Dim sum-paleis
In Oriental Delight heb je keuze uit 120 verschillende dim sum-bereidingen. Niet alleen Chinezen zijn verlekkerd op deze hartverwarmende hapjes.
:: Chinees restaurant Oriental Delight : Van Wesenbekestraat 46-52, 2060 Antwerpen. 03 232 15 83. Non-stop geopend van 12 tot 22.30 uur.
Hou je van authentiek Aziatisch eten, dan ben je in de Antwerpse Van Wesenbekestraat op de juiste plaats. Hier ontwikkelde zich een monocultuur aan Chinese, Thaise en Vietnamese eethuisjes. Een nieuwkomer is het dim sum-paleis Oriental Delight. Dit oorspronkelijke Chinese restaurant kan tot tweehonderd gasten aan. De uitgestrekte eetzaal heeft een Chinese inrichting die, naar Chinese begrippen, modern is. Hier geen lampionnen en slechts één draak en één feniks, die bij trouwfeesten de mannen en vrouwen gescheiden moeten houden. Rood is de terugkomende kleur en dat heeft te maken met geluk en de bijgelovigheid van oudere Chinezen. In Oriental Delight vinden veel feesten plaats van de Chinese vereniging en ook de ambassadeur is een terugkerende klant. Oriental Delight wordt tussen 11 en 15 uur druk bezocht door Chinezen, die komen voor het uitgebreide assortiment dim sum-bereidingen : de spijskaart vermeldt maar liefst 120 verschillende hapjes.
Hartverwarmers
Dim sum betekent letterlijk ‘hapje dat het hart beroert’. Het zijn kleinoden die horen bij de Chinese theeceremonie ( yum cha = thee drinken). Het moet ongeveer duizend jaar geleden zijn dat in de Chinese regio Guangzhou (Kanton) de gewoonte ontstond om bij thee kleine snacks te serveren. In China ontwikkelde zich een ware dim sum-cultuur met gespecialiseerde chefs die tegenwoordig wereldvermaard zijn. Het gebruiken van thee en dim sum is voor de Chinezen een manier om van eten en gezelschap te genieten. Het bereiden van de hapjes vergt vaardigheid en kennis : ze behoren niet alleen lekker te zijn, ze moeten ook verleidelijk ruiken en het oog strelen. Meestal zijn ze zo klein dat ze, tussen twee slokjes thee door, met één hap worden gegeten. Het gamma is oneindig : hartig, pikant, zoet, je kan er vele kanten mee uit. Vaak bestaat een dim sum uit een vulling van vlees, vis of zeevruchten, verpakt in deeg en vervolgens gestoomd in bamboemandjes. Er zijn ook krokante dim sum, die op het laatste moment worden gefrituurd. Daarbij drinken Chinezen een pot of twee Chinese thee, waar nooit suiker of melk in gaat.
In Azië en vooral in grootsteden als Hongkong, serveert men yum cha en dim sum van vroeg in de ochtend tot laat in de namiddag. Er bestaan enkele regels voor het eten van de hapjes. In de eerste plaats zoekt men gezelschap, om liefst met zo veel mogelijk rond een grote dim sum-tafel met draaiend centraal plateau plaats te nemen. Er worden veel verschillende hapjes besteld : variatie verhoogt het plezier ! De gestoomde ‘hartverwarmers’ komen eerst uit de keuken. Alles wat op tafel verschijnt, wordt zo snel mogelijk gegeten : dim sum kan je niet laten staan. Bij veel gerechten serveert men een dipsaus, zoals gember- sojasaus, pruimensaus, limoen-vissaus, zoetzure of chilisaus. Voor een dim sum-festijn rekent men op acht à tien hapjes per persoon. Eters met grote honger bestellen tegelijkertijd een schotel bami als vulling. Chinezen eindigen een dim sum-maaltijd met warme, zoete dessertsoep.
Hapjesparade
Wij kwamen voor de lunch naar Oriental Delight en bevonden ons tussen Chinezen. Wij wilden tonen dat wij niet wereldvreemd waren en bestelden zo Chinees mogelijk. Een mens behoort open te staan voor vreemde invloeden. Uit de keuken kwam een hapjesparade : gestoomde varkensribbetjes met zwartebonensaus (3,25 euro), gestoomde pikante inktvis (3,5 euro), zoet stoombroodje gevuld met varkensgehakt (3 euro), stoomhapjes van drie soorten vlees in rijstdeeg (3,50 euro), ha-kau of gestoomde pasteitjes met garnalen in licht, bijna transparant deeg (4 euro), bros gefrituurde ravioli van vlees en rabarber (3,5 euro), reepjes zorgvuldig schoongemaakte koemaag met gembersaus (3 euro), mix van rundorganen (4 euro) en transparant gestoomde kippenpoten zonder bot als hapje voor de durvers (4 euro).
Wij betaalden voor dit avontuur nog geen 40 euro voor twee, gingen opgewonden over onze ontdekking naar buiten en namen ons voor om snel terug te komen.
Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier