar gaat meer en meer over op gewone wijnen. De shiraz is gemaakt van moderne klonen, met fris fruit en finesse en kreeg wat lagering op Franse eiken vaten.

Shiraz 1997, Landgoedwijn, Landskroon

Beoordeling: unaniem neutraal.

Goede kleurconcentratie en een brede open neus met hout, van het karameltype; vlotte, soepele smaak met malse tannines, goed evenwicht en lengte (H.D.S.) – Delta: 339 fr.

De KWV-organisatie ( Ko-operatieve Wynbouwers Vereniging) werd opgezet in 1918 om in een coöperatieve structuur de belangen van de 4600 wijnboeren te behartigen. Het is een groot wijnmakersbedrijf geworden dat werkt met de druiven van de leden en dat zorgt voor de export. Het wijnmakerscomplex in Paarl is 19 ha groot: een woud van inox gistingstanks en een zee van meer dan 10.000 vaten. KWV is ook zelf eigenaar of hoofdeigenaar van wijndomeinen als Laborie in Paarl en Groot Constantia nabij Kaapstad, maar maakt toch vooral merkwijnen als Robert’s Rock en het vlaggenschip Cathedral Cellar. Roodeberg is een wat ongewone blend van 40 procent shiraz, 40 procent cabernet sauvignon, 15 procent merlot en wat restjes. Gideon Theron is een van de vele wijnmakers die voor KWV werken, met standplaats Laborie.

KWV Robert’s Rock, Merlot-Cinsaut 1997, Western Cape

Beoordeling: unaniem neutraal.

Verrassende blend waarin cinsaut overheerst; krachtige maar ook wat zuiders plompe smaak (J.B.) – New Wine Planet: 210 fr.

KWV Roodeberg 1996, Western Cape

Beoordeling: eenmaal positief, vijfmaal neutraal.

Neus met rood fruit en hout; in de mond wat mager en met ongedekt bitter (M.B.) – Colruyt: 259 fr.

KWV Cathedral Cellar, Cabernet Sauvignon 1996, Coastal Region

Beoordeling: unaniem neutraal.

Intense kleur en een wat metaalachtige neus, stevig en gekruid maar ook wat monotoon; de smaak mist nuance (J.B.) – GB: 359 fr.

KWV Shiraz 1997, Western Cape

Beoordeling: unaniem neutraal.

Medium kleur en een kruidige neus met goed hout; zachte soepele en fruitige smaak met charme (M.B.) – New Wine Planet: 290 fr.

Invoerders: Delta Fijne Wijnen in Damme-Lapscheure, Tel. (050) 50.10.80; Proza Shop in Mechelen, Tel. (015) 28.74.60; Scho-Co Imports in Beauvechain, Tel. (010) 86.08.84; Rouseu in Gent, Tel. (09) 222.34.45.

New Wine Planet is een importconsortium van wijnwinkels, bestaande uit: Claes Marc in Genk, Coulier in Veurne, Crombe in Kortijk, De Moor in Aalst, Dewit in Overijse, Musketiers in Gent, Opdebeeck in Duffel, Terclavers in Leuven, Van Maele in Brugge en Wine Company in Knokke.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content